James Dean syntyi 80 vuotta sitten

  • Teema
  • Historia
  • vaeltaja2006
  • 1

James Dean olisi viime tiistaina täyttänyt 80 vuotta, ellei hän olisi vuonna 1955 joutunut Porschellaan onnettomuuteen. Kolme elokuvaa riitti James Deanin maailmanmaineeseen.

James Dean syntyi Indianan osavaltiossa Marionin kaupungissa. Hänen oli vaikea päästä filmiuralle, koska hän oli liian heiveröinen. Hän painoi 65 kiloa ja pituutta oli 173 senttiä. Hän oli vain apuhommissa ja sivurooleissa, mutta vuonna 1952 onnisti ja hän pääsi Broadwaylle. Ohjaaja Elian Kazan löysi hänet elokuvaansa Eedenistä itään. James Dean eli Jimmy tunsi vetoa nopeita autoja ja kilpa-ajoja kohtaan. Syyskuun 30.. päivänä 1955 hän oli matkalla Kalifornian Salinasiin, autokilpailuihin. Hän törmäsi autollaan vastaantulevaan Fordiin. Kanssamatkustaja, saksalainen mekaanikko Rolf Würtherich säilyi hengissä, mutta James Dean kuoli. Tutkimusraportissa todettiin, että Deanin vauhti oli liian suuri. Hän kuoli 24-vuotiaana. Hän muuttui legendaksi.

James Deanin tyyliä ja ulkonäköä on paljon jäljitelty. Edelleen kaduilla näkee James Deanin "kaksoisolentoja". Omakohtainen muistikuva: Lahden radiomäki, 1980-luvulla, vastaan tuli nuori mies, aivan James Deanin näköinen ja tyylinen. Harva asia jäi yhtä vahvasti mieleen. Viikkoa myöhemmin tuli postikortti: kuvassa oli James Dean.


Spekulaatioita James Deanin seksuaalisuudesta

James Deania on pidetty ulkopuolisena, outsiderina ja ikuisena nuorena kapinallisena. Silloin voi esittää kysymyksen: Oliko hän homo? Jos hän olisi elänyt pidempään, asia olisi ennen pitkää selkiytynyt, mutta hän eli 50-luvulla, jolloin seksuaalisten vähemmistöjen oli paras pysytellä näkymättömissä.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Elämäkerroissa asiasta kerrotaan eri tavoin. Aika luotettavalta tuntuu se todistus, jonka antaa Bill Basta, elämäkerran kirjoittaja ja James Deanin läheinen ystävä. Bill asui useaan otteeseen hänen kanssaan, ja kertoo elämäkerran uusimmassa verisossa, että heillä oli keskenään seksikontakteja. Oli myös muita homotuttuja, ja paljon on puhuttu peitellysti ja pahansuovasti siitä, että James Dean sai jonkin ensimmäisistä rooleistaan sängyn kautta.

Useat elämäkertakirjoittajat vakuuttavat, että James Dean oli erittäin vetäytynyt. Hän ei puhunut yksityisasioistaan. Se oli varmaan tyypillistä myös homoille siihen aikaan. Sanford Roth oli James Deanin läheinen ystävä viimeisinä aikoina. Jimmy oli usein heidän kodissaan. Rothin vaimo on myöhemmin kertonut, että James Dean luki mielellään Genet'ä, Oscar Wildeä, Sartrea, Malapartea. Jotkut elämäkertakirjoittajat kertovat transvestiittibileistä ja nahkaskenestä, joissa Dean viihtyi.Hänet on myös yllätetty aamulla vuoteesta toisen miehen kanssa.

James Dean oli hammasteknikon poika. Jo lapsuusaikana perhe muutti Kaliforniaan Santa Monicaan. Isoäiti kertoi pojan olevan herkkä ja runollinen. Äiti kuoli 1940 rintasyöpään. Poika kärsi äidin kuolemasta koko elämänsä ajan. Isä ei paljon enää välittänyt pojasta, vaan kulki omia teitään. James eli Jimmy palasi takaisin syntymäseuduilleen ja löysi uuden kodin enonsa luota, farmilta. Kova maalaiselämä viehätti Jimmyä. Hän oppi lypsämään, ruokkimaan lehmiä, siivoamaan sikalaa, ajamaan traktoria.

Myöhemmin tuli opiskeluaika ja ensimmäiset teatterityöt. Netissä on monia elämäkertoja, joissa kuvataan alkuvuosia teatterissa ja elokuvasssa. Jimmy ei päässyt armeijaan, koska hän kyselylomakkeessa ilmaisi, ettei ole varma, onko hän homo vai hetero.

1 kommenttia

  • 1 / 1
  • Billy
  • 15.12.2012, 21.04
James Deanin elämästä tehdään musikaali. Tulee ensi vuonna 2013 ensi-iltaan.