Menestysteos Punainen viiva palaa Kansallisoopperan ohjelmistoon

  • Teema
  • Ooppera
  • Hannu Korhonen

Aulis Sallisen ooppera Punainen viiva palaa Kansallisoopperan ohjelmistoon 17. toukokuuta. Uuden, teatterinjohtaja Pekka Milonoffin ohjaaman esityksen ensi-iltaa vietettiin vuosi sitten. Topina esiintyy Jorma Hynninen, jonka kanssa roolissa vuorottelee Sauli Tiilikainen. Topin vaimon Riikan roolissa laulavat Päivi Nisula ja Raili Viljakainen. Muissa rooleissa esiintyvät mm. Anna-Lisa Jakobsson, Aki Alamikkotervo ja Hannu Forsberg, ja puherooleissa vierailevat näyttelijät Rea Mauranen ja Taisto Reimaluoto. Esitysten johdossa vuorottelevat Mikko Franck ja Kari Kropsu.

Kainuulaisessa kylässä perhettään köyhyydeltä ja kuolemalta suojeleva Riika on sopraano Päivi Nisulalle näköala suomalaiseen historiaan. "On hienoa päästä tekemään oopperaa tavallisista arjen ongelmista. Toki sellaista puutetta ja kurjuutta en ole itse kokenut. Tuon ajan ihmiset kamppailivat toisenlaisten pulmien kanssa, mutta ei se elämä tänä päivänäkään kovin helppoa ole. Nyky-yhteiskunta on kova ja armoton, se näkyy esimerkiksi vanhusten asemassa", hän sanoo.

Ohjaaja Pekka Milonoff korostaa libreton traagisuudesta huolimatta tarinasta nousevaa lohtua. "Usko paremmasta tulevaisuudesta antaa toivoa. Punainen viiva kertoo ihmisistä, jotka elävät epävarmuudessa. Mutta yhteisöllisyydessä piilee valtava voima. Kansa tahtoo muutosta ja ottaa vastuun kohtalostaan", Milonoff kuvaa ensimmäisten eduskuntavaalien aikaan sijoittuvan oopperan tematiikkaa.

Punainen viiva on uuden suomalaisen oopperan menestysteoksia ja myös yksi tunnetuimmista suomalaisoopperoista maailmalla. Kansallisoopperassa uusia esityksiä on seitsemän, 2. kesäkuuta asti.

Kolme sukupolvea Hynnisiä Punaisen viivan esityksissä

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Baritoni Jorma Hynninen lauloi Topin roolissa jo Punaisen viivan kantaesityksessä vuonna 1978. Tämän kevään esityksissä näyttämöllä ja orkesterimontussa esiintyy peräti kolme polvea Hynnisiä: Yhtä Topin kolmesta lapsesta näyttelee Jorma Hynnisen tyttärentytär Olivia Ainali, ja Kansallisoopperan orkesterissa soittaa Jorma Hynnisen tytär, harpisti Laura Hynninen.


Aulis Sallinen: Punainen viiva
Suomen Kansallisooppera
Uusintaensi-ilta 17.5.
Muut esitykset 19.5., 21.5., 23.5., 27.5., 29.5., 2.6.


(Suomen Kansallisooppera, lehdistötiedote 08.05.2008)

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!