Suomen Kansallisoopperan pääjohtajan ja taiteellisen johtajan tehtävät eriytetään

  • Teema
  • Ooppera
  • Hannu Korhonen

Suomen Kansallisoopperan pääjohtajan ja taiteellisen johtajan tehtävät eriytetään

* Muutos säätiön sääntöihin: pääjohtajan ja taiteellisen johtajan tehtävät eriytetään
* Kansallisbaletin johtajan valintaprosessi
* Strategialinjaus
* Tervehdyttämisohjelma

Suomen Kansallisoopperan säätiön hallitus päätti kokouksessaan perjantaina 24.8. eriyttää pääjohtajan ja oopperan taiteellisen johtajan toimet toisistaan sekä täsmentää uusi baletinjohtajan toimi baletin taiteellisen johtajan toimeksi.

Hallitus teki myös päätöksen organisaatiomallin edellyttämästä muutoksesta Suomen Kansallisoopperan säätiön sääntöihin. Samassa yhteydessä päätettiin muuttaa sääntöjä siten, että Kansallisoopperan johtajiston toimisopimuksista ja niiden ehdoista tekee päätökset koko hallitus. Aiemmin hallituksen puheenjohtaja, varapuheenjohtaja sekä hallintoneuvoston puheenjohtaja ovat päättäneet näistä toimisopimuksista. Hallituksen nimitysvaliokunta on käynnistänyt pääjohtajan hakuprosessin ja käyttää tässä tehtävässä ulkopuolista asiantuntijaa.

Suomen Kansallisbaletin taiteellisen johtajan valintaa valmistellut työryhmä on kesän aikana käsitellyt hakemuksia ja haastatellut hakijoita. Hallitus päätti valtuuttaa työryhmän tekemään lisäselvityksiä samalla kun se päätti, että baletin taiteellisen johtajan valinta lykätään tehtäväksi vasta sen jälkeen, kun uusi pääjohtaja on valittu. Baletinjohtaja Dinna Bjørnin toimikausi päättyy 31.7.2008.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Hallitus käsitteli kokouksessaan myös Suomen Kansallisoopperan voimassaolevia strategialinjauksia ja päätti niihin liittyen omista painotuksistaan. Hallitus pitää tärkeänä, että Suomen Kansallisooppera tähtää korkeaan taiteelliseen tasoon, palvelee koko Suomea, pitää yllä aitoa yhteyttä yleisöön ja toimii tuntien taloudellisen vastuunsa rahoittajiaan kohtaan. Se takaa henkilökuntansa jatkuvan kehittymisen sekä vaalii ja edistää ooppera- ja tanssitaiteen osaamista koko Suomessa.

Suomen Kansallisoopperan säätiön edellinen hallitus oli vuoden 2006 aikana tehnyt päätökset vuoteen 2010 ulottuvasta 2,5 miljoonan euron säästöihin tähtäävästä tervehdyttämisohjelmasta mm. vastatakseen opetusministeriön kanssa solmitussa aiesopimuksessa annettuihin sitoumuksiin talouden säästäväisestä ja huolellisesta hoitamisesta. Nykyinen hallitus on nyt täsmentänyt säästötavoitteeksi 2,8 miljoonaa euroa ja samalla vahvistanut ohjelman päälinjat. Säästöt toteutetaan vuoteen 2010 mennessä siten, että siitä lähtien henkilöstömenot ovat vuosittain 2,8 miljoonaa euroa pienemmät verrattuna vuoden 2006 toteutuneisiin kuluihin. Säästöt on tarkoitus toteuttaa alentamalla vierailijakuluja sekä vähentämällä henkilöstön määrää noin 50 työntekijällä siten, että vähennyksiä tapahtuu kaikissa työntekijäryhmissä. Henkilöstövähennykset tapahtuvat pääosin luonnollisen poistuman kautta, mutta on ilmeistä, ettei irtisanomisiltakaan vältytä. Kansallisooppera aloittaa alkusyksystä YT-lain mukaiset neuvottelut henkilöstön vähennystarpeista.

Tervehdyttämisohjelma sisältää alkuvaiheessa päänäyttämön esitysmäärän supistamisen. Suunnittelujänteestä johtuen valtaosa vuosien 2008 ja 2009 tuotannollisista ratkaisuista on tehty ennen nykyisen hallituksen kauden alkamista. Päänäyttämön esitysten määrää on tarkoitus lisätä myöhemmin mahdollisuuksien mukaan. Nyt vahvistetun tervehdyttämisohjelman lisäksi hallitus on päättänyt asettaa uuden pääjohtajan tehtäväksi Kansallisoopperan organisaatiorakenteen kehittämisen ja sen toiminnan olennaisen tehostamisen.


(Suomen Kansallisooppera, lehdistötiedote 24.08.2007)

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!