Oopperaharvinaisuus loistokkaana tuotantona - Massenet?n Thaïs tarjoaa maallista ja taivaallista hurmiota

  • Teema
  • Ooppera
  • Hannu Korhonen

Thais: Sabina Cvilak; Nicias: Luc Robert

©Suomen Kansallisooppera
Kuva: Heikki Tuuli

Jules Massenet?n harvoin esitetty ooppera Thaïs saa Kansallisoopperassa ensi-iltansa 25.1.2013. Viimeksi Thaïs on nähty Kansallisoopperassa 80 vuotta sitten.

Maallisen ja taivaallisen rakkauden ristiriitaa käsittelevä Anatole Francen tarina pohjautuu vanhaan legendaan. Munkki Athanaël käännyttää kauneudestaan kuulun kurtisaani Thaïsin, mutta joutuu Thaïsin kuolinvuoteen äärellä tunnustamaan himoinneensa häntä koko ajan.

Jules Massenet?n (1842?1912) musiikki tavoittaa osuvasti sekä maallisen että taivaallisen hurmion. Vuonna 1894 ensi-iltansa saanut Thaïs oli vielä 1900-luvun alussa suosikkiooppera, mutta sittemmin Massenet?n oopperoista on muistettu vain Werther ja Manon. Viime aikoina vaativa Thaïs on aiheellisesti löydetty uudelleen.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Nicola Raabin ohjauksessa tapahtumat sijoittuvat teatterin omalaatuiseen maailmaan, jota suuri diiva Thaïs hallitsee. Tuotanto on aiemmin esitetty Göteborgissa, Valenciassa ja Sevillassa. Johann Engelsin lavastuksen ja pukujen loisteliasta värikkyyttä on kiitetty kaikkialla. Erityisesti nimihenkilön puvut ovat yltäkylläisyydessään ainutlaatuisia.

Niciasin tenoriroolin laulaa kanadalainen Luc Robert. Vaativan nimiosan tulkitsee kansainvälisessä nousussa oleva sopraanotähti Sabina Cvilak, jota on Kansallisoopperassa kuultu aiemmin Turandotissa, La Bohèmessa ja Doctor Atomicissa. ?Näyttämöllisesti Thaïsin rooli on vaativa, mutta suurin haaste on tuoda esiin kaikki tunteet?, Cvilak kertoo roolistaan. Athanaëlin mittavan tehtävän esittää Jaakko Kortekangas. ?Tässä teoksessa on ollut yllättävää teoksen pikkutarkka kerronta, sen hienovaraisuus ja rikkaus?, Kortekangas sanoo. ?Tämä on minulle toiverooli, jota en edes tiennyt toivoa.?

Ensi-illan johtaa Mikko Franck¸ esityksissä 1.2., 7.2., 9.2. ja 13.2.kapellimestarina on viime kevään Puhdistuksesta tuttu Paul Mägi.

Thaïsin esitykset ovat 25.1., 30.1., 1.2., 7.2., 9.2., 13.2., 26.2. ja 28.2.2013.

Thaïsista on katsottavissa Göteborgin oopperan tekemä esittelyvideo. Suomennos Thaïsin libretosta on luettavissa Kansallisoopperan verkkosivuilla.


(Suomen Kansallisooppera, ehdistötiedote 8.1.2013)

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!