Homoveteraanit aamun keskusteluohjelmassa

  • Teema
  • Historia
  • vaeltaja2006
  • 1

Aamusydämellä ohjelmassa oli kaksi veteraania, Veli Hyvärinen ja Bengt Mikander. Heidän nuoruudessaan 50-luvulla ja 60-luvun alussa oli vaiettava. Heidän nuoruudenkokemuksensa ovat olleet erilaiset. Veli kertoi olleensa ujo ja muita oli vaikea lähestyä. Koulussa suuri salainen haave oli löytää ystävä, mutta siihen meni todellisuudessa vuosikymmen, jopa ylikin. Bengt löysi helpommin ystävän jo hyvin nuorena. Varovainen oli oltava. Kun oli poikapari, heitä pidettiin vain kavereina.

Millainen oli käsitys homoista? Ajateltiin ennakkoluuloisesti, että kulkevat erikoisissa vaatteissa, elehtivät naismaisesti ja liikkuvat pikkupoikien perässä. Positiivisia homomalleja ei ollut.

Oli paineita aloittaa seurustelu tyttöjen kanssa, mutta Veliltä se jäi nopeasti. Bengt meni naimisiin.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Mikä on ollut muutos? Velille oli tärkeää ryhtyä homoaktivistiksi ja löytää kumppani. Bengt iloitsee, että nyt eletään vapaampaa maailmaa.

Keskusteluohjelma homoveteraanien kanssa

1 kommenttia

  • 1 / 1
  • Onnellinen mies
  • 6.10.2011, 12.33
Aamusydämellä ohjelma tuli tänään aamupäivällä uusintana. Kiitokset Veli Hyväriselle ja Bengt Mikanderille hyvin mielenkiintoisesta kerronnasta. Ohjelmassa mainituilla vuosikymmenillä oli puute homoseksuaalisuutta käsittelevästä vankasta ja asiallisesta tiedosta, joka monin tavoin hankaloitti itsensä homoseksuaaliksi tuntevan elämää ja sen rakentumista. Toisaalta asiallisen tiedon puuttuessa joutuu pohtiman ja käsittelemään itse omaa elämäänsä homoseksuaalina ja huomaa, että voi, saa ja on mahdollista elää elämäänsä itseään arvostaen, rakastaen ja kunnioittaen aina ja kaikkialla missä onkin. Kuten Bengt sanoi, nyt eletään vapaampaa aikaa. Eletään aikaa jolloin asiallista tietoa on hyvinkin helposti ja runsaasti saatavana. Mielestäni lisääntyneestä asiallisen ja vankan tiedon saannista voi hyvinkin perustellusti kiittää Seta r.y:n olemassaoloa.