Scotto, Renata (24.02.1934 - )

  • Teema
  • Ooppera
  • Hannu Korhonen

Renata Scotto

Italialainen sopraano Renata Scotto on tunnettu lukuisista oopperaesityksistään ympäri maailman miljoonille ihmisille. 1950-luvun alusta lähtien hän on esiintynyt yli 45 eri oopperassa ja hän on esiintynyt maailman tunnetuimpien laulajien kanssa.

Renata Scotto syntyi 24.02.1934, ja hän teki oopperadebyyttinsä kotikaupungissaan Savonassa jouluaattona vuonna 1952 vain 18:sta ikäisenä loppuunmyydyssä oopperatalossa Giuseppe Verdin oopperan "La Traviata" Violettan roolissa. Seuraavana päivänä hän teki virallisen oopperadebyyttinsä Milanon Teatro Nuovossa myös Violettan roolissa. Vähän tämän jälkeen hän esiintyi ensimmäisessä Giacomo Puccinin oopperassaan "Madama Butterfly".

Vuonna 1953 Renata Scotto osallistui La Scalassa koelauluun jossa etsittiin laulajia Catalanin oopperan "La Wally" produktioon jossa naispääosan lauloi Renata Tebaldi, ja miespääosan Mario Del Monaco. Vähän koelaulun jälkeen yksi tuomareista/arvostelijoista, kapellimestari Victor de Sabata tiettävästi sanoi "Unohtakaa kaikki loput koelaulajat!" ja Scotto ilmoitettiin seuravana maanantaina alkaviin harjoituksiin. "La Wally":n ensi-ilta oli 07.12.1953 ja Scotto kutsuttiin takaisin näyttämölle 15 kertaa ottamaan vastaan yleisön aplodit. Tebaldi ja Del Monaco kumpikin kutsuttiin lavalle "vain" seitsemän kertaa.

Vuoteen 1957 mennessä Renata Scottosta oli tullut italialainen kuuluisuus. Tuon vuoden lopulla Milanon La Scala solisteineen ja orkestereineen oli ollut Edinburghissa esittämässä Vincenzo Bellinin oopperaa "La Sonnambula", Maria Callas lauloi Aminan roolin. Produktio oli ollut niin menestyksekäs, että La Scala päätti lisätä yhden esityksen. Callaksella sitä vastoin oli muita suunnitelmia, eikä hänellä ollut aikomustakaan laulaa ylimääräistä esitystä, ja kahden päivän varoitusajalla Renata Scotto tuli Maria Callaksen tilalle Aminaksi 03.09.1957 näytökseen, josta tuli valtaisa menestys, ja 23 vuotiaasta Renata Scottosta tuli kansainvälinen sensaatio.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Kesäkuun 2. päivänä 1960 Renata Scotto avioitui Lorenzo Anselmin kanssa, pariskunnalla on kaksi lasta, Laura (s. 1969), ja Filippo (s. 1972).

13.10.1965 Renata Scotto teki debyyttinsä New Yorkin Metropolitan Operassa Cio-Cio-Sanin roolissa Giacomo Puccinin oopperassa"Madama Butterfly". The New York Herald Tribune -lehti kutsui esitystä "tapahtumaksi josta on syytä olla iloinen, ja esityksessä oli runsaasti iloa aplodien muodossa sekä tervetulohuutoja uudelle solistille."

Vuonna 1970 Scotto esiintyi hyvin vihamieliselle yleisölle ensimmäisen kerran uransa aikana. Kun hän lauloi Elenan roolia Giuseppe Verdin oopperassa "I Vespri Siciliani", pieni mutta hyvin äänekäs ryhmä ihmisiä alkoi huutamaan "Brava, Callas". He jatkoivat huutamalla "Maria, Maria", ja lisää "Brava, Callas" samaan aikaan kun Maria Callas itse oli aitiossa seuraamassa Renata Scotton esitystä. Callas ei huomioinut tämän ihmisryhmän huutoja millään tavalla, sen sijaan hän antoi Scottolle aplodit seisaaltaan esityksen lopuksi.

Yli 40 vuotta Renata Scotto on laulanut oopperoita jotka on säveltänyt 18 eri säveltäjää Bellinistä Wolf-Ferrariin. Hän jopa voitti Emmy-palkinnon esityksestään Ponchiellin oopperassa "La Gioconda" San Franciscossa. Scotto on parhaiten tunnettu rooleistaan Violetta (Giuseppe Verdin "La Traviata"), Cio-Cio-San (Giacomo Puccinin "Madama Butterfly"), Mimì (Giacomo Puccinin "La Bohème"), Lucia (Gaetano Donizettin "Lucia di Lammermoor"), Lady Macbeth (Giuseppe Verdin "Macbeth") ja Francesca (Riccardo Zandonain "Francesca da Rimini"). Uransa myöhäisemmissä
vaiheissa Scotto lisäsi uusia rooleja repertuaariinsa, mm. Feldmarschallin (Richard Straussin "Der Rosenkavalier") vuonna 1991, sekä ensimmäisen Kundrynsä (Richard Wagnerin "Parsifal") 1995. Viime vuosina Renata Scotto on nähty laulukilpailujen tuomaristojen jäsenenä, sekä hän on itse pitänyt lukuisia laulajien mestarikursseja (mm. Suomen Kansallisoopperassa keväällä 2004), hän toimii myös oopperaohjaajana (mm. Vincenzo Bellinin "Norma" Suomen Kansallisoopperassa keväällä 2004).

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!