Hynninen, Jorma (03.04.1941 - )

  • Teema
  • Ooppera
  • Hannu Korhonen

Einojuhani Rautavaara: Aleksis Kivi
Aleksis Kivi - Jorma Hynninen

©Suomen Kansallisooppera
Kuvaaja: Heikki Tuuli

Baritoni Jorma Hynninen piti ensikonserttinsa Helsingissä vuonna 1970. Samana vuonna hänet kiinnitettiin Suomen Kansallisoopperan solistiksi (tässä tehtävässsä hän oli vuosina 1970-1990), sekä musiikilliseksi johtajaksi vuonna 1984, tässä tehtävässä hän jatkoi aina vuoteen 1990 asti. Vuonna 1991 Hynnisestä tuli Savonlinnan Oopperajuhlien taiteellinen johtaja. Hän on esiintynyt mm. Lontoossa, Chicagossa, Moskovassa, Pekingissä, Milanossa (La Scala) ja New Yorkissa (Metropolitan), sekä on saanut useita suomalaisia musiikkipalkintoja ja vuonna 1996 Cannes'in klassisen musiikin palkinnon.

Jorma Hynninen voitti vuoden 1969 Lappeenrannan laulukilpailut ja seuraavana vuonna aukesivat ovet Suomen Kansallisoopperaan. Vakituisen kiinnityksen lisäksi hän on vieraillut useissa tärkeissä eurooppalaisissa oopperataloissa. Hynnisen tärkeimpiä rooleja ovat olleet Don Giovanni, Verdin Don Carloksen Rodrigo, pääosat Aulis Sallisen oopperoissa, sekä nimiosa Verdin oopperassa Macbeth.

1980-luvulla Jorma Hynninen valloitti Yhdysvallat. Hänen debyyttinsä vuonna 1981 sai New York Timesin kriitikon suorastaan polvilleen. Vuonna 1984 Hynninen teki debyyttinsä Metropolitan Operassa Verdin Don Carloksessa Rodrigon roolissa ja valloitti kriitikot jälleen. Vuonna 1987 häntä juhlittiin "täydellisenä Wolframina" Metropolitanin Tannhäuser-produktiossa.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Hynninen on jatkanut vierailemista Metropolitanissa ja muissa tärkeissä oopperataloissa 1990-luvulla, mutta tälle hyvin isänmaalliselle baritonille tärkeintä ovat esiintymiset Suomessa.

1990-luvulla Hynnisen rooleihin kuuluivat mm. Aulis Sallisen Kullervo-oopperan nimiosa Suomen Kansallisoopperassa, ja tietenkin Savonlinnan Oopperajuhlilla Macbethin nimiosa. Hynninen on myös hyvin arvostettu liedlaulaja, ja hänen konserttinsa yhdessä pianisti Ralf Gothónin kanssa on aina ollut hyvin odotettu tapahtuma.

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!