ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


yhteiskunta ja politiikka terveys ja tutkimus urheilu viihde ja kulttuuri pride vapaalla yleiset sattumat näkökulmat HLBTI-historiaa ihmisiä ja ilmiöitä tapahtumaraportit
internet ja seksuaalivähemmistöt homoseksuaalisuus ja uskonto linkit kaikki artikkelit

Serbia saanee avoimesti lesbon pääministerin

Sami Mollgren • 15.06.2017 23:20 • 5 kommenttia. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • ULKOMAAT

Ana Brnabic (kuva: Oliver Bunic / AFP / Lehtikuva)
Avoimesti lesbo Ana Brnabic on ehdolla Serbian tulevaksi pääministeriksi. Serbian presidentti Aleksandar Vucic nimitti 41-vuotiaan Brnabicin pääministeriehdokkaaksi keskiviikkona.

Mikäli parlamentti lähiviikkoina vahvistaa valinnan, Brnabicista tulee Serbian ensimmäinen naispääministeri ja ensimmäinen avoimesti seksuaalivähemmistöön kuuluva pääministeri. Brnabic on maan ensimmäinen avoimesti seksuaalivähemmistöön kuuluva ministeri.

Puolueisiin kuulumaton, EU-myönteinen, vasta hiljattain politiikkaan tullut Brnabic toimii tällä hetkellä julkishallinnon ja paikallishallinnon ministerinä. Vielä pääministerinä ollessaan elokuussa 2016 Vucic nimitti hänet nykyiseen tehtävään. Vucic tuli valituksi presidentiksi huhtikuussa 2017.

Vucic on vahvistanut Brnabicin kuuluvaan seksuaalivähemmistöön. Elokuussa nimityksestä kertoessaan hän myös lisäsi, ettei häntä kiinnosta henkilön yksityiselämä tällaisten asioiden suhteen.

Serbiassa vahva ortodoksikirkko on pyrkinyt estämään Brnabicin nimittämistä pääministeriksi.

Irlannin parlamentti vahvisti keskiviikkona 38-vuotiaan avoimesti homon Leo Varadkarin nimityksen pääministeriksi. Luxemburgin pääministerinä puolestaan on toiminut vuodesta 2013 avoimesti homo Xavier Bettel.


Katso myös nämä
 

 

Lukijoiden kommentit (kommentit ovat kirjoittajiensa mielipiteitä)
Jopa Serbian kaltainen maa menee Suomen edellä ja tässä maassa on jossain tuolla Pohjanmaalla vieläkin sellaista junttiväestöä niin paljon että presidentiksikään ei voi nousta homo, vaikka presidentillä mitään valtaa olekaan.

Ei hyvää päivää taas tämän maan menoa.
  ._. • 16.06.2017 14:12
Minusta tällaisessa asiassa ei voi puhua siitä, että joku maa menee edellä tai joku jäljessä. Kysehän Serbiassa on siitä, että tehtävään on vallitsevien poliittisten valtasuhteiden valossa käytettävissä sopiva/pätevä henkilö, joka sattuu olemaan lesbo.

Minusta on aivan turhaa tällainen yleisluontoinen parku siitä, että suomalaiset olisivat erityisen juntteja ja blaa blaa blaa. Kyllä (pää)ministeriksi tai presidentiksi voi Suomessa(kin) nousta homo. Esimerkiksi viime presidentin vaalissa avoimesti homon valinta ei ollut edes kovin kaukana; nousi toiselle kierrokselle. Toinen ehdokas vain sattui olemaan suositumpi. Onhan meillä ollut avoimesti homo ministerikin; mainittu presidentin vaalin toiselle kierrokselle asti päässyt henkilö oli kehitysministerinä muutama vuosi sitten. Samainen henkilö oli 1990-luvun loppupuolen ympäristö- ja kehitysyhteistyöministerinä, joskin silloin tämän homoseksuaalisuus ei vielä ollut yleisesti tiedossa oleva asia.
  smo • 16.06.2017 14:20
Toivottavasti Ana Brnabic nimitetään vanhoillisen Serbian pääministeriksi, sillä hän kannattaa länsimaisia arvoja ja hänen työtehtäviinsä pääministerinä kuuluisi mm. koulutus. Brnabicin suorittamista tutkinnoista ja työtehtävistä on kerrottu tarkemmin Biography-otsikon alla ( en.wikipedia.org ).

