Piltti, Lea (02.01.1904 - 05.02.1983)

  • Teema
  • Ooppera
  • Hannu Korhonen

Lea Piltti


Lea Piltti syntyi 02.01.1904 Rautjärvellä, hänen vanhempansa olivat kansakoulunopettajia, koulunsa Lea Piltti kävi Turussa.

16-vuotiaana hän aloitti laulutunnit Anna Hagelstamin johdolla, mutta vanhempiensa vaatimuksesta hän hankki itselleen ns. kunnon ammatin ja opiskeli Jyväskylän Seminaarissa kansakoulunopettajaksi. Ammatissaan hän ei kuitenkaan koskaan toiminut päivääkään, vaan hän jatkoi lauluopintoja ja ainoa mahdollinen ammatti hänelle oli laulajattaren.
Menestyksekkään ensikonserttinsa hän piti vuonna 1926, pian sen jälkeen oli Lea Piltin oopperadebyytti Suomalaisessa oopperassa Leo Delibes'n Lakmé:n nimiroolissa.

1920-luvun lopulla hän jatkoi lauluopintojaan ulkomailla, Pariisissa Lea Pilttiä opetti Gabriele Ritter-Ciampi ja Berliinissä sekä Olga Eisner että Hertha Dehmlow.

Ensimmäisen kiinnityksensä Lea Piltti sai Königsbergin oopperaan vuonna 1930 ja tästä hänen laulajattarenuransa lähti varsinaiseen nousuun. Hänellä oli lisäksi lyhyet kiinnitykset Danzigin Kaupunginteatteriin ja Darmstadtin Landestheateriin, kunnes vuonna 1935 hänet kiinnitettiin neljäksi vuodeksi arvostettuun Weimarin Deutsches Nationaltheateriin. Weimarista käsin hän vieraili Dresdenin ja Münchenin oopperoissa, sekä Berliinin Valtionoopperassa. Berliinissä hän esiintyi lähinnä Mozartin oopperoissa, joista Taikahuilun Yön kuningattaren rooli oli erityisen kiitetty ja toi kutsun vierailla myös Salzburgin musiikkijuhlilla. Vuonna 1939 Lea Piltti kiinnitettiin Wienin Valtionoopperan ensimmäiseksi koloratuurisopraanoksi. Hän jatkoi silti yhä vierailujaan Berliinin Valtionoopperaan ja muihin Euroopan oopperataloihin. Suomessa häntä ei juurikaan oopperanäyttämöllä kuultu. Uransa aikana Lea Piltti vieraili vain muutamia kertoja Suomalaisessa oopperassa, kotimaassa hän toimi pääasiassa konsertti- ja oratoriolaulajana. Hän esiintyi usean vuoden ajan jokavuotisen Bachin Matteuspassion sopraanosolistina.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Lea Piltin kansainvälistä arvostusta kuvaa se, että säveltäjä Richard Strauss kutsui hänet 75-vuotisjuhlakonserttinsa solistiksi esittämään erittäin vaikeaa Zerbinettan aariaa oopperastaan Ariadne auf Naxos. Konsertti radioitiin ympäri maailmaa. Muutenkin Piltti esiintyi runsaasti radiossa niin ulkomailla kuin kotimaassa. Yhteistyö Richard Straussin kanssa jatkui, ja viimeisen kerran he esiintyivät yhdessä 1942 kun Piltti lauloi Straussin yksinlauluja säveltäjän itsensä toimiessa säestäjänä. Laulut tallennettiin myös äänilevylle. Piltti levyttikin melko runsaasti, lähinnä ooppera-aarioita (esim. Taikahuilu, Rigoletto, Ariadne auf Naxos, Gianni Schicci) ja yksinlauluja, mutta oli mukana myös muun muassa Mozartin Ryöstö seraljista –kokonaislevytyksessä vuonna 1936.

Suomeen Lea Piltti palasi sodan pakottamana 1943. Hän teki kuitenkin vielä lukuisia vierailuja ulkomaille, aina Yhdysvaltoihin asti. Vuodesta 1949 lähtien hän toimi laulupedagogina sekä yksityisesti, että Lahden, Jyväskylän, Hämeenlinnan ja Turun musiikkiopistoissa. Uransa aikana Piltti esiintyi noin viidessäkymmenessä oopperaroolissa ja yli 2000 konsertissa.
Jäähyväiskonserttinsa hän piti 1961.

Lea Piltti kuoli 05.02.1983 Helsingissä.

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!