Laki rekisteröidystä parisuhteesta 10-vuotias

  • Teema
  • Historia
  • vaeltaja2006

Laki rekisteröidystä parisuhteesta hyväksyttiin eduskunnassa 10 vuotta sitten. Ruotsinkielinen Min Morgon käsitteli asiaa eilen, lain 10-vuotispäivänä.


Eilen aamulla ruotsinkielisessä aamu-tv:ssä Min Morgon käsiteltiin sitä, että rekisteröity parisuhde -laki täytti kymmenen vuotta. Areenassa keskustelu alkaa kohdasta 17:45 alusta. Kuvassa nähdään tilanne eduskuntatalolla, kun eduskunta teki päätöksen. Haastateltavana on Peter Oljemark (videhäradshövding), joka myös vihki maistraatissa monet homoparit. Nykyisin Peter on jo eläkkeellä, mutta viime töikseen hän itse kävi viime vuonna maistraatissa kumppaninsa kanssa.

Laki tuli voimaan 1.3.2002. Vihkimisestä yritettiin lainsäätäjän suunnalta tehdä hyvin vaatimaton allekirjoitustilaisuus, nopeasti, viranomaisen läsnäollessa. Oikeusministeriö järjesti koulutuspäivän, ja siellä alettiin kysellä: Miten toimitaan käytännössä, kun vihkipari, ystävät ja sukulaiset oikeasti tulevat tilaisuuteen. Sitä ei oikeusministeriössä oltu ajateltu. Helsingissä ajateltiin niin, että parisuhteen solmiminen tehdään vihkihuoneistossa ja siihen liittyy puheita, sormusten vaihto ja suudelma. Sama malli otettiin muuallekin maahan, ja kun ihminen luonnostaan on vähän laiska, niin Peterille alkoi tulla kyselyjä: ”Sinulla on se puhemalli. Voisiko sen kopioida meille muillekin”. Niin Helsingissä kirjoitettu puhe levisi eri puolille maata eri kielisinä versioina.

Parisuhdelain hyväksyminen oli suuri askel. Ennen sitä keskustelu oli monin osin absurdia: ”Säästäkää nyt edes lapset”. Lain voimaantulon jälkeen väittely loppui. Peter Oljemark muistelee myös ensimmäisiä vihkimisiä maistraatissa 8.3.2002. Mediaa kiinnosti ja media suhtautui uusiin pareihin positiivisesti. Paikalla olivat myös polvirukoilijat. Siellä rukoiltiin ja heitettiin suolaa vihkiparien päälle. Viimeistään siinä vaiheessa moni asiassa epäröivällä kannalla ollut sanoi, että jos vastustajat ovat tuollaisia, niin minä en ainakaan halua olla vastustajien joukoissa.

Maistraattiin tuli myös puheluja, joissa sekaparit (mies-nainen) kyselivät, miten voisi solmia rekistseröidyn parisuhteen. Kun nainen soitti, Peter kysyi: Mikä on naisystäväsi nimi. Vasta silloin näille selvisi, mitä rekisteröity parisuhde tarkoittaa.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Asiasta puhuttiin vielä hieman keskusteluosuudessa alkaen 34 min alusta.


Haastattelu on Areenassa, alkaen kohdasta 17 min 45 sek

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!