Mozartin harvinainen helmi avaa oopperakauden - Anna-Kristiina Kaappola debytoi Zaiden nimiroolissa

  • Teema
  • Ooppera
  • Hannu Korhonen

Mozartin varhaiskauden oopperaharvinaisuus Zaide palaa Kansallisoopperan ohjelmistoon 13.9. alkaen ja avaa samalla syksyn oopperakauden. Viime syksynä ensi-iltansa saanut produktio nähdään syys–lokakuun aikana Alminsalissa yhteensä 7 kertaa.

Alkusoittoa ja finaalia vaille jäänyt laulunäytelmä sisältää Mozartin nautinnollisen musiikin lisäksi puheosuuksia, jotka Lisbeth Landefortin ja Aku Ahjolinnan ohjaamassa versiossa esitetään suomeksi.

Zaide kertoo tarinan sulttaani Solimanin vangitsemasta Gomatzista, johon sulttaanin suosikki Zaide rakastuu. Zaide ja Gomatz karkaavat, ja sulttaani vannoo kostavansa teon julmasti. Kun rakastavaiset tuodaan takaisin, he pyytävät sulttaania olemaan heille armollinen. Tähän kohtaan päättyy Mozartin alkuperäinen versio. Landefortin ja Ahjolinnan versiossa loppuratkaisu on onnellinen: sulttaani palkitsee vuosien takaisen hyvän teon armeliaisuudella ja vapauttaa Gomatzin ja Zaiden.

Oopperan on herkullisen itämaisiin värisävyihin visualisoinut kuvataiteilija Rafael Wardi, joka vastaa myös puvustuksesta yhdessä Ritva Sarlundin kanssa. Valaistuksen on suunnitellut Vesa Pohjolainen.

Zaiden roolissa debytoi sopraano Anna-Kristiina Kaappola, jonka mielestä yksinkertaisin ja puhtain keinoin toteutettu produktio jättää ilahduttavan paljon tilaa laulajille. ”Vaikka Zaidesta tunnetaan lähinnä Zaiden kaunis aaria Ruhe sanft mein holdes Leben, mielestäni teoksen muu musiikki on vielä paljon kiinnostavampaa!” kertoo Kaappola. ”Zaide on ehtaa, kaunista Mozartia ja täynnä tunnistettavia elementtejä, joita Mozart on käyttänyt myös myöhemmissä oopperoissaan.”

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Anna-Kristiina Kaappolan kanssa Zaidena vuorottelee Kaisa Ranta. Muissa päärooleissa laulavat Tom Nyman, Jouni Kokora, Jeremias Erkkilä ja Marko Putkonen. Kapellimestarina vuorottelevat itävaltalaissyntyinen Islannin oopperan ylikapellimestari Kurt Kopecky sekä saksalaissyntyinen Nils Schweckendiek. Tanssijoina nähdään Ulrika Hallberg sekä Sami Saikkonen.

W. A. Mozart: Zaide
Suomen Kansallisooppera, Alminsali
Uusintaensi-ilta 13.9.2007
Muut esitykset 15.9., 18.9., 20.9., 27.9., 2.10., 5.10.
Lisbeth Landefortin teosesittelyt 13.9. ja 2.10. klo 18.15 (vapaa pääsy)


(Suomen Kansallisooppera, lehdistötiedote 10.09.2007)

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!