BMW:n historiaa

  • Teema
  • Historia
  • vaeltaja2006
  • 1

Eilen illalla esitettiin Hampurin pää-tv-kanavalla dokumentti BMW-omistajasuvusta, Quandteista. Monella vauraammalla homomotoristilla on nykyisin allaan BMW-moottoripyörä. Myös Varta-akkutehdas on saman omistajasuvun hallussa. Ohjelmaan liittyi yksi vähäinen homosivujuoni.

Mikä oli dokumentin pääsisältö? Omistajasuku toimi aktiivisesti natsiaikana, ja keräsi mahtavan omaisuuden yhteistyöllä natsien kanssa. Natsit saivat sotateollisuuteensa tarpeelliset akut Vartalta. Silloin perhettä johti Günter Quandt. Hänen aikaisemmasta vaimostaan tuli propagandaministeri Goebbelsin puoliso, Marta Goebbels. Perhe loi monenlaisia siteitä natseihin. Natsit antoivat keskitysleirien pakkotyöläisiä työvoimaksi Vartan tehtaille. SS-joukot vartioivat näitä työläismassoja ja monet kuolivat. Tv-dokumentissa vielä elossa olevat kertovat, miten heitä pahoinpideltiin ja rääkättiin.

Kun natsit valtasivat Luxemburgin, Quandtin perhe yritti saada haltuunsa Leon Laval -nimisen yrittäjän firman. Tämä ei suostunut luovuttamaan, vaikka Gestapo pantiin asialle uhkailemaan yrittäjää ja yrittäjä vietiin keskitysleiriin. Sodan jälkeen Günther Quantdia syytettiin natsisympatioista, mutta hän pääsi kuin koira veräjästä. Müncheniläinen lakimies ja valtionsyyttäjä alkoi selvitellä Quandtin perheen osuutta Leon Lavalin asiassa. Valtionsyyttäjää alettiin kuitenkin syyttää homoseksuaalisuudesta ja hän joutui eroamaan virastaan. Koko juttu raukesi ja BMV:n omistaja pääsi uudelleen elpyvän saksalaisen talouselämän huipulle. Vasta nyt asia on noussut uudelleen esiin ja on löytynyt asiakirjoja ja silminnäkijöitä, jotka kertovat keskitysleireistä ja perheen bisneksistä.

BMW:n sylinteritornit Münchenissä ovat motoristien pyhiinvaelluskohteita. Monikaan ei tiedä, että historia on näin verinen.
http://www.sueddeutsche.de/wirtschaft/artikel/836/135573/3/

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

1 kommenttia

  • 1 / 1
  • EUR
  • 3.11.2007, 16.12
Vaimon nimi oli Magda