´Out West´ - villin lännen malliin

  • Teema
  • Historia
  • vaeltaja2006

Autry National Center on Los Angelesissä sijaitseva cowboy-museo. Ensi kertaa USAssa esitellään nyt villin lännen HLBTI-ihmisiä. Tapahtuman nimen löytäminen oli vaikeaa, koska museota kustantavat piirit ovat hyvin konservatiivisia. Nimi "Gay and West" hylätiin jo alkumetreillä senkin takia, että se jätti huomioimatta B- ja T-ihmiset.

Buffalo Chairs

"Out West" ei ole myöskään hyvä nimi, koska todellisuudessa maaseudulla asuneet HLBTI-ihmiset joutuivat elämään elämäänsä hyvin diskreetisti, näkymättömästi. Sama vaikeneminen jatkuu yhä.Yksi näyttelyn esineistä on esimerkkinä näkymättömästä historiasta. "Buffalo Chairs" on kaksi runsaasti koristeltua puutuolia 1800-luvulta. Ne teetti skotti, nimeltään William Drummond Stewart. Museo sai ne 1990-luvulla, mutta niiden historia paljastui vasta vähitellen. Stewart oli lähtöisin varakkaasta perheestä. Hän matkusti 1830-luvulla läpi villin lännen. Sillä matkalla hän tutustui ranskalais-kanadalaiseen Antoine Clementiin ja rakastui tähän mieheen. Heistä tuli pari, ja kun Stewartin oli palattava takaisin kotiin, Clement seurasi mukana ja ja hän toimi hovimestarina Stewartin linnassa. Rakkaus pääsi jatkumaan huomaamattomana.


Charlie

Yksi-silmä-Charlie oli Kalifornian Stage Companyn hevosajuri. Hän ajoi vaunuja linjalla Oregon - Kalifornia ja hänen kerrottiin olleen yksi parhaista hevosmiehistä villissä lännessä. Hän oli menettänyt toisen silmänsä mahdollisesti hevosen potkusta. Vasta hänen kuolemansa jälkeen 1879 paljastui, että Charlie oli ruumiiltaan nainen. Hän oli syntynyt Charlotte Darkey Parkhurstina. Kuitenkin hän eli suurimman osan elämästään miehenä. Hän ilmeisesti äänesti myös presidentinvaaleissa, vaikka naiset saivat äänioikeuden vasta 1920. Siitä ei ole tarkkaa tietoa, oliko Charlie transihminen vai ristiinpukeutuja (transvestiitti).

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu


Paidat

Out West -näyttelyyn liittyy tällainenkin yksityiskohta. Näyttelyä valmisteleva Gregory Hinton yritti selvittää, missä ovat Brokeback Mountain -elokuvan loppuvaiheessa nähdyt paidat. Hän törmäsi yksityiskeräilijään Tom Gregoryyn, joka oli hankkinut ne eBay -huutokaupassa. Hän oli valmis asettamaan ne näytteille museoon. Paidat ovat olleet museossa elokuusa 2009 alkaen ja ne ovat herättäneet niin suurta huomiota, että museon vastaavat päättivät tarkemmin selvittää homojen osuutta villissä lännessä.


Yleistä

Out West -tapahtumasarjaan liittyy myös paneelikeskusteluita ja erikoisnäyttelyitä kuten LGBT Native Americans, rodeo-kulttuuri ja HLBTI-ihmisten osuus villin lännen taiteessa. Valmistelu on vielä kesken, mutta 13. joulukuuta oli jo keskustelu aiheesta: Mitä tapahtui Ennis del Marelle (Brokeback Mountainin toiselle sankarille).

Museokeskuksen nimi on Autry National Center of the American West. Nimi Autry viittaa perustajaansa, kuuluisaan Hollywood-cowboyhin, Gene Autryyn.

Homopiireissä oli 1960-luvulta 1980-luvulle saakka vahvasti mukana cowboy-henki. Farkkupukuissten ohella gaybaareissa kävi myös cowboy-henkisesti pukeutuneita. Se oli olennainen osa miehistä gay-machokulttuuria. Amsterdamin Well's Fargo -saluuna taitaa olla suljettu jo ajat sitten, kun tilalle on tullut erilaisia fetissibaareja. Mutta cowboyt elävät yhä vanhoissa 60-luvun poseerauskuvissa ja kai niitä on Tomin piirustuksissakin.

Museon nettisivut

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!