Oopperajuhlakausi 2008

  • Teema
  • Ooppera
  • Hannu Korhonen

Oopperajuhlakausi 2008:

Savonlinnan Oopperajuhlien ensi vuoden uutuustuotanto Olavinlinnaan on Arrigo Boiton (1842-1918) Mefistofele, nimiroolissa Oopperajuhlien Vuoden taiteilija, basso Mika Kares. Tämän Goethen Faust-runoelmaan perustuvan oopperan kantaesitys Milanon La Scalassa 5.3.1868 oli kaikkea muuta kuin menestys: oopperaa kritisoitiin lähinnä siitä, että tuolloin vasta 26-vuotias Boito oli nuoruuden huumassaan yrittänyt sisällyttää siihen kaiken sävellysosaamisensa, lopputuloksen jäädessä kuitenkin sekavaksi. Boito karsi ja muokkasi teostaan, ja seitsemän vuotta myöhemmin Bolognan Teatro Communalessa esitetty uudistettu versio saikin suuren suosion. Savonlinnan Oopperajuhlille Mefistofeleen ohjaa sveitsiläinen Dieter Kaegi, jonka suomalaiset muistavat Kansallisoopperaan tuodun Mozartin Ryöstö Seraljista –oopperan oivaltavasta ohjauksesta.


Oopperajuhlakaudella 2008 saa kantaesityksenä Markus Fageruddin säveltämä Seitsemän koiraveljestä, joka on samalla suositun Mauri Kunnas –trilogian päätös. Vuodesta 1997 Vaasan ja Lappeenrannan kaupunginorkesterien nimikkosäveltäjänä toimineella Markus Fageruddilla on takanaan monipuolinen sävellysura: nykyään Fagerudd tunnetaan ensisijaisesti taidemusiikkisäveltäjänä, mutta nuoruusiällä hänen toiminta-alueensa oli rock-musiikki. Lasten- ja nuortenmusiikin säveltäjänä Fagerudd tunnetaan mm. lastenmusikaalista Reea Ruu (1992), sekä Suomen Kansallisoopperan tilaamasta lastenoopperasta Gaia (2000).


Paluun Olavinlinnan näyttämölle tekevät Verdin oopperat Rigoletto ja Aida sekä Wagnerin Lentävä hollantilainen. Rigolettoa on esitetty aikaisemmin Savonlinnan Oopperajuhlilla 2001-2003. Tällä kertaa nimiroolissa kuullaan Jorma Hynnistä, Gildana Valentina Farcasia ja Herttuana Felipe Rojas Velozoa. Esitykset johtaa Marco Guidarini, joka on aiemmin johtanut Rigolettoa mm. New Yorkin Metropolitan-oopperassa. Ralf Långbackan ohjaus Macbethista keräsi viime juhlakaudella varauksetonta kiitosta. Myös Långbackan Rigoletto-ohjaus osoittaa, että hän jos kuka hallitsee Olavinlinnan olosuhteet.

András Mikón Savonlinnaan ohjaama spektaakkelimainen Aida kääntää myös Olavinlinnan ainutlaatuisen, mutta myös haastavan miljöön edukseen etenkin suurissa kuoro- ja tanssikohtauksissa. Aidaa on luonnehdittu mm juhla- ja festivaalioopperaksi teoksen näyttävien ja eksoottistenkin elementtien ansiosta, mutta Aida on myös musiikillisesti Verdiä parhaimmillaan. Nimiroolissa vuorottelevat Adina Aaron ja Kristin Lewis, Radamèsia laulavat Johan Botha ja Dongwon Shin.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Wagnerin Lentävä hollantilainen rantautuu ensi kesänä Olavinlinnaan, Hollantilaisen etsiessä jälleen uskollisen naisen rakkautta. Hollantilaista laulaa Jason Stearns, Sentana kuullaan Susan Fosteria ja Monica Chavezia, ja Dalandin osassa loistaa tähtibassomme Jaakko Ryhänen. Savonlinnan Lentävä hollantilainen tunnetaan hyvin myös maamme rajojen ulkopuolella: produktio on vieraillut Espanjan Peraladassa ja Santanderissa vuonna 1997 sekä Hedelandissa, Tanskassa vuonna 2003.


Ensi vuoden vierailutalo tulee Kiinasta: Shanghain ooppera esittää Savonlinnaan ehkä eniten toivotun oopperan, Verdin Otellon sekä uutta kiinalaista oopperakirjallisuutta edustavan Wen Deqingin säveltämän oopperan The Wager – Uhkapeli.


Ensi kauden tarjontaan sisältyy myös mm. tähtitenori Roberto Alagnan konsertti 13.7. sekä Timo Mustakallio –laulukilpailu, joka käydään Olavinlinnassa sunnuntaina 20.7.

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!