Isän tyttö –oopperan kantaesitys Savonlinnan Oopperajuhlilla 2007

  • Teema
  • Ooppera
  • Hannu Korhonen

Vuoden 2007 kiinnostavin kotimaisen oopperan kantaesitys on säveltäjä Olli Kortekankaan Isän tyttö, joka juhlistaa eduskuntamme satavuotista historiaa. Tarinassa peilataan lähihistoriamme yhteiskunnallisia murroskohtia yhden suomalaisen perheen kautta. Teemoja tarinan taustalla ovat suomalaisen yhteiskunnan muutokset 1900-luvulla, aatteelliset ristiriidat ja eheytyminen, yhteiskunnan vaurastuminen. Isän tyttö kysyy: millaiset jäljet aika meihin jättää, ja millaiset jäljet kukin meistä, omalta pieneltä osaltaan, jättää aikaansa. Oopperan libreton ovat kirjoittaneet Michael Baran ja Olli Kortekangas, ja sen päärooleissa laulavat Monica Groop, Päivi Nisula, Tommi Hakala, Juha Kotilainen sekä Hannu Jurmu.

Oopperajuhlakauden toinen uutuusooppera on Gaetano Donizettin säveltämä Lucia di Lammermoor. Tämä Sir Walter Scottin romaaniin pohjautuva ooppera kielletystä rakkaudesta soveltuu erityisen hyvin Olavinlinnaan − sijoittuvathan oopperan tapahtumat skotlantilaiseen Ravenswoodin linnaan ja sen ympäristöön. Oopperan vaativan nimiroolin laulaa vuoden 2004 Mirjam Helin –laulukilpailun voittaja Eglise Gutiérrez, ja sen muissa päärooleissa laulavat Aleksei Markow ja Jeong Won Lee. Lucia di Lammermoor tuotetaan yhteistyössä Malmön oopperan kanssa ja se on ensimmäinen Savonlinnan Oopperajuhlien oma Donizetti-produktio.

Oopperajuhlakesän vierailutalo on perinteikäs ja arvostettu Moskovan Bolshoi-teatteri, joka esittää Modest Musorgskin Boris Godunovin sekä Leonid Desjatnikovin oopperan Rosenthalin lapset. Boris Godunov on venäläisen musiikkitaiteet pyhä teos ja Bolshoi-teatterin käyntikortti. Savonlinnassa nähtävä toteutus on pyritty toteuttamaan mahdollisimman tarkasti Leonid Baratovin vuonna 1948 valmistuneen ohjauksen mukaisesti. Boris Godunovista esitetään Nikolai Rimski-Korsakovin orkestroima versio.
Rosenthalin lapset sai kantaesityksensä Moskovassa vuonna 2005 ja se oli Bolshoi-teatterin ensimmäinen kantaesitys 30 vuoteen. Rosenthalin lapset aiheutti kotimaassaan ennakkokohua ja vastustusta Vladimir Sorokinin kirjoittaman libreton johdosta. Oopperassa tiedemies kloonaa viisi säveltäjämestaria: Verdin, Wagnerin, Tshaikovskin, Musorgskin ja Mozartin. ”Musiikki on taivaan valo. Tiede on sen edessä mitätön!”, toteaa Rosenthal. Ooppera ylsi alkukohun jälkeen arvostelumenestykseksi, ja säveltäjä Leonid Desjatnikov ja Bolshoi-teatteri sekä sen pääjohtaja Anatoli Iksanov saivat Venäjän merkittävimpiin taidepalkintoihin lukeutuvan Kultaisen naamion (Zolotaja maska). Rosenthalin lapset esitetään Savonlinnan Oopperajuhlilla ensi kertaa Venäjän ulkopuolella.

Molemmat vierailuesitykset johtaa Bolshoi-teatterin ylikapellimestari ja musiikillinen johtaja Aleksandr Vedernikov.

Oopperajuhlilla viime kesänä ensi-iltaan tullut suosikkiteos Carmen jatkaa ohjelmistossa kaudella 2007. Marianne Mörckin ohjaaman teoksen nimiroolin laulaa Malgorzata Walewska ja Don Josén osan Jean-Pierre Furlan. Olavinlinnaan palaa myös yksi kaikkien aikojen rakastetuimmista produktioista: Giuseppe Verdin Macbeth, nimiroolissa Juha Uusitalo. Tämä Ralf Långbackan ohjaama teos on Savonlinnan Oopperajuhlien parhaiten maailmalla tunnettu ooppera: produktio on vieraillut Chilessä, Philadelphiassa ja Dalhallassa ja se on esitetty yli kahdenkymmenen maan televisiokanavilla.

Juhlakauden 2007 toinen kantaesitys on Kyösti Haatasen säveltämä Judith songs, joka kuullaan Savonlinnan Oopperajuhlien 40-vuotisjuhlakonsertissa 15.7.2007. Kantaatin solisteina ovat mm. Helena Juntunen, Gabriel Suovanen ja Jaakko Ryhänen.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Kesän konserttien kohokohtia on myös italialaisen huipputenori Fabio Armiliaton konsertti Olavinlinnassa 8.7.2007, pianistina Marco Boemi. Armiliato on vieraillut New Yorkin Metropolitan-oopperassa säännöllisesti ja hän on tehnyt siellä tähän mennessä kahdeksan eri roolia. Muista huomattavista oopperanäyttämöistä mainittakoon Milanon La Scala, Teatro Colon Buenos Airesissa, Wienin valtionooppera, sekä oopperatalot San Franciscossa, Berliinissä, Münchenissä, Barcelonassa, Bolognassa, Moskovassa ja Pariisissa. Veronan ja Torre del Lagon oopperajuhlilla hän on esiintynyt useita kertoja. Armiliato on keskittynyt urallaan lähinnä italialaiseen oopperarepertuaariin. Poikkeuksena Carmenin Don José, joka on ollut esityskertoja silmäillen hänen uransa toiseksi merkittävin rooli. Eniten hän on kuitenkin laulanut Toscan Cavaradossia, toistasataa kertaa.

Oopperajuhlilla vietetään ensi kesänä myös lasten oopperaviikkoa. Lapsille on tarjolla jopa kaksi oopperaa tuttuine koirahahmoineen. Jukka Linkolan Hui kauhistus ja Jaakko Kuusiston Koirien Kalevala riemastuttavat pieniä oopperanystäviä Savonlinnasalissa.. Lapsille suunnatussa tuotannoissa uutta on Liediä lapsille ja lapsenmielisille –konsertti 16.7.2007, solisteina Teija Palolahti ja Tommi Hakala, pianistina Kristian Attila.

Savonlinnan Oopperajuhlien vuoden taiteilija on mezzosopraano Monica Groop. Hän konsertoi Savonlinnasalissa 20.7, pianistinaan Rudolf Jansen.
Savonlinnan Oopperajuhlat järjestää oopperakonsertin Kuopion Musiikkikeskuksessa 10.2.2007 ja Finlandia-talossa 11.2.2007. Konsertissa esiintyvät Savonlinnan Oopperajuhlakuoro ja Kuopion kaupunginorkesteri, kapellimestarinaan Kyösti Haatanen. Konsertin solisteina laulavat Helena Juntunen, Wei Song Shanghain oopperasta ja Aleksandr Naumenko Bolshoi-teatterista.


(Savonlinnan Oopperajuhlat, lehdistötiedote 13.11.2006)

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!