Ooppera juhlii Rautavaaraa Temppeliaukion kirkossa - Mikko Franckin johtaman konsertin solistina Jorma Hynninen

  • Teema
  • Ooppera
  • Hannu Korhonen

Mikko Franckin johtama Suomen Kansallisoopperan orkesteri juhlii syyskuussa 80 vuotta täyttänyttä Einojuhani Rautavaaraa konsertilla. Temppeliaukion kirkossa 30.10. järjestettävän konsertin ohjelmassa ovat Einojuhani Rautavaaran orkesteriteokset Angels and Visitations ja Book of Visions sekä Jorma Hynnisen laulamina Shakespeare-laulu That time of year ja kaksi laulua oopperasta Aleksis Kivi.

Konsertin aloittava orkesteriteos Angels and Visitations on vuodelta 1978. Se aloitti Rautavaaran ns. enkelitrilogian, joka nosti hänet kansainväliseen maineeseen. Konsertin uusinta tuotantoa on neliosainen Book of Visions, joka on syntynyt vuosina 2003 – 2005. Molemmat orkesteriteokset on omistettu Mikko Franckille.

Näytteenä Rautavaaran oopperatuotannosta kuullaan Sydämeni laulu ja Mi ikävyys, mi hämäryys Aleksis Kivestä. Oopperalla on ollut keskeinen sija Einojuhani Rautavaaran monipuolisessa tuotannossa vuoden 1985 Thomaksesta lähtien. Suomen Kansallisooppera on kantaesittänyt Rautavaaran oopperoista Vincentin ja Auringon talon sekä viimeksi 2003 Rasputinin.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Einojuhani Rautavaara on erityisen merkittävä säveltäjä sekä konsertin kapellimestarille että solistille. Mikko Franck tutustui Rautavaaran musiikkiin 1997 johtaessaan teoksen Angels and Visitations ja on sen jälkeen johtanut mm. Rautavaaran Rasputinin kantaesityksen. Jorma Hynninen on tilannut Rautavaaralta useita oopperoita ja laulanut pääosat niiden kantaesityksissä, kuten Savonlinnan Oopperajuhlilla kuullussa Aleksis Kivessä.


(Suomen Kansallisooppera, lehdistötiedote 16.10.2008)

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!