Stonewall-ratsiaa johtanut komissario on kuollut

  • Teema
  • Historia
  • vaeltaja2006

Vuonna 1969 Stonewall Innin ratsia johti vastarintaan ja kolmen päivän levottomuuksiin. Operaatiota johti komissario Seymour Pine, NYPD-virkamiehenä. Pine kuoli torstaina 91-vuotiaana.

Stonewall Innin levottomuudet olivat alku modernille homo- ja lesboliikkeelle. Poliisin aikaisemmat operaatiot sillä alueella olivat olleet brutaaleja, ja homot ja transihmiset päättivät käydä vastarintaan. Komissario Pine selitti eläkkeelle päästyään, että hän oli komentoketjussa ylimpänä ja tarkoituksena oli pitää mellakat lain puitteissa. Myöhemmin hän on myöntänyt, että lait olivat epäoikeudenmukaisa, ja hän on pyytänyt anteeksi toimintaansa.


Poliisi otti silmätikukseen homobaarit

Ratsian aikana oli kaupungissa erityisen paljon homoja ja lesboja. Heitä oli tullut Judy Garlandin hautajaisiin. Siihen aikaan homobaarit olivat lähes poikkeuksetta mafian käsissä. Mafia maksoi voitelurahoja, ja toiminta sai jatkua. Poliisi käytti homoja vastaan houkutuslintuja. Ennen ratsiaa Stonewall Inn -baarissa oli jo kaksi siviilipuikuista miespoliisia ja kaksi naispoliisia. He keräsivät todisteita moraalittomasta käyttäytymisestä. Klo 1 yöllä Seymour komensi ratsian käyntiin.

Baarin 200 vierasta iski takaisin ja karkottivat poliisit. Se johti koko homokorttelialueellla solidaarisuustoimiin. Levottomuuksien jälkeen kaupungissa organisoiduttiin, ja toiminta levisi koko maahan. Nyt alettiin vaatia tasa-arvoa. Kuitenkin homoseksi oli kiellettyä New Yorkissa vuoteen 1980 saakka. Joissakin osissa maata rangaistavuus kesti vuoteen 2003.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Komissario Pinen vanhemmat olivat Puolan juutalaisia maahanmuuttajia. Pine syntyi Manhattanilla 1919. Vuonna 2004 hän piti puheen New York Historical Societyssä. Hän sanoi, ettei siihen aikaan ollut mitään käsitystä siitä, mitä väkeä homot ovat. Mutta se ei haitannut. Poliisit noudattivat määräyksiä. Tänä vuonna ilmestyneessä dokumentissa "Stonewall Uprising" Pine sanoi Stonewall Innin asiakkaista: "He rikkoivat lakeja. Mutta laki oli tyhmä".

(Dennis Kleinin artikkelin mukaan)

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!