Taaksepäin katsominen on aika vaikeaa

  • Teema
  • Historia
  • vaeltaja2006
  • 1

Nämä ihmiset ovat omalla panokseellaan vaikuttanneet siihen, että homot ja lesbot voivat nykyään elää niin vapaasti kuin he elävät.


Jean Le Bitoux

Hän kuoli 21. huhtikuuta 2010 AIDSin jälikiseurauksiin. . Hän oli ranskalainen journalisti ja homoaktivisti. Muualla häntä tuskin tunnettiin, mutta kuitenkin hän oli olennaisesti mukana oman maansa homoliikkeessä.

Hän aloitti Nizzassa, mutta 1970-luvun puolivälissä hän siirtyi Pariisiin. Yhdessä Guy Hocqenghemin kanssa hän yritti saada vaaleissa 1978 paikkaa parlamentissa. Se ei onnistunut, vaikka tukijoukkona oli mm. Arrabal, Simone de Beauvoir, Marcel Carné, Marguerite Duras, Christiane Rochefort ja René Schérer.

Samana vuonna alettiin suunnitella yhdessä filosofi Michel Foucaultin kanssa homolehteä, joka sai nimen: Gai Pied. Nimi on hyvin moniselitteinen. Ensimmäinen lehti ilmestyi huhtikuussa 1979. Sitä sai 2000 lehtipisteestä ympäri maata. Perustaja ja aivot oli Jean Le Bitoux. Tavoitteena oli homojen näkyvyyden parantaminen. Lehti ilmestyi ensin kerran kuukaudessa ja myöhemmin joka viikko ja sitä painettiin noin 10 000 kappaletta. Siitä tuli esikuva muun Länsi-Euroopan homojournalismille.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Lehti koki kuitenkin neljä vuotta myöhemmin kriisin. Le Bitoux ja 30 toimittajaa ja avustajaa jättivät lehden, koska ei haluttu alistua lisääntyvälle kaupallistumiselle. Samaan aikaan AIDS levisi. Foucault kuoli sen seurauksiin 1984. Foucaultin elämänkumppani Daniel Defert perusti ranskalaisen aids-tukikeskuksen. Le Bitoux oli mukana siellä alusta alkaen.

Hän keskittyi myös niihin homoihin, jotka kärsivät natsien aikana pidätyksistä ja murhista. Vuonna 1994 hän julkaisi yhdessä yhden keskitysleiristä eloon jäänneen, Pierre Seelin kanssa tämän muistelmat. Le Bitouxin viimeisiä projekteja on ollut homoarkiston luominen. Se on kuitenkin jäänyt kesken, koska julkista apua ei ole tullut. Liberation-lehdessä häntä muistetaan näin: Hän oli homohistorian esitaistelija. On muistettava taistelut ihmisoikeuksien puolesta ja myös kaikki nöyryytykset.

(taz)


Tyttökullat-tähti Rue McClanahan on kuollut


Viime torstaina kuoli New Yorkissa Tyttökullat-sarjan tähti Rue McClanahan vaikeaan sydänkohtaukseen. Hän oli 76-vuotias. Hän oli elämässään kuusi kertaa naimisissa. Ensimmäisestä avioliitosta oli yksi poika.

Tyttökullissa hän pystyi vetoamaan homomiehiin. Huhtikussa 2007 ilmeistyi hänen omaelämäkertansa "My First Five Husbands... And the Ones Who Got Away". Nyt tyttökullista kolme jäsentä on kuollut.

1 kommenttia

Suottehan anteeksi, kun olen nin lapsellinen että hihitän tuolle "tyttökullille".

Ihmisten puolue FTW. :D