Kahden konsertin sunnuntai 24.7. Oopperajuhlilla

  • Teema
  • Ooppera
  • Hannu Korhonen

Savonlinnan Oopperajuhlat
Kuva: ©Savonlinnan Oopperajuhlat

Sunnuntaina 24.7. on luvassa kaksi hyvin erilaista konserttia Oopperajuhlilla. Schubertin Messu nro 5 As-duuri esitetään Kerimäen kirkossa klo 15 ja Olavinlinnassa nautitaan Love Recordsin 50-vuotisjuhlakonsertista klo 19. Kerimäen konserttien tulevaisuus askarruttaa taiteellista johtajaa Jorma Silvastia: ?Kiinnostus konsertteihimme ei ole pysynyt toivotulla tasolla ja joudumme ensi kertaa miettimään niiden jatkoa 2018 alkaen.?

Schubertin As-duuri-messussa Lapin kamariorkesteria johtaa John Storgårds. Solisteina laulavat Mirjam Helin -laulukilpailun 2014 voittanut ukrainalainen sopraano Kateryna Kasper, mezzosopraano Niina Keitel, basso Tuomas Pursio ja tenori Tuomas Katajala. Mukana on myös Savonlinnan Oopperajuhlakuoro valmentajanaan Matti Hyökki ja täydennyksenä Oopperajuhlaorkesterin soittajia.

Kevyen musiikin Love Recordsin 50-vuotisjuhlakonsertti Lovea Linnassa levittäytyy Olavinlinnaan sunnuntai-iltana. Solisteina lavalle nousevat Maarit, Aija Puurtinen, Tuure Kilpeläinen, Dave Lindholm, Pelle Miljoona, Pepe Willberg ja Jukka Gustavson. Heitä säestää kuusimiehinen Rakkaus-orkesteri johtajanaan Lasse Sakara. Tilaisuuden juontaa musiikkitoimittaja Tero Liete.


Kapellimestari Storgårds johtaa Schubertin suurteoksen

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Kapellimestari John Storgårds on palannut Oopperajuhlille 16 vuoden tauon jälkeen. Hän toimii Don Giovanni -oopperan kapellimestarina ja johtaa Kerimäen kirkossa Schubertin As-duuri-messun. Storgårdsin mielestä Schubertin messu on yksi hienoimmista sävellyksistä, mutta on valitettavasti jäänyt muiden teosjärkäleiden varjoon.

?Tämä on laadullisesti erityisen innovatiivinen, iso teos kuorolle. Kuoro pystyy äärimmäisiin tehoihin ja myös hiljaisiin pianissimoihin. Se ja solistit nivoutuvat yhteen teoksen edetessä?, kuvaa Storgårds.

Lapin kamariorkesteri on EU-alueen pohjoisin ammattiorkesteri. Storgårds aloitti orkesterin kapellimestarina vuonna 1996. ?Orkesterin musiikilliset finessit ja ominaisuudet ovat tärkeitä, sillä Schubertin messussa on paljon näitä kamarimusiikillisia kvaliteetteja?, tarkentaa Storgårds.


Katajalan musiikillinen helminauha

Myös tenori Tuomas Katajalan mielestä Schubertin Messu nro 5 As-duuri on mestarisävellys. ?Kirkkomusiikkia kuullaan aika harvoin. Schubert luo tunnetiloja musiikin kautta. Olen kerran aikaisemmin laulanut tämän teoksen. Konsertissa ei ole kokonaisia osia vaan se on kuoron, solistikvartetin ja orkesterin vuoropuhelua. Koen tämän messun musiikillisena ja laulullisena helminauhana.?


Lovea Linnassa virittää nostalgiaan Olavinlinnassa

Lovea Linnassa, Love Recordsin 50-vuotisjuhlakonsertti, nostattaa tunnelmia Olavinlinnassa. Tilaisuuden juontaja Tero Liete kuvailee Love Recordsin saavutuksia näin: ?Love Records (1966-79) on suomalaisen populaarimusiikin kautta aikojen tärkein levy-yhtiö. Ilman Lovea meillä ei olisi näin paljon levytettyä kansan- ja maailmanmusiikkia. Ei amerikkalaisesta perinteestä ammentavaa lauluntekoa, progea, poliittista laulua, lastenmusiikkia, jazzia, romanilauluja tai elektronista musiikkia. Tuotannon laajuus ja monipuolisuus on häkellyttävä.?

Rakkaus-orkesterissa soittavat Sami Kuoppamäki (rummut), Lauri Porra (basso, sello), Miikka Paatelainen (kitara, kielisoittimet), Osmo Ikonen (kosketinsoittimet, sello, laulu) ja
Aleksi Ahoniemi (saksofoni, huilu, kellopelit, kitara, laulu).


(Savonlinnan Oopperajuhlat, lehdistötiedote 21.07.2016)

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!