Tristan ja Isolde huipentaa Kansallisoopperan kevään - 200-vuotiasta Richard Wagneria juhlitaan suuroopperan esityksillä

  • Teema
  • Ooppera
  • Hannu Korhonen

Suomen Kansallisooppera juhlii 200 vuotta sitten syntynyttä Richard Wagneria suuroopperan Tristan ja Isolde uudella tuotannolla. Kansainvälisillä ja suomalaisilla huippulaulajilla miehitetty tuotanto saa ensi-iltansa 17.5. Tristan ja Isolde esitetään tällä kaudella yhteensä viisi kertaa.

Tristanin ja Isolden esitykset johtaa israelilaissyntyinen Pinchas Steinberg, joka vakuutti viimeksi Kansallisoopperassa Parsifalin johtajana. Ohjaaja Elisabeth Linton on työskennellyt pääasiassa Ruotsissa ja Tanskassa ja vierailee Kansallisoopperassa nyt ensimmäisen kerran. Tanskalaisen Steffen Aarfingin lavastus on tyylikkään näyttävä laivoineen ja näyttämöllä virtaavine vesineen.

Tristanina laulaa Robert Dean Smith, joka on laulanut tätä roolia niin Bayreuthissa kuin Metropolitanissa. Isolden roolissa on Marion Ammann, joka valloitti suomalaisyleisön viimeksi Straussin Nainen vailla varjoa -oopperan esityksissä. Muissa rooleissa kuullaan parhaita suomalaisia laulajia: Matti Salminen on tunnetusti yksi maailman vaikuttavimpia kuningas Marken roolin tulkitsijoita, Brangänen roolissa laulaa Lilli Paasikivi ja Kurwenalina Tommi Hakala.

Lähes viisituntinen Tristan ja Isolde on yksi oopperan historian käänteentekevistä teoksista ja myös yksi vaativimpia esitettäviä. Vanhaan tarinaan perustuva libretto kertoo Tristanin ja Isolden kuolemaan johtavasta rakkaudesta. Näyttämöllä tapahtuu vähän, sillä pääpaino on kaipausta ja intohimoa tulvivassa musiikissa, sen päättymättömissä melodioissa ja koko säveltaidetta uudistaneessa harmoniassa. Tristan ja Isolde on nähty Suomen Kansallisoopperassa viimeksi 40 vuotta sitten.

Vuosi 2013 on Richard Wagnerin juhlavuosi, sillä hän syntyi 22.5.1813. Wagner muutti musiikillisella ja kirjallisella tuotannollaan oopperamaailmaa, ja hänen vaikutuksensa myös muiden alojen taiteilijoihin on ollut suuri. Erityisesti Nibelungin sormus - tetralogia, Tristan ja Isolde sekä Parsifal uudistivat oopperaa johtoaiheillaan ja valtavilla mittasuhteillaan.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu


Maanantaina 20.5. klo 18 Wagner-tuntija, pianisti Pekka Asikainen esittelee oopperan. Tilaisuuteen on vapaa pääsy.

Libretto on luettavissa Armas Järnefeltin suomennoksena Kansallisoopperan verkkosivuilla.

Richard Wagner: Tristan ja Isolde
Ensi-ilta: 17.5. klo 18
Muut esitykset: 21.5. klo 18, 25.5. klo 15, 29.5. klo 18, 3.6. klo 18
Liput: 30?107 e, Oopperan lipunmyynti ja Lippupiste

(Suomen Kansallisooppera, lehdistötiedote 7.5.2013)

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!