Kantaesitys, kaksi uutta oopperatuotantoa ja kaksi vierailijaa Savonlinnan Oopperajuhlilla 2017

  • Teema
  • Ooppera
  • Hannu Korhonen

Savonlinnan Oopperajuhlat
Kuva: ©Savonlinnan Oopperajuhlat


Oopperajuhlien avajaisviikonloppuna vuonna 2017 juhlitaan 100-vuotiasta Suomea. Aulis Sallisen Linna vedessä -kronikkamuotoista kantaesitystä seuraa uusintatuotanto Kullervo-oopperasta 8.7. Oopperajuhlat muistaa myös juhlien 50-vuotista taivalta. Ylioppilaskunnan Laulajat ja Tapiolan lapsikuoro esittävät kansallisromanttisen kultakauden ajan teoksia 9.7. johtajanaan Pasi Hyökki. Kullervosta on luvassa myös Sibeliuksen sinfoninen versio 2.8.

Mozartin koko perheen uutuusooppera Ryöstö seraljista aloittaa juhlat 7.7.. Oopperan johtaa Christoph Altstaedt ja ohjaa Katariina Lahti. Rooleissa laulavat mm. Sebastian Wirnitzer Seliminä, Konstanzen roolissa Mirella Bunoaica, Belmontena Tuomas Katajala ja Jussi Myllys, Pedrillona Cosim Ifrim ja Jonathan Winell sekä Osminin roolissa Jyrki Korhonen ja Petri Lindroos.

Oopperajuhlien kesän toinen uutuustuotanto on Verdin Rigoletto-ooppera, jonka ohjaa Sir David McVicar. Kapellimestarina toimii Savonlinnan oopperayleisölle tutuksi tullut Philippe Auguin. Solisteina ovat mm. Rigoletton nimiroolin laulava Kiril Manolov, Mantovan herttuana on Rame Lahaj, Gildan roolissa vuorottelevat Tuuli Takala ja Hanna Rantala, Giovannana on Merja Mäkelä, Sparafucilena laulavat Mika Kares ja Taras Shtonda ja Maddalenan roolin Katarina Giotas.

Juhlavuoden vierailijatalot ovat nimekkäitä. Moskovan Bolshoi-teatteri tuo Savonlinnaan kaksi T?aikovskin teosta: Jolanta-oopperan ja Jevgeni Oneginin konserttiversion.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Espanjan ykköstalon, Madridin kuninkaallisen oopperan (Teatro Real Madrid) vierailuteos, Bellinin Puritaanit, jatkaa kesän 2016 bel canto -oopperoiden sarjaa. Madridin oopperan orkesteri ja -kuoro toteuttavat yhdessä Savonlinnan Oopperajuhlakuoron kanssa Santtu-Matias Rouvalin johtaman Sibeliuksen Kullervon konsertin solisteinaan Ville Rusanen ja Johanna Rusanen-Kartano.

Timo Mustakallio -laulukilpailu käydään yksipäiväisenä 16.7. Savonlinnasalissa.


Kotimaiset tuotannot Linna vedessä ja Kullervo

Suomen juhlavuoden kantaesitys on Lassi Nummen runokokoelmaan Linna vedessä perustuva Aulis Sallisen sävellys; kronikka lausujalle, neljälle laulajalle, orkesterille ja Olavinlinnalle. Tilausteos saa ensi-iltansa avajaisviikonloppuna ja siitä on luvassa kaksi esitystä. Teos pohjautuu Lassi Nummen runokokoelmaan. Savonlinnan Oopperajuhlaorkesteria johtaa Ville Matvejeff. Kertojana on Kari Heiskanen, solisteina Tiina-Maija Koskela, Tuija Knihtilä, Jussi Myllys ja Tommi Hakala.
Omaa oopperatuotantoa on Kari Heiskasen repriisi Aulis Sallisen Kullervosta. Kullervon nimiroolin tulkitsee baritoni Ville Rusanen, joka teki 2014 vaikutuksen Kimmona. Oopperan johtaa Hannu Lintu. Solisteina laulavat mm. Dan Karlström (Kimmo) ja Johanna Rusanen-Kartano (Äiti).


Moskovan Bolshoi-teatteri ja Madridin kuninkaallinen ooppera

Bolshoi-teatterin vierailuoopperan, T?aikovskin mestariteoksen Jolantan, johtaa Anton Grishanin ja ohjaa Sergey Zhenovach. Toinen vierailuteos on konserttiversio Jevgeni Oneginista, joka esitetään Olavinlinnassa 26.7.. Konsertin johtaa ylikapellimestari Tugan Sokhiev.

Madridin kuninkaallinen oopperatalo tuo Olavinlinnaan Bellinin Puritaanit. Madridin oopperan kuoroa ja orkesteria johtaa Evelino Pidò. Oopperan ohjaa Emilio Sagi.


Beethovenin Missa solemnis

Olavinlinnan juhlakonsertissa 23.7. esitetään Beethovenin Missa solemnis. Konsertissa ovat mukana Savonlinnan Oopperajuhlakuoro ja ?orkesteri, jota johtaa Hannu Lintu ja solisteina laulavat Mirella Bunoaica, Niina Keitel, Tuomas Katajala ja Mika Kares


Oopperajuhlien kausi 2017 alkaa 7.7. ja päättyy 4.8.


(Savonlinnan Oopperajuhlat, lehdistötiedote 11.08.2016)

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!