Mattila, Karita (05.09.1960 - )

  • Teema
  • Ooppera
  • Hannu Korhonen

Karita Mattila

©Lauri Eriksson

Suomalainen sopraano Karita Mattila on laulanut useita tärkeitä oopperarooleja lähes kaikissa maailman tärkeimmistä oopperataloista. Hän on usein nähty solisti Lontoon Covent Gardenissa, New Yorkin Metropolitan Operassa, Pariisin oopperassa jne. Lisäksi hän on ollut Wienin Filharmonikkojen, Lontoon Filharmonikkojen, BBC:n sinfoniaorkesterin, Ruotsin Radion sinfoniaorkesterin, sekä monen muun tunnetun orkesterin solistina. Hän on ollut useiden oopperalevytysten solistina, levytysten, joissa kapellimestarit ovat maailman ehdotonta huippua, kuten Zubin Mehta, Sir Georg Solti jne., lisäksi nämä levytykset ovat saaneet useita palkintoja, kuten 1998 Grammy-palkinto parhaasta oopperalevytyksestä.

Karita Mattila on itsevarma, mutta siitä huolimatta jalat tukevasti maanpinnalla pitävä diiva, jolla kuitenkin on temperamenttia runsaasti. Hän on suuri persoonallisuus, joka on ansaitusti tullut yhdeksi maailman näyttävimmistä ja arvostetuimmista sopraanoista. Laulaapa hän sitten oopperaa tai konsertin solistina tai vaikka lauluresitaalia, hän ottaa yleisönsä.

Mattila nousi kansainväliseen kuuluisuuteen voitettuaan vuonna 1983 Cardiffissa Singer of the World -laulukilpailun. Levytysuransa hän aloitti Philips levymerkille Mozartin musiikilla. 1990-luvulla saatuaan lisää ammatillista oppia, hän nousi urallaan lämpimän ja voimakkaan äänensä ansiosta ihmisten tuntemaksi. Hänen "toinen tuleminen" muodostui sensaatioksi 1990-luvun puolivälissä kun vuoroon tulivat Elisabethin rooli Giuseppe Verdin Don Carloksessa, ja Elsa Richard Wagnerin Lohengrinissä. Mattila alkoi kiertää ympäri maailmaa erilaisten yleisöjen ja kriitikoiden edessä, Pariisissa, Lontoossa, Edinburghissa ja monissa monissa muissa paikoissa. Loisteliaat arvostelut jatkuivat hänen esittäessään rooleja kuten Jenufan nimirooli Hampurin Valtionoopperassa keväällä 1998. Kapellimestari Claudio Abbadolle Karita Mattila on ollut lempisopraano, ja he ovat yhdessä levyttäneetkin Richard Straussin lauluja kuten myös Beethovenin 9. sinfonian. Toinen vakituinen työtoveri on New Yorkin Metropolitan Operan ylikapellimestari James Levine, jonka johtamassa Beethovenin Fideliossa Karita Mattila esiintyi syksyllä 2000.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Mattila levyttää myös Warnerin Erato-levymerkille. Erato on julkaissut mm. kokoelman ooppera-aarioita, sekä Griegin ja Sibeliuksen orkesterisäestyksellisiä lauluja.

Independent-lehden kriitikko Edward Seckerson kirjoitti vuonna 1997: "Tässä meillä on Isolde jota olemme odottaneet. Hän on valmis."

Karita Mattila aloitti uransa lyyrisenä sopraanona, mutta nykyisellään hänen äänensä tuntuu olevan valmis mihin tahansa. 1999 hän lisäsi ohjelmistoonsa Giacomo Puccinin Manon Lescaut'n, ja 2001 Giuseppe Verdin Otellon jonka Desdemonan roolia hän on laulanut. Huhtikuussa 2000 antamassaan haastattelussa Karita Mattila totesi "Hassu äänitorveni tuntuu tykkäävän niin Mozartista kuin Verdistäkin ja joistakin Wagnerin rooleista," ja niinpä hän tuntee olevansa valmis laulamaan Richard Wagnerin Lentävän hollantilaisen Sentan ja jopa Sieglinden vaativan roolin Wagnerin Valkyyrioissa.

Mattila työskentelee vain 45-60 iltana vuodesta, kysyntää olisi paljon enemmän, mutta hän haluaa pitää äänensä hyvässä kunnossa työskentelemällä vain sopivan määrän ja lepäävän tarpeeksi. "Agenttini kysyi enkö haluaisi ansaita enemmän rahaa vapaa-aikanani. Vastasin että en. Kerroin miehelleni että rikkaaksi hän ei kanssani tulisi, mutta meillä olisi ihan mukava elämä," tämä suomalainen tähti naureskeli eräässä lehdistötilaisuudessa.

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!