Ruotsi 1952: Kuninkaallinen skandaali

  • Teema
  • Historia
  • (päivitetty )
  • vaeltaja2006
  • 1

Poliittiset homoskandaalit ovat aina kiinnostavia. Niitä tuntuu edelleen puhkeavan monissa maissa. Yksi jännittävä homoskandaali oli Ruotsissa 1950-luvun alussa. Ruotsin Radion P3-ohjelma lähetti sunnuntaina 17.5.2009 aiheesta dokumentin.

Wikipedia-tietosanakirja kertoo skandaalista suunnilleen näin:

Kurt Haijby oli ruotsalainen ravintolanomistaja, joka sai 1930- ja 1940-luvulla suuria summia Ruotsin hovilta, jotta hän vaikenisi. Hän nimittäin väitti olleensa homosuhteessa Ruotsin kuninkaaseen Kustaa V:een. Haijbyn vaimo haki miehestään eroa ja syyksi hän mainitsi miehensä suhteen kuninkaaseen.

Hovi maksoi joidenkin tietojen mukaan 170000 kruuua Hajbylle vaikenemisesta. Hovi lupasi 400 kruunua kuussa, jos Haijby lähtisi maasta ja pysyisi hiljaa. Hänet lähetettiin lentokoneella Saksaan, ja vaadittiin, ettei tämä enää palaa Ruotsiin. Toisi kävi. Mies tuli takaisin ja kirjoitti 1947 romaanin: Patrik Kajson går igen. Siinä hän kertoo tarinansa. Kun valtiovalta tajusi, että kyseessä on rakkaustarina kuninkaasta, koko ensimmäinen painos ostettiin pois. Haijby rikastui. Seuraava painos tuli vasta 1952. Kuningas oli kuollut lokakuussa 1950. Vuonna 1952 Haijby tuomittiin pakkotyöhön 6 vuodeksi. Hän teki itsemurhan vuonna 1965.

Ruotsin poliittisessa elämässä kuninkaan homoseikkailut olivat hankala asia. Jotkut korkea-arvoiset poliisit olivat mukana, kun Haijbylle maksettiin kiristysrahoja. Kaikin keinoin yritettiin hiljentää puheet kuninkaan homojutuista. Kirjailija Vilhelm Moberg kirjoitti tästä aiheesta. Kun Haijby oli valittanut kohtelustaan oikeuskanslerille, paperit pidettiin salaisina 1980-luvulle saakka.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Myöss Tuula Juvonen mainitsee skandaalin kirjassaan Varjoelämää ja julkisia salaisuuksia.

Ohjelman uusinta on lauantaina 23.5.2009klo 21.

P3 netin kautta

1 kommenttia