Kuplissa elävät

  • Näkökulma
  • Näkökulma
  • vaeltaja2006
  • 15

USAn presidentinvaalien jälkeistä päivää on kuvattu vähemmistöjen mustaksi päiväksi. Ennusteissa Hillary Clinton oli jo etukäteen julistettu voittajaksi, mutta ääntenlaskenta shokeerasi. Trump kiri johtoon ja voitti. Kupla puhkesi.

Trump oli vaalitaistelun aikaan ärhäkkä. Hän uhkasi karkottaa maassa työtä tekevät laittomat latinot ja tarjosi maahantulokieltoa muslimeille. Homoille ja lesboille hän ei suoraan lukenut madonlukuja, vaan päinvastoin kertoi tuntevansa monia homoja. Trumpin mukaan homot ovat vaarassa, jos Clintonin ajama vapaamielinen maahanmuuttopolitiikka jatkuisi. Niistä uusista vierailta mailta tulevista kansalaisista löytyisivät homojen pahimmat viholliset. Trumpin huoli ei varmaan ollut kovin aitoa vaan osa vaalitaistelua.

Clinton varoitti moneen kertaan, että homojen ja lesbojen avioliitto-oikeus on vaarassa, jos Trump nousee presidentiksi. Korkein oikeus päätti homoavioliitoista vuonna 2015 niukalla äänten enemmistöllä 5-4, ja nyt Trump pääsee nimittämään Korkeimpaan oikeuteen uusia tuomareita, jotka ilmeisesti tulevat edustamaan hyvinkin konservatiivisia arvoja. Tuomarit ehkä peruvat vuoden 2015 päätöksen.

Trumpin varapresidentiksi nimeämä Mike Pence on avoimen homovihamielinen. Hän edustaa konservatiivien ääripäätä. Hän ajaa aborttikieltoa, vastustaa hlbti-ihmisten oikeuksia, mm. syrjintäuojaa, ja haluaa takaisin sellaisen uskonnonvapauden, jossa hlbti-ihmisten avoin syrjintä on laillista. Hän oli viime huhtikuussa jo Indianan kuvernöörinä allekirjoittamassa osavaltion lakia, jolla syrjintä laillistettaisiin, mutta joutui ankaran kritiikin kohteeksi ja perui allekirjoitusaikeensa.


Republikaanit valumassa äärikonservatiiviseen suuntaan

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Sekä senaatissa että edustajainhuoneessa on nyt republikaanienemmistö. Puoluekokouksessa heinäkuussa esiteltiin tulevaisuuden toimintalinjat paperissa, jonka nimi on Republican Platform 2016 https://prod-static-ngop-pbl.s3.amazonaws.com/media/documents/DRAFT_12_FINAL%5B1%5D-ben_1468872234.pdf . Se on raju kannanotto maan tulevista arvoista: homojen parantamisen tulee saada jatkua, avioliitto tulee määritellä miehen ja naisen liitoksi, uskonnonvapauden nimissä homoja tulee saada syrjiä, abortti tulee kieltää, jne. Samat asiat on jo kuultu Aito Avioliitto -tapahtumissa. Varapresidentti Mike Pence täsmensi tv-haastattelussa, että sellaisissa kysymyksissä kuin esim. transihmisten vessan valinta tai adoptiolapset osavaltiot määrätköön käytännöt. Liittovaltion ei tule sotkeentua ”tervettä järkeä” vaativiin asioihin. ”Tervettä järkeä” on jo Suomessakin tarjottu perusteeksi homovastaisiin lainsäädäntöhankkeisiin.

Amerikan luisuminen rasistiseen ja äärikonservatiiviseen suuntaan on vaaraksi hlbti-ihmisille. Väkivalta voi lisääntyä ja homojen hakkaamista aletaan ehkä hyväksyä. Amerikan konservatiivisuusaalto luultavasti alkaa vyöryä takaisin Eurooppaan ja Euroopan rasistiset ja homovastaiset liikkeet saavat lisää voimaa.


