Boris Godunov tuo näyttämölle venäläisen valtataistelun

  • Teema
  • Ooppera
  • Hannu Korhonen

Boris Godunov - Matti Salminen

Kuvaaja: Heikki Tuuli
©Suomen Kansallisooppera


Matti Salminen tulkitsee jälleen vallanhimon ja syyllisyyden riivaamaa tsaaria. Ooppera radioidaan koko Suomen laajuisesti ja välitetään myös Eurooppaan.

Modest Musorgskin suurooppera Boris Godunov palaa Kansallisoopperan näyttämölle 27.9.2014. Teoksen hurjan nimiroolin laulaa jälleen mestaribasso Matti Salminen.

Boris Godunov aloittaa Kansallisoopperan yhteistyön Yleisradion kanssa, kun teos radioidaan ja välitetään myös eurooppalaisille kuulijoille EBU:n jäsenyhtiöiden kautta. Oopperan kuulee Suomessa YLE Radio 1 -kanavalla perjantaina 11.10.2014.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Boris Godunov ammentaa Venäjän kuohuvasta historiasta, hallitsijan ja kansan välisestä ristiriidasta. Musorgskin karhea musiikki säestää historiallisia valtataisteluita, mutta myös suuren hallitsijan kovan kuoren alle piilotettuja yksinäisyyden ja epäluulon tunteita.

Oopperan tapahtumat sijoittuvat 1600-luvun alkuun. Tsaari Boris Godunovia vainoavat menneisyyden haamut. Murhauttiko hän kruununperillisen päästäkseen hallitsijaksi? Kruunua himoitsevat muutkin, ja taistelu vallasta repii koko yhteiskuntaa. Kuvio on ajaton; vallasta sokaistuneet hallitsijat vaihtuvat aina uusiin, mutta alistetun kansan kannalta mikään ei muutu paremmaksi.

Kansallisoopperan Boris Godunovissa nähdään useampia roolidebyyttejä. Ruhtinas Vasili Shuiskin roolin laulaa Jyrki Anttila , Feodorin roolin Ann-Marie Heino , Ksenian Anna-Kristiina Kaappola ja Marina Mnishekin roolin tulkitsee ensi kertaa Niina Keitel . Lisäksi lavalla nähdään Varlaamin roolissa viimeistä kertaa bassobaritoni Hannu Forsberg , joka jää Boris Godunovin näytösten jälkeen eläkkeelle.

Friedrich Meyer-Oertelin ohjaaman esityksen kapellimestarina toimii Kansallisoopperan ylikapellimestari Michael Güttler .

Modest Musorgski: Boris Godunov
Palaa ohjelmistoon 27.9.2014
Muut esitykset 30.9., 4.10. ja 9.10.2014

Liput 17,50-94,50 euroa, permanto alk. 60,50 euroa (sis. palvelumaksun), Oopperan lipunmyynti ja Lippupiste.


(Suomen Kansallisooppera, lehdistötiedote 16.09.2914)

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!