Homorakkautta oopperassa - Houston Grand Operan `Prince of Players`

  • Teema
  • Ooppera
  • Hannu Korhonen

Houstonin LGBT-lehti OutSmart uutisoi 01.02.2016 ilmestyneessä jutussaan Houston Grand Operan tilaamasta homoaiheisesta oopperasta Prince of Players. Oopperan tarina kertoo kahden miehen välisestä "mahdottomasta rakkaudesta" 1600-luvulla, ohjaaja Michael Gieleta kertoo.

Aiheen oopperamaisuudesta johtuen Houston Grand Opera (HGO) päätti tilata tunnetulta yhdysvaltalaiselta nykysäveltäjä Carlisle Floydiltä uuden oopperan. Ooppera kertoo Edward Kynastonin romanssista Buckinghamin herttua George Villiers'in kanssa. Kynaston oli viimeinen brittinäyttelijä, joka näytteli naisrooleja ennenkuin puritaanilakeja muutettiin, ja näin myös naiset pääsivät näyttämölle.

Yleisö saattaa olla hyvinkin yllättynyttä siitä, miten 1600-luvulla asiat olivat vähemmän seksuaalisesti tukahdutettuja kuin nykyisin, ohjaaja Gieleta kertoo. "Shakespearen sonetit
ovat loistoesimerkki", hän kertoo. "Mies (runoilija) on ihastunut nuoreen naiseen ja "tummaan naiseen." Ehkä he harrastavat ryhmäseksiä, ehkä eivät. Se, mitä runoilija on, ei ole homoa, heteroa tai biseksuaalista. Se on hyvin paljon sydämen vapautta. Se on määrittelemätönta, sitä ei kerrota suoraan vaan asioita vain annetaan ymmärtää."


Edward Kynaston (1640-1712) oli yksi viimeisistä restauraatioajan näyttelijöistä, jotka esittivät naisten rooleja englantilaisilla näyttämöillä. Prince of Players kertoo siitä kriisistä jonka ihannoitu tähti joutui kokemaan kun hänen uransa pysähtyi Kaarle II:n antamaan määräykseen: "Yksikään mies ei enää saa näytellä naista Englannin näyttämöillä." Ooppera seuraa Kynastonin pudotusta tähteydestä teatterimaailman alimpiin syövereihin, ja hänen taistelustaan päästä takaisin teatterin huipulle 1600-luvun Lontoossa. Ooppera perustuu Jeffrey Hatcherin näytelmään "Compleat Female Stage Beauty", sen innoituksena olivat Kynastonin henkilökohtaisen päiväkirjan katkelmat, joita Samuel Pepys oli pitänyt. Tarina oli myös 2004 ilmestyneessä englantilais-amerikkalais-saksalaisessa elokuvassa "Stage Beauty", jonka pääosissa näyttelivät Billy Crudup ja Claire Danes.

Houston Grand Opera: 2015?16 Season

Carlisle Floyd: Prince of Players (World Premiere)

Sung in English with projected text
March 5, 11, 13, 2016

CAST:
Edward Kynaston - Ben Edquist **
Margaret Hughes - Mane Galoyan **
Charles II - Chad Shelton #
Sir Charles Sedley - Joseph Evans
Villiers, Duke of Buckingham - Scott Quinn #

Conductor - Patrick Summers
Director - Michael Gieleta *
Set Designer - Shoko Kambara *
Costume Designer - Gregory Gale *
Lighting Designer - Renée Brode

Houston Grand Opera Orchestra and Chorus

Commissioned by Houston Grand Opera
Based on Compleat Female Stage Beauty by Jeffrey Hatcher
By Special Arrangement with Lionsgate

* Company debut
** HGO Studio artist
# Former HGO Studio artist


OutSmartin alkuperäinen juttu luettavissa täällä.

Houston Grand Operan lehdistötiedote

Prince of Players HGO:n sivuilla.

Kommentoi juttua ja keskustele aiheesta