Vastustajat eivät ole lopettaneet
Serbian ortodoksinen valtakirkko on jo viikkokausia yrittänyt estää Brnabicin nimittämisen pääministeriksi. Myös joidenkin hallituskoalitioon kuuluvien keskuudessa on vaadittu pääministeriksi ”perheellistä miestä”.
Tässä uutisessa on mm. Brnabicin vastaus häntä vastustaville:
www.dw.com

Sateenkaarijärjestö Labris
vaatii hallitusta parantamaan sateenkaarikansalaisten oikeuksia sekä puuttumaan sateenkaarikansalaisiin kohdistuvaan syrjintään ja väkivaltaan, joka usein jää rankaisematta.
labris.org.rs

Euroopan pääministereistä vielä, että Belgian pääministerinä toimi vuosina 2011-14 avoimesti homo Elio Di Rupo, joka usein unohdetaan.
---
EU vaatii parempaa suojaa Balkanin hlbti-ihmisille
Euroopan parlamentti on tällä viikolla hyväksynyt päätöslauselmat, jotka koskevat mm. demokratian, oikeusvaltioperiaatteen ja ihmisoikeuksien toteutumista Serbiassa, Makedoniassa ja Kosovossa. Päätöslauselmissa on kritiikkiä ja parannusehdotuksia.

Serbia
Päätöslauselmassa vaaditaan Serbiaa mm. varmistamaan syrjinnän vastaisten lakien ja viharikoslain toimeenpanon, katso kohta Ihmisoikeudet
www.europarl.europa.eu

Makedonia
Päätöslauselmassa todetaan mm., että EU ”toistaa tuomitsevansa vihapuheen syrjittyjä väestöryhmiä vastaan; on huolissaan homoihin, lesboihin, biseksuaaleihin, transihmisiin ja intersukupuolisiin henkilöihin (hlbti) kohdistuvan suvaitsemattomuuden, syrjinnän ja hyökkäysten jatkumisesta; kehottaa jälleen mukauttamaan syrjinnän vastaisen lain unionin säännöstöön seksuaaliseen suuntautumiseen perustuvan syrjinnän osalta", kohta 23:
www.europarl.europa.eu

Kosovo
Päätöslauselmassa todetaan Kosovosta mm., että EU ”suhtautuu myönteisesti korkean tason poliittiseen tukeen hlbti-henkilöiden oikeuksille; pitää toisen pride-kulkueen järjestämistä myönteisenä, mutta muistuttaa, että pelko on edelleen yleistä hlbti-yhteisössä", kohta 27:
www.europarl.europa.eu

Kommenttia muokattu: 18.06.2017 klo 00:11
  Havainnoija • 17.06.2017 02:24
Islannin pääministerinhän oli myös aiemmin avoimesti naisen kanssa suhteessa elävä nainen. Taisi jopa hoidella ukkojen sekasotkuun ajamaa Islannin finanssitalousongelmaakin "kuntoon" ...

Kannattaa myös silmäillä sitä, ettei avoimesti hlbtiq-poliitikkojen lista ole ihan vain Eurooppa-keskeinen

en.wikipedia.org

en.wikipedia.org

Kommenttia muokattu: 17.06.2017 klo 16:54
  human • 17.06.2017 16:47
Serbian parlamentti valitsi eilen torstaina Ana Brnabicin pääministeriksi äänin 157-55. Hän vannoi virkavalansa muutama tunti sitten.

www.queer.de
  Havainnoija • 30.06.2017 00:17
Kommentoi juttua:

Kommentti näytetään vasta ylläpidon hyväksyttyä sen - mikä ei välttämättä tapahdu ensi tilassa. Rekisteröityneiden käyttäjien kommentit julkaistaan automaattisesti.
Keskity kommentissasi jutun aiheeseen. Sivuston keskustelufoorumi on "sivupolkuja" varten. Kirjoita tiiviisti. Älä jankkaa, vaan etsi uusia näkökulmia. Kunnioita muita, vaikka olisitte eri mieltä - asiat riitelevät, eivät ihmiset. Vältä tahallista provosoimista. Älä provosoidu, äläkä anna "samalla mitalla takaisin". Ylläpito pidättää oikeuden päättää kommenttien julkaisusta.

Nimimerkki
Roskapostisuoja: mikä päivä tänään on? (suomeksi, pikkukirjaimin) 
SINUIKSI - Valtakunnallinen tuki- ja neuvontapalvelu

Palvelu on tarkoitettu kaikille, joiden mieltä askarruttaa oma tai läheisen seksuaalinen suuntautuminen (mm. bi-, homo- ja panseksuaalisuus tai lesbous) ja sukupuolen moninaisuus (mm. inter-, muun-, ja transsukupuolisuus, transvestisuus, gender- tai queer-identiteetit) tai muut aihepiiriin kuluvat kysymykset.

Palvelu on osoitteessa www.sinuiksi.fi

Yhteistyössä
Uusimmat jutut
Uutisista on olemassa RSS-syöte. Jos olet Twitterin käyttäjä, löydät otsikot osoitteessta twitter.com/ranneliike. Ranneliike.net löytyy myös Facebookista.
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2018 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy