Carmen on Kansallisoopperan syyskauden ensimmäinen ensi-ilta

  • Teema
  • Ooppera
  • Hannu Korhonen

Suomen Kansallisoopperan syyskauden ensimmäinen ensi-ilta on Georges Bizet’n Carmen perjantaina 9.11.2007. Ranskalainen ohjaaja Arnaud Bernard sijoittaa tulkinnassaan teoksen Espanjaan, aikaan juuri ennen sisällissodan puhkeamista. ”Sijoittamalla tarina 1930-luvulle voidaan välttää perinteisten Carmen-esitysten kliseinen folklorismi ja huono maku”, Arnaud Bernard perustelee aikakauden valintaa.

Kansallisoopperan uusi Carmen irtautuu perinteestä, mutta pysyy samalla kiinni alkuperäisessä ajatuksessa. Arnaud Bernard haluaa tehdä ensimmäisestä Carmenistaan nimenomaan Bizet’n oopperan, ei omaansa. Alun perin Strasbourgin orkesterin viulistina työskennellyt Bernard pitää musiikkikoulutusta ensiarvoisen tärkeänä ohjaajalle. Koko esityksen ilmapiiri ja dynamiikka tulevat juuri musiikista, jopa enemmän kuin tekstistä. Bernard ja työryhmä toteuttavat Carmenin elokuvamaisen realistisesti ja esitys on elokuvallinen siinäkin mielessä, että siirtymät yleiskuvista lähikuviin tapahtuvat erittäin nopeasti.

Esitykset johtaa Alberto Hold-Garrido ja nimiroolissa vuorottelevat Lilli Paasikivi ja Tuija Knihtilä. Don Josén roolissa laulavat Mario Malagnini, Jyrki Anttila ja Juha Riihimäki, Escamillon roolissa Tommi Hakala, Raimo Laukka ja Jouni Kokora sekä Micaëlana Raili Viljakainen ja Tove Åman. Teoksen lavastaa Alessandro Camera, puvut on suunnitellut Carla Ricotti, valaistuksen Patrick Méeüs ja koreografian on laatinut Gianni Santucci. Teos toteutetaan yhteistyössä Lausannen oopperan kanssa.


(Suomen Kansallisooppera, lehdistötiedote 25.10.2007)

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!