Avioliiton laajentamisesta puhuttiin jo 1960-luvun lopulla

  • Teema
  • Historia
  • vaeltaja2006
  • 2
96-lehti, vuosi 1969 numero 4, sivut 14-15. Tasa-arvoinen avioliitto ei ajatuksena ole aivan uusi asia.

Erilaisissa juhlapuheissa viime päivinä on todettu, että avioliiton avaamisesta homoille ja lesboille on puhuttu jo 1990-luvulla, ehkä aikaisemminkin. Kyllä, 96-lehden eli ”Ysikutosen” artikkeli tästä aiheesta on vuoden 1969 lopulta. Markku Kurjetsalon artikkeli on ehkä ensimmäinen suomenkielinen selkeä kannanotto avioliiton puolesta. Tosin artikkelissa mennään jo pidemmälle. Voisi olla suurperheitä ja monen ihmisen liittoja. Tai avioliittoinstituutiosta luovuttaisiin kokonaan. 96-lehdessä avioliittoa käsiteltiin vuosien mittaan monet kerrat.

1960-luvulla yksinelävää kohdeltiin paljon huonommin kuin avioliittossa olevaa. Verotus ”sakotti” yksinäistä. Oli ns. ”vanhanpiian/pojan vero”, ja valtion tuet menivät vain avioliitossa oleville heteropareille. Yksin elävät asuivat esim. Helsingissä pääasiassa alivuokralaisina piian huoneissa ja maakunnissa saunakamareissa ja muissa piharakennuksissa. 1960-luvun lopulla vakituisiin töihin päässeet voivat ryhtyä asuntosäästäjiksi, ja niillä rahoilla voi hankkia edullisen oman asunnon esim. Vuosaaresta ja muualta kaupunkialueen reunalta. Uusi aikakausi oli alkamassa.

Tanskalaista näkökulmaa
Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

2 kommenttia

  • 1 / 2
  • Jorma Hentilä
  • 18.12.2013, 1.24
Ysikutoseen kirjoitettiin sekä omalla nimellä että nimimerkillä. Niinpä Markku Kurjetsalo on tosiasiassa "Markku Kurjetsalo".
Kannattaa muistaa, että Suomenniemelläkin saattoi hyvinkin olla naispareja ja miespareja, ihan virallisesti elämässä yhteisöissään, ennen jaa 1000-lukua.

Nykylaissahan oleva avioliitto-käsitys ei suinkaan ole mikään ikuinen, aina ollut, vaan monimuotoisemman luonnollisempiakin avioliittokäsityksiä on maailmassamme ollut aiemmin vähän joka puolella; mahdollisesti myös, ainakin paikkapaikoin täälläkin.

Ihmiskunnan perinteet kun ulottuvat paljon paljon kauemmas, kuin vain se "lähi-idän tuontitavara -käsitys".

Kommenttia muokattu: 23.12.2013 klo 13:18