Helsingin Juhlaviikot 25.08.2004 - A Sweet Passion: Henry Purcellin teatteri- ja kirkkomusiikkia - Helsingin Barokkiorkesteri, solistina Monica Groop

  • Teema
  • Ooppera
  • Hannu Korhonen

Helsingin Barokkiorkesteri
Aapo Häkkinen, kapellimestari
Monica Groop, mezzosopraano
Utopia-kamarikuoro
Jussi Lehtipuu, kuoron valmennus


Tämä keskiviikkoiltainen harvoin meillä kuultua englantilaisen Henry Purcellin sävellyksiä sisältänyt konsertti oli kolmella sanalla musiikin tekemisen riemua.


Helsingin Barokkiorkesteri joka on perustettu vuonna 1997, on keskittynyt nimenomaa barokkimusiikin esittämiseen. Orkesterin taiteellisena johtajana toimii nuori Aapo Häkkinen joka on klavikordinsoiton alalla suorittanut kaiken mahdollisen mikä mahdollista on. Häkkisen johtamistyyli on hyvin eloisa, vapautunut, hyvin omintakeinenkin sillä hän klavikordin äärestä johtaessaan käyttää eleitä ja käsiään hyvin tehokkaasti ja pitää koko orkesterin hyvin käsissään. Varmasti tämä vapautunut johtamistapa luo vapautta soittajiinkin, heidän soittonsa olikin hyvin puhdasta ja ilmaisuvoimaista. Mukana ollut 20 henkinen Utopia-kamarikuoro teki myös hienon suorituksen yhdessä orkesterin ja solistin, niin Monica Groopin, kuin kuoron omien kolmen miessolistin kanssa.


Henry Purcellin musiikkia on meillä täällä Pohjolassa kuultu varsin vähän, joten kaikenkaikkiaan konsertti oli myös mielenkiintoinen katsaus Purcellin hyvin laajaan tuotantoon, hänhän ehti säveltää mm. lähes 70 anthemia, sekä musiikin yli 40 näytelmään varsin lyhyen elämänsä aikana. Hänen tunnetuimpia teoksia lienee ooppera Dido and Aeneas vuodelta 1689, tämän oopperan musiikkiin illan konsertti huipentuikin.


Monica Groop
©Helsingin Juhlaviikot
(Kuvaaja: Jouni Harala)

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu


Helsingin Vanha kirkko täyttyi ääriään myöten musiikinystävistä, varmastikaan näin valtaisa joukko ei ollut liikkeellä "vain" Henry Purcellin tai Helsingin Barokkiorkesterin nimien vuoksi, vaan konsertin tähtiesiintyjä mezzosopraano Monica Groop oli varmasti nimellään ja tunnettuudellaan saanut massat liikkeelle. Tuskin kukaan poistui tästä konsertista pettyneenä, Groopin esiintyminen oli varmaa kuten aina ja hänen upea, kaunis ja valovoimainen äänensä täytti koko kirkon. Purcellin musiikki tuskin olisi voinutkaan saada paljon parempaa tulkitsijaa. Groopin ääni on myös hyvin monipuolinen, moniin erilaisiin tehtäviin sopiva, niinpä häntä kuullaan hyvin paljon paitsi maailman tärkeimmillä oopperalavoilla, myös konsertti-, lied- ja oratoriosolistina.


Illan päätteeksi valtaisat aplodit antanut yleisö palkittiin yhdellä ylimääräisellä jonka jälkeen ei suosionosoituksista tahtonut loppua tulla.

OHJELMA:
A Sweet Passion - Henry Purcellin teatteri- ja kirkkomusiikkia

Prelude
Rondeau
If love´s a sweet passion
Thus the ever grateful spring
Chaconne (The Fairy Queen)

Ground, Z 221
Chaconne. Two in one upon a Ground

Prelude
Thrice happy lovers (The Fairy Queen)

Voluntary, Z 720

Overture (The Gordian Knot Unty´d)
Air (Bonduca)
Music for a while (Oedipus)

Bouree
Hornpipe (Amphitryon)
Slow aire (The Married Beau)
Since from my dear Astrea´s sight
Hear, mighty Love (Dioclesian)


Väliaika


Rejoice in the Lord alway, Z 49
Solisteina:
Teppo Lampela, kontratenori
Markus Heikkinen, tenori
Jussi Lehtipuu, basso

Chacony, Z 730
I was glad when they said unto me, Z deest

Dance
Let us dance, let us sing (Dioclesian)
Rondeau (Abdelazer)

But Death, alas!
Great minds against themselves conspire
Thy hand, Belinda - When I am laid in earth
With drooping wings (Dido and Aeneas)

Hannu Korhonen (Hank) / ranneliike.net

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!