Axel Axgil on kuollut

  • Teema
  • Historia
  • vaeltaja2006

ILGA Europen kokouksesta Torinosta oltiin lähettämässä eilen videotervehdystä Axel Axgilille, kun saatiin tieto hänen kuolemastaan. 96-vuotias homoliikkeen pioneeri oli kuollut aamulla. Kun Kööpenhaminan Outgamesien yhteydessä kesällä 2009 oli laaja ihmisoikeuskonferenssi, Axgil oli siellä kunniavieraana.

Axel Axgil perusti ystävänsä Eigilin kanssa 1948 Tanskan ensimmäisen gayjärjestön. Innoittajana silloin oli YK:n ihmisoikeuksien julistus. Axel Aigil oli mukana perustamassa myös kansainvälistä homojärjestöä 1954. Axel Aigil oli ensimmäinen, joka meni Tanskassa naimisiin ystävänsä kanssa, kun saatiin laki vuonna 1989. Kuvat heidän häistään Kööpenhaminen kaupungintalolla 1.10.1989 levisivät ympäri maailmaa. Elämänkumppani Eigil Axgill kuoli vuonna 1995.

*****

Axel Axgil oli aikaisemmin Axel Lundahl Madsen (synt. 1915). Hän muutti Ålborgista Kööpenhaminaan 1940-luvun lopulla, ja hänestä tuli Förbundet av 1948 -järjestön perustajajäsen. Vuonna 1948 oli ilmestynyt Kinseyn raportti, ja se inspiroi uuden homojärjestön perustamiseen. Samoihin aikoihin julkaistiin myös YK:n ihmisoikeuksien julistus. Järjestön rekisteröinti oli vaikea prosessi, ja yhdistys rekisteröitiin vasta 1969. Axel tapasi vuonna 1949 Helmer Fogedgaardin (1907-2002), jonka kanssa aloitettiin ensimmäinen tanskalainen gay-lehti Vennen. Sen painosmäärä oli toisena vuonna 500. Syyskuussa 1949 yhdistys avasi oman kerhohuoneiston Kompagniestradella.1951 jäseniä oli 1335.

Mallia saatiin Sveitsistä, jossa toimi vuodesta 1943 lähtien Kreis-niminen homojärjestö. Lisäksi Amsterdamiin perustettiin 1946 COC, josta alkuaikoina käytettiin peitenimeä Shakespeare-club.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Axel Lundahl Madsen ei täysin käsittänyt, millaisiin vaikeuksiin hän joutuisi, kun hän perusti ensimmäisen homojärjestön Tanskaan. Hän oli ollut autoliikkeessä kirjanpitäjänä ja Ålborgissa poliittisissa luottamusviroissa. Axelin nimi vuoti lehdille ja lehdistö teki tutkivaa journalismia. Huomattiin ,että homojärjestöllä ja Axel Lundahl Madsenilla oli sama osoite. Skandaali oli valmis. Poliittiset virat ja asunto menivät jo seuraavana päivänä. Pensionaatti, jossa hän kävi päivittäin syömässä, antoi porttikiellon. Ystävätkin hävisivät, koska kaikki pelkäsivät paljastuksia.

Axel Lundahl Madsen joutui muuttamaan Kööpenhaminaan. Sieltä hän tutustui liikealan ihmiseen Eigil Eskildseniin. 15. tammikuuta 1950 he päättivät muuttaa yhteen. 1956 molemmat muuttivat sukunimensä Axgilsiksi. He julkaisivat kuvallista lehteä Mens Pictorial, joka vei heidät vuodeksi vankilaan ja välit homoliikkeeseen kiristyivät. Homoliike halusi näyttää ulospäin moitteettomalta. Myöhemmin pariskunta perusti Tanskan maaseudulle Ringstediin pensionaatin, Axelshusin. He pitivät pensionaattia vuoteen 1980 saakka. Se oli jonkinlainen HLBTI-ihmisten ”vapaakaupunki”.

Axel Axgilista ilmestyy elämäkertakirja ensi keväänä. Uurnan paikka on jo valmiiksi suunniteltu: Tanskan tunnetuimmalla hautausmaalla Assistens Kirkegaardilla on oma paikka myös homoille ja lesboille. Paikka perustettiiin hautausmaan luoteisosaan vuonna 2008.Siinä on 36 uurnapaikkaa.

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!