Hitlerin suojeluksessa

  • Teema
  • Historia
  • vaeltaja2006

ORF lähetti eilen aamulla dokumentin Max Lorenzista, Wagnerin Mestarilaulajien kuuluisasta tenorista. Hitler ja hänen natsijoukkionsa hurmaantuivat "Siegfriedistä" Bayreuthin Wagner-juhlilla 1930-luvulla.

Monelle natsille Lorenz oli kuitenkin vaikea pala. Hän oli naimisssa juutalaisen kanssa ja hän oli homo. Mutta hän oli niin arvostettu, että hän sai korkeita suojelijoita.Homoseksuaalisuuden vuoksi käynnistettiin oikeusprosessi, mutta Hitler määräsi sen lopetettavaksi.

Tapaus oli tällainen: Lorenzilla oli pieni rakkaussuhde nuoreen mieheen. Hitler ilmoitti Bayreuthiin, että Lorenz ei voi enää siellä jatkaa. Bayreuthin musiikkijuhlien johtaja Winifred Wagner, Hitlerin hyvä ystävä, ilmoitti, että Bayreuthin juhlat voidaan siinä tapauksessa lopettaa, koska Lorenzin osuus siellä on keskeinen. Oikeudenkäynnin lopulla Hitler ilmoitti, että Lorenz saa jatkaa Bayreuthissa.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Lorenz esiintyi julkisuudessa juutalaisyntyisen vaimonsa Lotte Lorenzin kanssa, ja sitä ei katsottu hyvällä. Natsien mielestä se oli provokaatio. SS-iskuryhmä kävi jo ovella kolkuttelemassa, kun Lorenz itse ei ollut paikalla. Lotella oli kuitenkin Herman Göringin puhelinnumero, jonka hän oli saanut Göringin sisarelta. Puhelimitse tuli tieto, että SS-miesten on poistuttava asunnosta. Herman Göring järjesti pariskunnalle 21.3.1943 suosituskirjeen, joka suojeli heitä kuljetukselta keskitysleiriin.

Lorenzin taiteellinen ura on pitkä, neljä vuosikymmentä. Se alkoi Weimarin tasavallan aikana ja päättyi Liittotasavallan aikana. Max Lorenz syntyi 10. helmikuuta 1901 Düsseldorfissa ja kuoli 11. tammikuuta 1975 Salzburgissa.

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!