Päänäyttämön peruskorjaus valmistui Kansallisoopperassa

  • Teema
  • Ooppera
  • Hannu Korhonen

Päänäyttämön peruskorjaus 2007
Kuva: Heikki Tuuli
©Suomen Kansallisooppera

Päänäyttämön peruskorjaus valmistui Kansallisoopperassa - Remontin tuloksiin ollaan tyytyväisiä

Päänäyttämön teatteritekninen peruskorjaus on valmistunut Kansallisoopperassa. Teatteritekniikkaa uudistettiin puolen vuoden mittaisessa remontissa, joka alkoi huhtikuun alussa. Vuonna 1993 valmistuneen oopperatalon näyttämö uudistettiin käyttövarmuuden ja työturvallisuuden parantamiseksi. Kansallisoopperan teknisen johtajan Timo Tuovilan mukaan tuloksiin voidaan olla tyytyväisiä, sillä remontille asetetut tavoitteet on saavutettu.

Teatteritekniikan peruskorjauksen yhteydessä näyttämömekaniikassa uusittiin kokonaisuudessaan yläkoneisto, jonka avulla nostetaan ja lasketaan lavasteita ja valonheittimiä näyttämötornissa. Myös valaistusjärjestelmä uusittiin ja äänentoistoa parannettiin uudella kaiutinjärjestelmällä. Samalla orkesterisyvennykseen ja sen ympärillä oleviin kattoon ja seiniin tehtiin akustisia ja ergonomisia korjauksia.

Uudistetun näyttämötekniikan myötä käyttövarmuus näyttämöllä paranee sekä uuden valaistusjärjestelmän mahdollistama 3D-mallinnustekniikka ja ns. liikkuvat heittimet tehostavat toimintaa. Peruskorjauksella on tavoiteltu myös säästöjä, sillä kansainväliset standardit täyttävä tekniikka helpottaa yhteistuotantoja ja teosvuokrauksia. Orkesterisyvennyksen muutokset parantavat kuuluvuutta orkesterin sisällä sekä orkesterin ja solistien välillä. Soinnin odotetaan paranevan myös koko salissa.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Kansallisoopperan päänäyttämön peruskorjauksen kokonaiskustannukset ovat 13,6 miljoonaa euroa ja rahoituksesta vastaa remontin tilaajana oopperataloa hallinnoiva Senaatti-kiinteistöt. Suomen Kansallisoopperan säätiö vastaa 3,2 miljoonan euron valo-, ääni- ja videohankinnoista. Rakennuttaja oli ISS Proko Oy, pääurakoitsija Insta Automations Oy ja sen aliurakoitsija itävaltalainen Waagner Biro Ag.

Uudistunut päänäyttämö avautuu yleisölle avajaiskonsertissa lauantaina 6.10. Ooppera- ja balettiesitykset alkavat 19.10. ja syyskauden ensimmäinen ensi-iltateos on Carmen 9.11.


(Suomen Kansallisooppera, lehdistötiedote 05.10.2007)

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!