Kun homot ja lesbot valtasivat Ruotsin sosiaalihallituksen porraskäytävän

  • Teema
  • Historia
  • vaeltaja2006
  • 2

Ruotsin sosiaalihallituksen entinen pääjohtaja Barbro Westerholm kertoo tv-haastattelussa, miten hän reagoi , kun Ruotsin homojärjestö järjesti mielenosoituksen sosiaalihallituksen portaikossa vuonna 1979. Suomalaisia aktivisteja oli mukana.

Entinen pääjohtaja ja kansanpuolueen poliitikko oli haastateltavana "Minun totuuteni" -ohjelmassa. Ohjelma on tehty kolme vuotta sitten. Barbro Westerholm oli ollut sosiaalihallituksen pääjohtajana vasta neljä viikkoa, kun hänelle tultiin kertomaan, että Sosiaalihallituksen rappuset on miehitetty. Ruotsin homojärjestön RFSL:n väki on rapussa. Rappujen miehitys onnistui, koska useat olivat ilmoittautuneet työpaikoillaan sairaiksi ja sen takia pääsivät mukaan valtaukseen. Joukon yhteisenä sairautena oli ’homoseksuaalisuus’. Vuonna 1979 se oli edelleen tautiluokituksessa määritelty sairaus. ”Sairaat” tulivat sosiaalihallitukseen vaatimaan, että heistä tehdään terveitä tai heille myönnetään sairauseläke.

Pääjohtaja Barbro Westerholm meni tapaamaan valtaajia ja kertoi heille tekevänsä kaikkensa, että sairausluokittelu homoseksuaalisuuden osalta lopetetaan.

Kaksi kuukautta myöhemmin sairausluokituksesta poistettiin homoseksuaalisuus. Barbro Westerholmin mukaan sairausluokituksen muutos otettiin vastaan syvällä hiljaisuudella. Vasta aids-kriisin aikaan 1983 homojen vastaiset piirit tulivat äänekkäiksi ja syyttivät pääjohtaja Westerholmia sairausluokituksen muuttamisesta homojen osalta. Vastaavanlainen äänekäs protestointi alkoi, kun vuonna 1994 Ruotsissa hyväksyttiin parisuhdelaki.

Haastattelussa Barbro Westerholm kertoo myös poliittisesta toiminnastaan vuoden 1985 jälkeen. Hän oli kansanpuolueen kansanedustajana ja joutui käsittelemään monia kiperiä asioita, mm. sijaissynnytyksiä ja naisparien keinohedelmöityksiä.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Haastattelu on Areenassa, ja Sosiaalihallituksen portaikon valtauksesta aletaan puhua n. 18 minuutin kohdalla. Barbro Westerholm on kokenut poliitikko ja hyvä kertoja.

http://areena.yle.fi/1-2178031


Myös suomalaisia mukana Tukholmassa Sosiaalihallituksen rappusten valtauksessa

Suomalaisia oli mukana elokuussa 1979 Tukholman vapautuspäivillä. Keskiviikkona 29.8.1979 kerättiin joukkoja mukaan Ruotsin Sosiaalihallitukseen. Seta lehti kertoi syyskuun numerossa 1979 tapahtumista Sosiaalihallituksen portaikossa.

Ranneliike.netin artikkeli samasta asiasta vuodelta 2009.
http://ranneliike.net/teema/kun-ruotsin-sosiaalihallitus-vallattiin?aid=856

Myös Ollin oppivuodet -blogissa on kuvaus toiminnasta sairausluokitusta vastaan Ruotsissa ja Suomessa.
http://ranneliike.net/blogi.php?nick=Olli%20St%E5lstr%F6m&p=52 kommenttia

Tässähän on oiva tapa edistää translain muutosta. Nyt kaikki transsukupuoliset 'sairaat' barrikaadille ja vaatimaan sairaseläkettä! Ja pari lehtimiestä mukaan.

Transsukupuolisuushan on siis edelleen tautiluokituksessa mukana (F64.0). Transvetisismi poistettiin taudeista 30.06.2011, joten valitettavasti heille eläkettä ei tipu, mutta ehkä eläkekertymää siihen asti.... :)
Todella fiksu nainen!
Mielenkiintoinen haastattelu. Barbro Westerholm on nyt 83-vuotias ja jatkaa oletettavasti tehtäviään edelleen.

Hän on hieno esimerkki ihmisestä, joka ei ole lopettanut aktiivisuuttaan eläkeikään.