Maestro Riccardo Muti musiikin ja humanismin lähettiläänä

  • Teema
  • Ooppera
  • Hannu Korhonen

Savonlinnan Oopperajuhlat
Kuva: ©Savonlinnan Oopperajuhlat

Aikamme legendaarisimpiin kapellimestareihin kuuluva italialainen Riccardo Muti johtaa Orchestra Giovanile Luigi Cherubini -orkesterin esityksen Ravenna Festivalin vierailun päätöskonsertissa sunnuntaina 17.7. Olavinlinnassa Savonlinnan Oopperajuhlilla.

Maestro Muti perusti Luigi Cherubini -orkesterin kymmenen vuotta sitten tukemaan nuoria muusikoita kohti ammattilaisuutta. Orkesterin soittajan on oltava alle 30-vuotias ja mukana voi pysyä kolme vuotta.

?Orkesterissa viulut, huilut, puhaltimet, kaikki instrumentit, soittavat yhdessä eri äänissä ja sävellajeissa saavuttaakseen harmonian. Sinfonia-sanahan tulee kreikan kielestä soittaa yhdessä. Näin nuoria voidaan opettaa kasvamaan paremmiksi ihmisiksi?, määrittelee Muti.

Maestro Muti sanookin lähestyvänsä musiikkia taiteellisuuden lisäksi myös eettisestä näkökulmasta. Hän on hyvin huolissaan lisääntyvästä terrorismista:

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

?Väkivallalla ei voi vastata terrorismiin. Täytyy löytää muita, rauhanomaisempia keinoja väkivallan estämiseksi. Mielestäni musiikki ja kulttuuri, musiikki erityisesti, on ase, jota voimme käyttää tuomaan ihmiset yhteen.?

Ystävyyden polut -konsertit Muti aloitti kaksikymmentä vuotta sitten toimiessaan La Scalan musiikillisena johtajana. Ensimmäinen konsertti pidettiin Sarajevossa. Maestro on johtanut myös muilla konfliktialueilla mm. Damaskoksen sinfoniaorkesteria Syyriassa.

?Musiikki tuo muusikot ja yleisön, eri kulttuurit ja uskonnot yhteen ympäri maailmaa. Näin on mahdollisuus taistella fanatismia ja terrorismia vastaan. Siksi kulttuuri on erityisen olennaista kansakunnalle. Kauneus, la Bellezza, kaikissa muodoissa on hyvin tärkeää?, tähdentää Riccardo Muti.

Kuvaillessaan suomalaista maisemaa maesto Riccardo Muti jatkaa kaunopuheisuuttaan. Hän saapui Savonlinnaan Helsingistä autokyydillä, ja ihastelee suomalaista luontoa:

?Olen erittäin vaikuttunut kauniista metsistänne, puista ja vesistöistä. Matkalla tänne näin panoraaman puita, järviä, puita, järviä.. olenkin hyvin nostalginen henkilö. Metsät ovat mysteerisiä paikkoja. Ja rakastan linnoja. Tämä matka toi minut ensimmäistä kertaa joulupukin maahan.?


(Savonlinnan Oopperajuhlat, lehdistötiedote 16.07.2016)

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!