Lätyt

  • Teema
  • Ruoka ja juoma
  • Sami Mollgren
  • 4

Lätyt, letut, räiskäleet... rakkaalla herkulla on monta nimeä. Lätyistä tykkää niin lapset kuin aikuiset. Ne sopivat kesteille, jälkiruoaksi jne.

1/2 l maitoa
2,5 dl vehnäjauhoa
1 kananmuna
1 rkl sokeria
vaniljasokeria
ripaus suolaa

Riko kananmuna kulhoon ja vatkaa niin, että muna vaahtoaa. Vatkaa edelleen ja lorota maito mukaan. Lisää vehnäjauhoja vähän kerrallaan ja sekoita edelleen.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Anna lettutaikinan turvota ainakin vartin verran. Vatkaa räiskäletaikina vielä ennen paistamisen aloittamista. Paista räiskäleet voissa tai margariinissa. Paista kauniin kullanruskeaksi. Nurjaa puolta ei tarvitse paistaa kuin hetki.

Tarjoilu

Päälle voi laittaa vaikkapa hilloa, kermavaahtoa, sokeria tai jäätelöä.

Letuista voi myös tehdä suolaista syötävää jättämällä sokerin ja vaniljasokerin pois taikinasta ja laittamalla täytteen käärittyjen lettujen sisään. Täytteeksi voi laittaa esimerkiksi jauhelihakastiketta ja juustoraastetta.

4 kommenttia

Kesäaikaan kannattaa hyödyntää hotin luonnon antimet, eli kerätä tuoreita nokkosen lehtiä nuorista versoista tai latvuksista (mieluiten varjoisana päivänä, eikä lantaloitten, kompostien tms. hyvin ravinteikkaitten paikkojen läheltä, jotta nokkosiin ei ole kertynyt nitriittejä; pinaatissa on tosin enempi nitriittejä kuin nokkosessa).
Sitten ryöpätä nokkosen lehdet eli huilauttaa ne kuumassa liki kiehuvassa vedessä pikaisesti, jotta nokkosten poltinkarvat liukenevat pois veteen.

Sitten silputa nokkosenlehtiä n. 100 g ja lisätä loraus öljyä ja toinen muna pariksi vielä Samin reseptiaineksiin ja jättää sokerit pois, sekä paistaa nokkosletuiksi.
Täytteeksi sopii hyvin savukala, kesäsipuli, salaatti ja vaikkapa smetana, mielen mukaan maustettuina.

Nokkosen ravintoarvo on erittäin korkea, se sisältää esim. rautaa seitsenkertaisesti pinaattiin verrattuna. Mikään kasvi Suomessa ei sisällä yhtä paljon mineraalisuoloja. Nokkonen sisältää mm. seuraavia vaikuttavia aineita: flavonoidit, klorofylli A ja B, karotenoidit, C-vitamiinia viisinkertaisesti appelsiiniin verrattuna, B-vitamiineja (B1, B2, B3, B6), K1-vitamiini, triterpeeni, mineraaleja (piihappoja, kaliumsuoloja), ubikinoni, eteerinen öljy, proteiinit, hivenaineet (rauta, kalsium, kalium, pii, seleeni, rikki, magnesium, mangaani, sinkki, kromi). Nokkosesta saa myös valkuaisaineita. Eli ei mikään ihme, että sillä on poltinkarvat suojanaan.

Kommenttia muokattu: 13.09.2013 klo 23:44
Lätyt voi tehdä myös perunalla terästettyinä.

Kuori 800 g perunoita.

Tee lettutaikina
- 1 kananmuna
- 1 1/2 dl vehnäjauhoa
- 3 dl maitoa
- 2 tl suolaa

Raasta perunat raakana raastinraudalla suoraan lettutaikinaan (muutoin perunaraaste tummenee helposti). Sekoita taikina hyvin.

Paista taikinasta perunalettuja voissa, normaalia lättyjen paistoa miedommalla lämmöllä, jotta perunaraaste ehtii kypsyä.

Perunalätyt maistuvat puolukkahillon kanssa ja myös jauheliha- tai suikaleliha / riista -paistoksen kanssa.