Oopperan eläkeuudistus seuraa yleistä linjaa

  • Teema
  • Ooppera
  • Hannu Korhonen

Yleinen eläkejärjestelmän uudistus on aiheuttanut muutoksia Suomen Kansallisoopperan eläkkeisiin. Valtiovarainministeriön mukaan valtionapua saavien laitosten tulee seurata julkishallinnon ja yleisen eläkejärjestelmän linjauksia. Siksi Kansallisoopperan saamaa valtionavustusta ei voi käyttää lakisääteisen eläketurvan heikennysten korvaamiseen.

Suomen Kansallisoopperan säätiön hallitus päätti 18.9.2008 mukauttaa lisäeläkejärjestelmän vuosien 2005 ja 2007 yleisiin työeläkeuudistuksiin. Uudistuksen mukaan eläkepalkan laskenta perustuu koko työhistorian ansioihin. Taiteilijoiden eläkkeiden laskennassa käytetään elinaikakerrointa, kuten kaikkien suomalaisten eläkkeiden kohdalla.

Kansallisoopperassa on käytössä järjestelmä, jolla katetaan yleistä eläkeikää aiemmin eläkkeelle jäävien tanssijoiden ja laulajien eläketurva. Tanssijoiden eläkeikä on 44 vuotta ja laulajien 55 vuotta, jolloin he voivat jäädä täysimääräiselle eläkkeelle. Lisäeläkkeen piiriin kuuluu Suomen Kansallisoopperassa 16 solistia, 55 kuoron laulajaa ja 42 tanssijaa.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Toimiva johto ja Suomen Kansallisoopperan säätiön hallitus ovat valmistelleet uudistusta hyvässä yhteistyössä. Eläkeuudistuksesta on neuvoteltu myös työntekijöiden kanssa vuoden 2004 lopusta lähtien. Henkilöstön edustajat ovat olleet mukana 28 kokouksessa, joissa asiaa on käsitelty.


(Suomen Kansallisooppera, lehdistötiedote 09.10.2008)

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!