Mannerheimin kadettiajasta uutta tietoa

  • Teema
  • Historia
  • vaeltaja2006
  • 26

Yle tv 1:ssä lähetetyssä Pimeä historia -sarjassa kerrottiin, miten nuoren Mannerheimin tie Haminassa kadettikoulussa katkesi.

Mannerheim lähti pääsiäisenä 1886 muiden kadettien kanssa pääsiäisen viettoon. Mannerheim livahti Hannes Wegeliuksen kanssa Haminan kievariin. He liiittyivät herra-seuraan ja syötiin ja nautittiin alkoholia. Myöhemmin yöllä Mannerheim lähti ajelulle maaseudulle. Seuralaisena oli lennätintoimiston päällikkö Agathon Lindholm, tunnettu homo. Siihen matkaan päättyi Mannerheimin ura kadettikunnassa.

Myöhemmin kadettikunnan kaasvatuskomitea päätti erottaa Mannerheimin , koska tämä oli lähtenyt pahamaineisen miehen kanssa maalle. Kyseessä oli kovan luokan tapaus ja myöhemminkin kasvatuskomiteassa pohdittiin Mannerheimin tapausta. Tosin käytettiin kiertoilmauksia. Mahdollisesti heidät oli yllätetty vuoteesta.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Ylen nettisivulla tv-sarjan historioitsija Teemu Keskisarja kertoo, että pitkän linjan historioitsija Lars Westerlund on kaivanut asiakirjoja ja muisteluksia Haminan kadettikoulusta 1880-luvulta. Westerlundin mukaan Mannerheim erotettiin homoepäilyn takia. Westerlund ei väitä Mannerheimia homoksi eikä Teemu Keskisarjakaan väitä sitä. Näyttää siltä, että 18-vuotias komea kadetti juopui ja sammui väärässä miesseurassa. Yhtä kaikki epäilys oli hänen elämänsä käännekohta. Häväisty nuorukainen joutui häipymään Suomesta Pietariin upeammalle uralle. Luultavasti tapaus vaikutti Mannerheimin persoonallisuuteen niin, että hänestä tuli vetäytyvämpi.


Ohjelma on jo Yle Areenassa

26 kommenttia

Kävin joskus 2000-luvun alkupuolella Mannerheim-museossa Australialaisten ystävieni kanssa. Kierros siellä oli opastettu ja kaiken nähtyään ystävieni reaktio oli "oh my god, he was SO gay!".
Olipa Mannerheim tunne-elämältään homo, bi tai hetero, yksi asia näyttää selvältä: hän oli suomalaisen homofobian uhri. En panisi yhtään pahakseni, jos piruilun ja pahanpuhumisen sijasta Mannerheimin patsaalle vietäisiin joukolla kukkia osana homofobian vastaisen päivän juhlallisuuksia toukokuun 17. päivänä.