Isokoski, Soile (14.02.1957 - )

  • Teema
  • Ooppera
  • Hannu Korhonen

Die Feldmarschallin: Soile Isokoski
(Richard Strauss: Der Rosenkavalier)
©Wiener Staatsoper

Soile Isokoski syntyi Posiolla, hän kävi kansakoulun Ylivieskassa ja oppikoulun sekä lukion Ruukissa. Kauppaopisto jossa hän opiskeli, oli Raahessa kun taas kanttorin- ja lauluopinnot olivat Kuopiossa.

Perheen vanhoillislestadiolaisuudesta johtuen Soile Isokosken laulunopintojen alku oli jossain määrin dramaattinen: hänestä ei pitänyt tulla ylipäätään laulajaa. Isokosken perheen elämään musiikki kuului kyllä aina yhtenä osana, mutta laulajan ja esiintyvän taiteilijan ammatti ei Soile Isokosken mielessä ollut. Valmistuttuaan ylioppilaaksi Ruukin lukiosta vuonna 1975 Soile Isokoski lähti opiskelemaan Raahen Porvari ja Kauppakoulun ylioppilasmerkonomilinjalle.

Lauluopinnot Isokoski aloitti Raahen musiikkiopistossa samaan aikaan kuin opiskelut Porvari ja Kauppakoulussa. Hänen kehityksensä laulun saralla oli hyvin nopeaa. Laulunopettaja Sirkka Mattila on sanonut, ettei ole liki 30 vuotta jatkuneen laulunopettajan uran aikana tavannut ketään, joka eläytyy laulamiseen yhtä suurella voimalla kuin Soile Isokoski. Vuonna 1979 Soile Isokoski lähti opiskelemaan kirkkomusiikkia Kuopioon. Kirkkomuusikon ammatti sopi paremmin lestadiolaiseen maailmankuvaan kuin esittävän taiteilijan, saati oopperalaulajan, ura.

Isokoski valmistui kanttoriksi ja suoritti lauludiplomin keväällä 1984. Tuohon asti niin laulaminen kuin soittaminenkin olivat olleet vain opiskelua. Kysymys siitä, mihin suuntaan jatkaa, kirkkomuusikoksi, laulunopettajaksi, vai peräti esiintyväksi taiteilijaksi oli avoin. Kesäkuussa 1985 Soile Isokoski aloitti työt Paavolan kanttorina. Erinomaisin arvosanoin suoritettu lauludiplomi antoi mahdollisuuden ensikonsertin pitoon kevättalvella 1986. Tuolloin hänestä tuntui että laulaminen on sitä mitä hän haluaa tehdä, ja samalla hän teki päätöksen Lappeenrannan laulukilpailuihin osallistumisesta. Voitto Lappeenrannan laulukilpailuista tuli vuonna 1987, jolloin voidaan sanoa hänen olemassaolonsa noteeratun ensimmäisen kerran todella, samana vuonna Isokoski osallistui BBC Singer of the World -kilpailuun Walesin Cardiffissa, ja siellä hän tuli toiselle sijalle. Tämä menestysten sarja jatkui vuonna 1988 jolloin Soile Isokoski voitti Elly Ameling -kilpailun ensimmäisen palkinnon, ja 1990 Tokion kansainvälisen laulukilpailun ensimmäisen palkinnon.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Vuonna 1987 Isokoski sai kiinnityksen Suomen Kansallisoopperaan. Hänen ensimmäinen oopperaroolinsa talossa oli Giacomo Puccinin La Bohème:n Mimí. Hän on tullut erityisen tunnetuksi Mozart-rooleistaan. Samaan aikaan Isokoski on myös esiintynyt Lied-laulajana yhdessä vakituisen säestäjänsä, Marita Viitasalon, kanssa. Heistä onkin tullut ajan saatossa tiiviisti yhdessä työskentelevä parivaljakko.

1992 hän esiintyi myös Savonlinnan Oopperajuhlilla, Wienin Valtionoopperassa ja Salzburgin musiikkijuhlilla, sekä 1994 Deutsche Oper Berlinissä, sekä aloitti varsin aktiivisen levyttämisen.