Clinton hävisi – veikö poliittinen, akateeminen ja median eliitti kansaa harhaan

Ylen aamu-tv:ssä pohdittiin torstaiaamuna monesta näkökulmasta sitä, miksi Clintonia pidettiin selvänä voittajana, mutta hän hävisi. Trump teki ”jytkyn”. Keskilännen pohjoisosien osavaltioissa kansa äänesti Trumpia, vaikka Clintonin piti voittaa. Noista osavaltioista raskas metalliteollisuus on kadonnut halpamaihin ja vähänkoulutettu työväki on jäänyt työttömäksi. Trump lupasi töitä ja metalliteollisuuden takaisin. Siihen uskottiin ja äänestettiin Trumpia. Sen sijaan ei kuunneltu, että Trump lupasi lopettaa Obaman sairausvakuutusuudistuksen, jolla kymmenet miljoonat ensi kertaa saivat terveydenhoitoa. Esim. Pennsylvaniassa 2 miljoonaa ihmistä voi menettää sairausvakuutuksensa. Tänään perjantaina kerrotaan, että Clinton ei saanut kovinkaan hyvin taakseen latinoja ja naisia. Keskilännen naiset äänestivät Trumpia.

Clintoniin innostunut poliittinen, akateeminen ja median eliitti ei huomannut, että maassa on suuri vähänkoulutetun työväestön joukko, joka innostui Trumpin lupauksista. Edes sitä ei havaittu, että maassa on paljon väkeä, joka ei halua naista presidentiksi. Eliitin mielipidevaikuttajat saivat aikaan poliittisen korrektiuden, ja mediaa lukiessa syntyi vahva tunne, että maailma kulkee nyt liberaaliin suuntaan ja Clinton on ilman muuta tuleva presidentti. Eliitti vaikuttaa suurissa kaupungeissa ja yliopistoissa – ja mediassa. Kukaan ei uskalla olla eri mieltä, koska joutuisi outoon valoon. Ei voinut sanoa kannattavansa Trumpia. Vaaligallupit olivat mukana tässä liberaalissa kulttuurisodassa. Niitä tulkittiin aina Clintonin hyväksi. Suomalainen asiantuntija sanoi aamu-tv:ssä, että syntyy ”hiljaisuuden spiraali”: ne, jotka ovat eri mieltä, eivät uskalla sanoa sitä ääneen ja syntyy väärä mielikuva kansan mielipiteistä. Tällaista ilmiötä esiintyi Suomessakin. Krista Kosonen sanoi lehtihaastattelussa keväällä 2015, että hän ei tunne ketään, joka olisi äänestänyt perussuomalaisia. Varmaan totta; perussuomalaiset vaikenevat Kallion kaupunginosassa.


Vihaajat ja vihatut

Nyt pääsevät ääneen hlbti-ihmisiin kielteisesti suhtautuvat. Sarah Palin on mahdollisesti nousemassa Trumpin esikuntaan, ehkä ministeriksi. Sarah Palin oli Alaskan kuvernöörinä, hän on entinen missi, kivääriyhdistsyksen jäsen ja abortin vastustaja. Hän on tarjonnut homojen hoitoon rukouksen voimaa. Hän on ollut vahva voima teekutsu-liikkeessä.

Hlbti-ihmisiin kielteisesti suhtautuvia on paljon ja määrä lisääntyy, kun vihaaminen saa korkeimman tahon tuen. Gallupit ovat näyttäneet, että homoviha on vähenemään päin. Onko tässäkin samanlainen gallup-harha kuin uskossa Clintonin voittoon. Ehkä vihaajat ovat vaienneet, koska vihaaminen ei ole ollut hyväksyttyä.

Advocate-lehden etusivulla on kommentti, jossa muistutetaan, että vaalitaistelussa käytettiin kovaa ääntä ja haukuttiin estoitta. Hlbti-väkikään ei viime vuosina ole käyttäytynyt täysin mallikelpoisesti. Surutta haukutaan jokainen eri mieltä oleva homofobiksi. Konservatiiveja ja uskovaisia vihataan estoitta. Netissä käynnistetään erilaisia ”joukkolynkkauksia” kielteisten homomielipiteiden esittäjiä vastaan. Homot käyttäytyvät yhtä lyhytnäköisesti ja vihamielisesti kuin ne, jotka luulevat olevansa olevansa parempia ihmisiä kuin homot ja lesbot. Se, että käyttäydymme samalla tavalla kuin vastustajamme, ei auta asioita eteenpäin. http://www.advocate.com/commentary/2016/11/10/identifying-our-blame-trump-mess . Vuonna 2011 vaalipaneelissa Tampereella Kimmo Sasi (kok) sanoi: ”Kun vaihdetaan sukupuoli....”. Siitä nousi valtava ulvonta: ”KORJATAAN sukupuoli”. Vihainen käyttäytyminen ei aja meidän asiaamme.


