Donizetti, Gaetano (1797-1848): Lucia di Lammermoor

  • Teema
  • Ooppera
  • Hannu Korhonen

Libretto: Salvatore Cammarano, perustuu Sir Walter Scottin romaaniin The Bride of Lammermoor.

Kantaesitys:
26.9.1835 Teatro San Carlo, Napoli
6.8.1839 Théâtre de la Rennaisance, Pariisi (ranskankielinen versio)


Skotlantilaisten perheiden Ravenswood ja Lammermoor välisessä riidassa Enrico (Lord Henry Ashton of Lammermoor) on saanut yliotteen Edgardosta (Edgar of Ravenswood) tappamalla tämän sukulaisia ja ottamalla haltuunsa maatilat. Enricon omaisuus on alkanut vähentyä oopperan tapahtumien aikaan. Enrico panostaa kaikkensa yhdistääkseen perheensä Arturon (Lord Arthur Bucklaw) perheen kanssa pakottamalla sisarensa Lucian (Lucy Ashton) naimisiin Arturon kanssa.


1. näytös:
Raunioituneessa puistossa lähellä Lammermoorien linnaa Enricon palvelijat valmistautuvat etsimään salaperäistä tunkeutujaa. Vartiokaartin kapteeni Normanno epäilee että äitinsä kuoleman aiheuttama suru estää Luciaa ajattelemasta rakkautta. Normanno paljastaa, että Lucia on nähty salaisessa piilopaikassa metsästäjän kanssa joka oli pelastanut tämän raivoavan härän kynsistä, ja hän epäilee että muukalainen on Edgardo. Enrico raivoaa ja kun hänen palvelijansa vahvistavat Normannon epäilykset, hän vannoo kostoa.

Suihkulähteellä lähellä äitinsä hautaa veljeään pelkäävä Lucia odottaa tapaamista Edgardon kanssa. Lucia kertoo uskotulleen Alisalle tarinan neitsyen haamusta joka kummittelee suihkulähteellä ja joka on varoittanut häntä rakkauden loppumisesta traagisella tavalla. Vaikka Alisa pyytää Luciaa pitämään itsestään huolta, Lucia ei kykene hillitsemään rakkauttaan. Saavuttuaan Edgardo kertoo että hänen on matkustettava Ranskaan poliittisen tehtävän vuoksi, mutta toivoo saavansa sovun aikaan Enricon kanssa jotta hän ja Lucia voisivat avioitua. Veljensä tuntien Lucia ei anna periksi vaan pyytää Edgardoa pitämään heidän rakkautensa salassa. Enricon vainosta suuttunut Edgardo lopulta suostuu Lucian pyyntöön. Rakastavaiset sinetöivät valansa vaihtamalla sormuksia ja sen jälkeen he jättävät hyvästit.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu


2. näytös:
Lammermoorien linnan odotushuoneessa Enrico juonittelee Normannon kanssa pakottaakseen Lucian naimisiin Arturon kanssa. Kun kapteeni
menee tervehtimään sulhasta, Lucia tulee sisään suunniltaan olevana mutta uhmakkaana, hänelle näytetään väärennetty kirje joka on muka Edgardolta ja joka osoittaa Edgardon lupautuneen toiselle naiselle. Sydän särkyneenä Lucia haluaa vain kuolla, mutta Enrico vaatii hänen menevän välittömästi naimisiin jotta perheen omaisuus säilyisi. Raimondo yllyttää Luciaa suostumaan avioliittoon ja muistuttaa tätä äitinsä muistosta ja pyytää häntä kuknnioittamaan perheen epätoivoista tilannetta. Kun Lucia taipuu, Raimondo muistuttaa että maallisista uhrauksista on luvassa taivaallisia palkintoja.

Linnan suuressa juhlasalissa kun vieraat ylistävät kahden tärkeän suvun yhdistymistä, Arturo lupaa palauttaa Ashtonien loiston. Enrico kertoo Arturolle Lucian alakuloisuudesta koska tämä yhä suree kuollutta äitiään. Edgardo syöksyy saliin Välittömästi kun Lucia on tullut saliin ja pakotettu allekirjoittamaan avioliittosopimus. Palattuaan aiottua aikaisemmin hän on kuullut häistä ja tulee vaatimaan morsiantaan itselleen. Verenvuodatus tulee estettyä vain kun Raimondo komentaa kohottamaan miekat.
Nähtyään Lucian nimen avioliittosopimuksessa Edgardo repii sormuksen tämän sormesta, kiroaa hänet ja juoksee ulos hallista. Lucia pyörtyy tuskin ymmärrettyään Edgardon sanomisia.


3. näytös:
Edgardo istuu jyrkänteellä olevan tornin huoneessa mietteissään, ulkona myrskyää. Enrico ratsastaa sinne kohdatakseen hänet, heidän vihansa liekit roihuavat. He sopivat tapaavansa aamunkoitteessa Ravenswoodien hautojen luona kaksintaistelussa.

Jatkuvat hääjuhlallisuudet keskeytyvät kun Raimondo saapuu saliin ilmoittamaan että Lucia, joka on tullut hulluuden valtaan, on tappanut
Arturon häävuoteeseen. Yöpaita veren tahrimana, tajuamatta mitä on tehnyt, Lucia saapuu saliin. Hän muistaa vain taapaamisensa Edgardon
kanssa ja kuvittelee avioituneensa tämän kanssa. Kun vihainen Enrico saapuu sisään hän vaikenee nähdessään Lucian säälittävän tilan. Uskoen olevansa taivaassa Lucia kaatuu kuolleena maahan.

Edgardo, Ravenswoodin suvun viimeinen jäsen on esi-isiensä hautojen keskellä ja suree Lucian oletettua petosta ja odottaa Enricoa
kaksintaisteluun. Edgardo toivoo kuolevansa tässä taistelussa. Lammermoorien linnasta lähtevät vieraat kertovat Edgardolle, että kuoleva
Lucia on kutsunut häntä nimeltä. Juuri kun Edgardo aikoo kiiruhtaa Lucian luo, Raimondo saapuu kertomaan tämän kuolemasta. Luciaa kannetaan paareilla ohi. Päätettyään liittyä Lucian seuraan taivaassa, Edgardo puukottaa itsensä kuoliaaksi.


KUUNNELTAVAA:
- EMI:
Tullio Serafin; Maria Callas, Giuseppe di Stefano, Tito Gobbi
- EMI:
Tullio Serafin; Maria Callas, Ferruccio Tagliavini, Piero Cappuccilli
- DECCA:
John Pritchard; Joan Sutherland, Renato Cioni, Robert Merrill
- DECCA:
Richard Bonynge; Joan Sutherland, Luciano Pavarotti, Sherrill Milnes
- WESTMINSTER:
Thomas Schippers; Beverly Sills, Carlo Bergonzi, Piero Cappuccilli
- DGG:
Ion Marin; Cheryl Studer, Plácido Domingo, Juan Pons
- EMI:
Nicola Rescigno; Edita Gruberova, Alfredo Kraus, Renato Bruson
- NIGHTINGALE:
Friedrich Haider; Edita Gruberova, José Bros, Georg Tichy

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!