Suomen Kansallisoopperan työntekijät uhkaavat lakolla

  • Teema
  • Ooppera
  • Hannu Korhonen

Kansallisoopperan taiteelliset työntekijät kaavailevat ryhtyvänsä lakkoon, jos oopperan työehtosopimuksista ei päästä sopuun lähiaikoina. Taiteilijoilla ja näytäntötyöntekijöillä ei ole nyt voimassa olevaa työehtosopimusta.

Oopperan työehtoneuvottelut päättyivät maanantaina tuloksettomina. Työntekijöiden mielestä työnantaja esitti neuvotteluissa heikennyksiä työaikoihin ja eläkkeisiin. Näytäntötyöntekijöiden sopimuksessa päästiin perjantaina pienryhmässä eteenpäin, ja neuvotteluja päätettiin jatkaa.

Oopperan taiteilijoita edustavan Suomen muusikkojen liiton puheenjohtajan Ahti Vänttisen mukaan viime viikolla sopimuksen synty oli jo lähellä. Hän sanoo, ettei mitään päätöksiä lakosta ole. ”Toimista päätetään ensi viikon alussa, jos neuvottelut eivät jatku.”

Palkasta osapuolilla ei ole erimielisyyttä. Oopperan työntekijät saavat samat korotukset kuin kunta-alan työntekijät yleensä eli 11,5 prosenttia.

”Ei me kovasti olla lakkoon menossa. Viimeiseen asti yritetään löytää sopimusratkaisua”, sanoo solistien pääluottamusmies Lassi Virtanen.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Vänttisen mielestä työnantaja on yrittänyt ostaa heikennyksiä työsopimuksiin kuntasektorin yleisillä historiallisen suurilla palkankorotuksilla.

Työntekijät ovat kavahtaneet etenkin työnantajan esittämiä ehdotusta työajoista, joiden pelätään antavan työnantajalle liian vapaat kädet määrätä työntekijöitä töihin.

Suomen teatterit ry:n toimitusjohtajan Matti Holopaisen mukaan suurin syy neuvottelujen kariutumiseen oli se, etteivät työntekijät suostuneet yhdenmukaistamaan eri työehtosopimuksia riittävästi.

Holopaisen mukaan nyt esimerkiksi kuoro voi historiallisen sopimuksen takia tulla töihin vasta yhdeltätoista, kun muut ovat suostuneet tulemaan kymmeneltä. Työnantajalle olisi ollut tärkeää saada myös sellainen sopimus, joka olisi mahdollistanut kaksi esitystä samana päivänä.

”Oopperassa on 16 erilaista sopimusta. Olemme yrittäneet löytää selkeyttä tähän viidakkoon”, Holopainen sanoo.

Kuoron luottamusmies Eija-Riitta Aakio ei halua eritellä julkisuudessa, mikä työnantajan ehdotuksessa oli erityisen vaikeaa. Hänelle oopperan työntekijöiden lakkouhkaus oli vielä perjantaina iltapäivällä täysi yllätys.
”Lähtökohta näihin neuvotteluihin on mahdollisimman huono, kun ottaa huomioon oopperan lähihistorian.”

Oopperasta neuvottelupöydässä on istunut muun muassa hallintojohtaja Pekka Kauranen, mutta virallisesti neuvottelut käyvät Muusikkojen liitto ja Suomen teatterit ry.

”Työntekijöille ei yksinkertaisesti ole luottamusta, että työnantajalla olisi viisautta olla määräämättä kohtuuttomia työaikoja, jos työajoista joustetaan”, Vänttinen sanoo.

Vänttisen mukaan neuvottelujen ajankohta on erittäin heikko, koska viime kesänä työntekijät menettivät kahden kuukauden palkan ”johtajien tekemien virheiden takia”. Lisäksi on päätetty vähentää työntekijöitä 54:llä vuoteen 2010 mennessä. Vänttisen esittämä lakkouhkaus ei kohdistu näihin leikkauksiin.

Työaikojen lisäksi eniten närää ovat herättäneet työnantajan halu heikentää laulajien ja tanssijoiden eläkesopimuksia. Baletin luottamusmiehen Jouka Valkaman mukaan kyse on yksinkertaistaen siitä, että työnantaja haluaa yksipuoleisesti heikentää eläkkeitä. ”Toivoimme tietysti kahdenkeskeisiä neuvotteluja.”


(Lähde: Helsingin Sanomat, 16.11.2007)

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!