RSO ja Savonlinnan Oopperajuhlakuoro aloittavat yhteistyön

  • Teema
  • Ooppera
  • Hannu Korhonen

Radion sinfoniaorkesteri ja Savonlinnan Oopperajuhlakuoro esittävät Felix Mendelssohnin Elias-oratorion ylikapellimestari Hannu Linnun johdolla Musiikkitalossa 5.3. Harvoin Suomessa esitetyn teoksen solisteina laulavat sopraano Soile Isokoski, mezzosopraano Karen Cargill, tenori Michael Schade ja baritoni Arttu Kataja. Lisäksi pienemmissä soolo-osissa esiintyy Helsingin kamarikuoron laulajia.

Eliaksen myötä RSO ja Savonlinnan Oopperajuhlakuoro aloittavat yhteistyön, jota on tarkoitus jatkaa tulevinakin vuosina. Seuraavaksi suunnitelmissa on Beethovenin Missa solemniksen yhteisesitys syksyllä 2017. "On hieno aluevaltaus saada Savonlinnan Oopperajuhlakuoro esiintymään säännöllisesti RSO:n kanssa. Kuoro on yksi Euroopan merkittävimpiä alallaan. Sen musiikillinen kunnianhimo ja dramatiikan taju ovat äärimmäisen korkealla?, iloitsee Hannu Lintu. Savonlinnan Oopperajuhlien taiteellinen johtaja Jorma Silvasti on niin ikään yhteistyöstä mielissään: ?Olemme kiitollisia tästä tilaisuudesta olla mukana myös varsinaisen juhlakautemme ulkopuolella tapahtuvassa kulttuuritarjonnassa. Tämä on oiva mahdollisuus tuoda se kuuluisa Savonlinna-henki myös pääkaupunkiseudulle.?

Savonlinnan Oopperajuhlakuoron laulajat ovat pääosin laulun ammattilaisia tai ammattikoulutuksessa olevia laulunopiskelijoita eri musiikkioppilaitoksista Suomesta ja ulkomailta. Kuoro kiinnitetään vuodeksi kerrallaan ja sen kokoonpano vaihtelee festivaalilla esitettävien oopperoiden mukaan. Eliakseen on koottu 84 laulajan kokoonpano, joka laulaa myös ensi kesänä Olavinlinnassa Verdin Otello -oopperassa.

Kuoronjohtaja Matti Hyökki pitää RSO-yhteistyötä hyödyllisenä kuoron osaamisen kehittämisessä. ?Näyttelevälle ja liikkuvalle oopperakuorolle on hienoa saada keskittyä aika ajoin ensemble-lauluun. Sointupuhtaus, fraseerauksen viimeistelevä rytmin- ja tekstinkäsittely sekä dynamiikan elävyys ovat tärkeitä hyveitä solististen äänten yhteismusisoinnissa. RSO:n kanssa Savonlinnan Oopperajuhlakuoro pääsee antamaan parastaan.?

Felix Mendelssohnin Elias kertoo vääryyttä vastustavan profeetta Eliaan tarinan, joka vaikeuksien jälkeen ratsastaa tulivaunuissa suoraan taivaaseen. Mendelssohn sävelsi teoksen inspiroituneena ihailemiensa Bachin ja Händelin musiikista. Elias sai kantaesityksensä Birminghamissa vain vuosi ennen säveltäjän kuolemaa 1846.


Konsertti lähetetään suorana Yle Radio 1:ssä ja verkossa yle.fi/rso


05.03.2016 klo 19.00
Felix Mendelssohn: Elias
Hannu Lintu, kapellimestari
Soile Isokoski, sopraano
Karen Cargill, mezzosopraano
Michael Schade, tenori
Arttu Kataja, basso
Savonlinnan oopperajuhlakuoro (kuoron valmennus: Matti Hyökki)
Helsingin kamarikuoron laulajia

Liput: 8?32,50 ?


(Savonlinnan Oopperajuhlat, lehdistötiedote 25.02.2016)

Kommentoi juttua ja keskustele aiheesta