Hlbti-piireissäkin on asiantuntijoiden ja mielipidevaikuttajien täyttämä kupla, jonka sisään eivät näy läheskään kaikki hlbti-ihmisten moninaisuuteen liittyvät asiat. Hyvin huonosti tiedetään, miten köyhät hlbti-ihmiset elävät. Monet ikääntyneet homomiehet katoavat täysin näkyvistä. Ainakin aikaisemmin oli vaikea nähdä ja hyväksyä elämäntapaa, jota vapaa puistoseksi hallitsi. Yllättäen Setan nettisivujen ylälogona oli pitkään loppukesästä teksti: ”Pakolaiset tervetuloa, tuokaa perhe mukananne”. Samaan aikaan lehdissä oli juttuja hlbti-pakolaisista, jotka olivat lähteneet pakoon omaa perhettään ja vihamielistä yhteiskuntaa. Homopakolaisen suurin huoli oli, ettei pojan homous kiiri perheen ja suvun korviin esim. homovihamielisten tulkkien kautta. He eivät missään tapauksessa haluaisi perhettään mukaansa. Siitä alkaisi uusi pakomatka.

15 kommenttia

Olipa viisasta tekstiä, suurkiitos! Menestyvä ja eteenpäin pyrkivä, verkostoissa sujuvasti liikkuva punaviherkupla ei useinkaan tunnu ymmärtävän, että moni ihminen on ihan aidosti ajautunut vaihtoehdottomuuteen, johon Trumpin, brexitin ja persujen kaltaiset, meille hyvin vieraat asiat/henkilöt ajatuksineen, uppoavat erinomaisesti. Monesti viimeisenä oljenkortena. Ja he eivät tee sitä, koska olisivat tyhmiä, mikä arroganssissaan leijuvalle punavihereliitille tuntuu olevan mahdotonta ymmärtää.
USA:n presidentin vaalin tuloksen aiheuttama tilanne on lähellä sitä uhkakuvaa, joka itselläni on ollut mielessäni, kun olen ilmaissut huoleni hlbti-aktivismin ja esimerkiksi pride-tapahtumien yhteenpunomisesta (tai jopa alistamisesta) siihen suoranaisesti liittymättömiin aatesuuntauksiin ja ihanteisiin.

Sellainen johtaa siiloutumiseen ja synnyttää kuplan, jonka pinta vääristää kuvan ulkopuolesta - ja samalla torjuu ryhmäkunnan ulkopuolella olevat. Pitäisi kuitenkin ymmärtää etsiä ystäviä sieltä, mistä sellaisia on mahdollista saada.

Jos karikoita vastaan tuleekin, pitäisi ymmärtää toimia maltillisesti mutta jämäkästi. Ei epäkohdalle (tai sen aiheuttajalle) raivolla huutaen vaan kärsivällisesti oikaisemalla. Tosiasiat ovat kuitenkin hlbti-yhdenvertaisuuden puolella.

Otettakoon tästä vaarin.

PS. Eivät perussuomalaiset vaikene Kalliossa. Siellä ovat Hakaniementorilla kojuineen säännöllisesti markkinapäivinä ja ympärillä parveillee väkeä. Noh, jos Kalliota ajatellaan "henkisenä tilana", niin tilanne on toinen. Parveilevat perussuomalaisista turvaa etsivät ovat pääasiassa ikääntyviä, peloissaaan kotitaloonsa tulevasta putkiremontista ja kaduilla joskus näkyvistä ei-kantasuomalaisista - ja usein jonkin verran alkoholisoituneita. Kallion henkeä nimittävä nuorempi polvi on avoimempaa väkeä.