Savonlinnan Oopperajuhlien ohjelmisto kaudella 2008

  • Teema
  • Ooppera
  • Hannu Korhonen

Savonlinnan Oopperajuhlien ohjelmisto juhlakaudella 2008 tarjoaa mm. harvemmin kuullun version Faustin tarinasta, uuden lastenoopperan, kolme suosikkiteosta uusin maustein sekä Shanghain oopperan vierailun.


Uutuusooppera Mefistofele
Savonlinnan Oopperajuhlien ensi vuoden uutuustuotanto Olavinlinnaan on Arrigo Boiton Mefistofele. Tarjolla on todellinen harvinaisuus, sillä tätä Faustin tarinan kertovaa oopperaa on Suomessa aiemmin esitetty vain 1930-luvulla. Savonlinnan Oopperajuhlille Mefistofeleen ohjaa Dieter Kaegi, lavastuksen ja puvut suunnittelee William Orlandi. Mefistofelen esitykset johtaa Oopperajuhlien uusi taiteellinen johtaja Jari Hämäläinen ja oopperan nimiroolin laulaa juhlien vuoden taiteilija, basso Mika Kares.

Lastenoopperaa kantaesityksenä
Savonlinnan Oopperajuhlat on kantaesittänyt suomalaista oopperaa vuodesta 1975, jolloin ensiesityksensä sai Aulis Sallisen Ratsumies. Oopperajuhlakaudella 2008 Savonlinnassa saa kantaesityksensä jo kymmenes suomalainen ooppera, kun Markus Fageruddin Seitsemän koiraveljestä tulee ensi-iltaan. Seitsemän koiraveljestä on samalla koko perheelle suunnatun Mauri Kunnas –trilogian päätös. Libreton oopperaan on kirjoittanut Pipsa Lonka ja sen ohjaa Johanna Freundlich.

Suosikkioopperoiden paluu
Paluun Olavinlinnan näyttämölle tekevät Verdin Rigoletto ja Aida sekä Wagnerin Lentävä hollantilainen. Ralf Långbackan ohjaamaa Rigolettoa on esitetty aikaisemmin Savonlinnan Oopperajuhlilla 2001-2003. Tällä kertaa nimiroolissa kuullaan Jorma Hynnistä, Gildana Valentina Farcasia ja Herttuana Felipe Rojas Velozoa. Rigoletton esitykset johtaa Marco Guidarini.

András Mikón Savonlinnaan alunperin ohjaama, suurten tanssi- ja joukkokohtausten ooppera Aida, saa ansaitsemansa puitteet Olavinlinnan ainutlaatuisessa ympäristössä. Nimiroolissa vuorottelevat Adina Aaron ja Kristin Lewis, Radamèsia laulavat Kammersänger Johan Botha sekä nuori korealaislahjakkuus Dongwon Shin.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Myös Wagnerin Lentävässä hollantilaisessa on uudistunut solistikaarti. Hollantilaista laulaa Jason Stearns, Sentana kuullaan Susan Fosteria ja Monica Chavezia, ja Dalandin osan laulaa Jaakko Ryhänen. Savonlinnan Lentävä hollantilainen tunnetaan hyvin myös maamme rajojen ulkopuolella: produktio on vieraillut Espanjan Peraladassa ja Santanderissa vuonna 1997 sekä Hedelandissa, Tanskassa, vuonna 2003.

Vierailutalona Shanghain ooppera
Juhlakauden 2008 vierailutalo tulee ensi vuonna kovin ajankohtaisesta Kiinasta: Shanghai Opera House tekee historiansa mittavimman ulkomaan vierailunsa ja esittää Savonlinnassa ensi kertaa kuultavan Verdin Otellon. Savonlinnassa vierailleet oopperatalot ovat usein esittäneet Euroopankin mittakaavassa harvinaisia teoksia. Näin tälläkin kertaa, sillä Shanghain oopperan toista vierailuproduktiota, Wen Deqingin oopperaa The Wager – Uhkapeli, ei ole esitetty Kiinan ulkopuolella sitten sen Geneven kantaesityksen jälkeen vuonna 2003.

Runsas konserttitarjonta
Oopperajuhlien ensi kauden tarjonnassa on myös runsaasti konsertteja. Juhlakaudella kuullaan mm. ensi vuoden tenorikonserttien tähtihetki Suomessa, kun huipputenori Roberto Alagnan konsertoi Olavinlinnassa 13.7. Timo Mustakallio –laulukilpailu sunnuntaina 20.7. puolestaan esittelee nuoren suomalaisen laulajasukupolven parhaimmistoa. Savonlinnasalissa konsertoivat mm. Jaakko Ryhänen ja Seppo Hovi, pianisti Juho Pohjonen sekä Oopperajuhlien vuoden taiteilija Mika Kares, pianistinaan Hans-Otto Ehrström.

Perinteiset oopperakonsertit tammikuussa
Savonlinnan Oopperajuhlien perinteiset oopperakonsertit järjestetään Kuopion Musiikkikeskuksessa lauantaina 26.1.2008 ja Finlandia-talossa sunnuntaina 27.1.2008. Konsertin solisteina ovat Daria Masiero, Mika Kares, Felipe Rojas Velozo ja Jukka Rasilainen. Konsertissa kuullaan suosikkikohtauksia oopperoista Lentävä hollantilainen, Nabucco, Aida, Cavalleria rusticana, Rigoletto ja Mefistofele. Kuopion kaupunginorkesteria ja Savonlinnan Oopperajuhlakuoroa johtaa Jari Hämäläinen.


(Savonlinnan Oopperajuhlat, lehdistötiedote 04.12.2007)

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!