Soile Isokoski on sopraano, joka on valtaisalla työllä ja työlleen omistautumisella noussut täydestä tuntemattomuudesta koko maailman tuntemaksi ja arvostetuksi taiteilijaksi joka jatkuvasti kiertää maailmaa ja esiintyy maailman suurimissa ja tunnetuimmissa oopperataloissa. Sellaiset kapellimestarit kuin esimerkiksi Claudio Abbado, Zubin Mehta, Seiji Ozawa, Riccardo Muti, Daniel Barenboim, Neeme Järvi, John Gardiner ja James Conlon kuuluvat niihin joiden kanssa Isokoski on esiintynyt.

"Soilella on ihanteellisen kaunis ääni moniin rooleihin," Claudio Abbado sanoo keväällä 1998 Helsingin Sanomille antamassaan haastattelussa. Isokoski itse ei koe tulleensa vaimennetuksi suurten maestrojen taholta. Helsingin Sanomien haastattelussa maaliskuussa 1998 Isokoski sanoo: "Nousukauteni alkoi pari kolme vuotta sitten. Jotain todella ratkaisevaa tapahtui silloin. Minusta alkoi tuntua että kykenin antamaan oman panokseni produktioon täysin tasavertaisena muiden ihmisten kanssa, en ole kenenkään suojatti tai oppilas."

1990-luvulla Soile Isokoski aloitti levyttämisen. Isokosken kuuluisimpia rooleja ovat olleet Mozartin Così fan tutte:n Fiordiligi ja Don Giovannin Donna Elvira. Hän on myös esiintynyt Wienin Valtionoopperassa Giacomo Puccinin Turandotin Liù:na ja La Bohèmen Mimì:nä, Weberin Der Freischütz:issä ja Halévy'n La Juive:ssa. "On ihanaa laulaa myös jotain täysin toisenlaista kuin mitä Mozart on. Rakastan Mozartin musiikkia enkä lakkaa koskaan sitä laulamasta, mutta haluan kokeilla taiteellisia rajojani," hän kertoi keväällä 1997 Covent Gardenin debyyttinsä aikoihin.

1997-98 näytäntökaudella Isokoski harjoitteli ja esiintyi ensimmäisessä Verdi-roolissaan, Alicia Fordina Falstaffissa Berliinin Valtionoopperassa. Keväällä 1999 esiintyi Der Freischützin Agathena Berliinin Valtionoopperassa sekä Wienin Valtionoopperassa, sekä Paminan roolissa Mozartin Taikahuilussa myöskin Wienin Valtionoopperassa. Kesällä 1999 häntä kuultiin Savonlinnan Oopperajuhlilla Gounod'n Faustissa. Vuonna 2000 oli vuorossa Richard Wagnerin Nürnbergin Mestarilaulajien Eva ja vuonna 2001 Suomen Kansallisoopperassa ja Wienin Valtionoopperassa Desdemonan roolissa Giuseppe Verdin oopperassa Otello. Metropolitan Oopperan debyytti Soile Isokoskella oli Kreivittären roolissa W.A.Mozartin oopperassa Figaron häät vuonna 2002.

Soile Isokosken kalenteri on varsin pitkälle täynnä erilaisia haasteita, mutta hän vaikuttaa varsin rauhalliselta ja itseensä uskovalta. "Mikäli ylitän rajani, niin olenpa sitten yhtä kokemusta rikkaampi," hän sanoo varmasti.

Hänen uusimpiin levytyksiinsä vuodelta 2002 kuuluvat Richard Straussin Vier Letzte Lieder-laulusarja kapellimestari Marek Janowskin johdolla, orkesterina on Berliinin radion sinfoniaorkesteri. Tämä levytys sai Gramophone-lehden Editor's Choice Awardin, ja aikaisemmin samana vuonna levy oli saman lehden huhtikuun kuukauden levy. Tämä Soile Isokosken levytys on saanut paljon kiittäviä arvosteluita ja huomiota.

Soile Isokoskelle myönnettiin joulukuussa 2002 Pro-Finlandia -mitali hänen suomalaiselle musiikille antamastaan suuresta panoksesta.

Vuonne 2004 Soile Isokoskea kuultiin Suomen Kansallisoopperassa Puccinin Turandotin Liù:na, sekä Richard Straussin oopperan Der Rosenkavalier Feldmarschallinin roolissa. Näytäntökaudella 2006-07 häntä tullaan kuulemaan Pjotr Tshaikovskin Jegveni Oneginin Tatjanan roolissa.

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!