Tristan ja Isolde esitetään suomalaisvoimin ensi kertaa vuosikymmeniin

  • Teema
  • Ooppera
  • Hannu Korhonen

Wagnerin suurteos Tristan ja Isolde esitetään Kansallisoopperassa lähes pelkästään kotimaisin voimin 14.5.2016 alkaen. Päärooleissa laulavat mm. Johanna Rusanen-Kartano ja Jyrki Anttila. Pitkästä aikaa näyttämöllä kuullaan myös Lilli Paasikiveä sekä 50-vuotista uraansa juhlistavaa Matti Salmista. Esitykset johtaa Hannu Lintu.

Tämä Tristan ja Isolde on ensimmäinen sekä nimiroolien laulajille että kapellimestarille. Johanna Rusanen-Kartano on viimeksi laulanut Wagneria São Paulossa, jossa hän esitti syksyllä 2015 Lohengrinin Ortrudin roolin. Tristanina nähtävän Jyrki Anttilan mittavin Wagner-rooli on ollut Kansallisoopperan Valkyyriassa , jossa hän lauloi 2011 Siegmundin roolin. Myös Radion sinfoniaorkesterin ylikapellimestari Hannu Lintu johtaa nyt ensi kertaa Tristan ja Isolden . Aiemmin hän on johtanut Kansallisoopperassa mm. Wagnerin Parsifalin esityksiä.

Matti Salminen on yksi kansainvälisesti maineikkaimpia kuningas Marken roolin esittäjiä. Hän juhlistaa roolissa mittavaa 50-vuotista uraansa oopperalaulajana. Tällä kerralla Salminen nähdään vain esityksessä 28.5., muissa esityksissä Marken roolin laulaa Jyrki Korhonen. Tristan ja Isolde tarjoaa myös tilaisuuden kuulla pitkästä aikaa näyttämöllä Lilli Paasikiveä Brangänen roolissa. Jyrki Anttilan kanssa Tristanin roolissa vuorottelee Robert Dean Smith, joka on yksi kansainvälisesti tunnetuimmista Tristan-tulkitsijoista. Kurwenal on Tommi Hakala .


Käänteentekevä ooppera vaatii laulajilta paljon
Tristan ja Isolde on yksi oopperan historian käänteentekevistä teoksista. Viisituntisen oopperan valtavat nimiroolit ovat laulajille poikkeuksellisen haastavia. Suomalaista pääparia on kuultu viimeksi 1970-luvulla, jolloin Isolden roolia lauloi Anita Välkki ja Tristanin roolia Pekka Nuotio ja Pentti Perksalo.

Vanhaan tarinaan perustuva libretto kertoo kuningas Marken puolisoksi matkaavan Isolden ja häntä saattavan Tristanin kuolemaan johtavasta rakkaudesta. Näyttämöllä pääpaino on kaipausta ja intohimoa tulvivassa musiikissa, sen päättymättömissä melodioissa ja musiikkia uudistaneessa harmoniassa.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Wagnerin suurooppera on nähty Suomen kansallisoopperassa yhteensä 35 kertaa. Nykyinen tuotanto sai ensi-iltansa 2013. Ohjaaja Elisabeth Linton ja lavastaja Steffen Aarfing ovat luoneet tyylikkään kokonaisuuden, joka antaa tilaa musiikille.


Richard Wagner: Tristan ja Isolde
14.5., 17.5., 20.5., 25.5. ja 28.5. klo 18.00.
Liput 15?115 euroa.


(Suomen Kansallisooppera, lehdistötiedote 20.04.2016)

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!