Ovatko homot älyttömämpiä kuin heterot?

  • Näkökulma
  • Näkökulma
  • Juhani Viherlahti
  • 9

Hesarin lauantaiosiossa (7.6.2014) Maria Petterssonin kirjoitus varallisuuden ja älykkyyden suhteesta on otsikoitu Rikkaat ovat älykkäämpiä kuin köyhät - Miksi?

Kiinnostavassa jutussa todetaan mm.

"... stres­saa­va asui­nym­pä­ris­tö, jos­sa lap­si ko­kee pel­koa, ah­dis­tus­ta tai häi­rin­tää, vai­kut­taa kiel­tei­ses­ti hä­nen älyk­kyy­so­sa­mää­rään­sä."

" ...köy­hien ai­vo­ka­pa­si­teet­ti ku­luu jo­ka­päi­väi­sen toi­meen­tu­lon poh­ti­mi­seen, huo­liin ja her­mos­tu­mi­seen."

Tämä johti pohdintaani siitä, että moni homo on ainakin minun ikäluokassani ja nuoremmissakin salannut ja piilotellut seksuaalista identiteettiään. Tuohon piilotteluun on liittynyt paljon pelkoa, ahdistusta. Homoksi epäilty on saattanut joutua kiusatuksi helpoiten koulussa ja jopa työelämässäkin.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Olisiko tästä mahdollista johtaa väittämä, että näistä syistä homojen älykkyysosamäärä olisi alhaisempi heteroihin verrattuna, joilla ei pääsääntöisesti ole tätä stressin aiheuttajaa. Sen seurauksena homon kohtalona olisi alhainen älykkyysosamäärä ja taloudellinen huono-osaisuus?

Omasta kokemuksestanikin voin todeta, että nuoruuden kaapissa oloni oli äärimmäisen kuluttavaa. Valtavan paljon se vei henkistä energiaa, jolle olisi ollut paljon parempaakin käyttöä.

Jotain kuitenkin tapahtui ja muuttui. Ärsyynnyin ja kiukustuin ajatuksesta, että olisiko loppuelämäni tällaista salailua ja lymyilyä. Päätin tehdä jotakin. Näin keinoksi opiskelun ja tiedon hankinnan myös seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen asioista tässä yhteiskunnassa.

Oman arvioni mukaan en ole köyhä. Älykkyysosamääräni itsearviointiin sen sijaan en pysty.

HS Maria Pettersson: Rikkaat ovat älykkäämpiä kuin köyhät – Miksi?

9 kommenttia

Se että on korkea äö ei tarkoita että olisi hyvintoimeentuleva tai että jos olisi muuten 100 mutta koska stressiä enemmän olisi 90 niin ei se vaikuta pärjääkö, moni muu asia merkitsee enemmän kuin äö pieni ero esim homouden takia syrjitään ja ei saa työpaikkaa/saa potkut. Väittäisin että jos minulla ei olisi aspergeria ja olisin hetero ja vaikka olisi nykyiseen verrattuna alhaisempi äö niin en usko että olisin eu määritelmän mukaan köyhä tällä hetkellä.

Äö saattaa vaikuttaa siihen kuinka todennäköisesti menestyy hyvin omilla ominaisuuksilla esim 90 äö omaava ei välttämättä pysty samaan kuin yli 150 äö ihminen MUTTA jos otetaan tavallisia ihmisiä niin vaikka olisi 90 ja 110 äö ihmiset niin ei tarkoita että aika paljon korkeamman äö omaava pystyisi oikeita töitä tehdä paremmin, eli voivat molemmat olla keskituloisia. Sosiaaliset taidot/asema/verkostot määrittävät paljon enemmän kuin äö: rikkaan lapsi todennäköisemmin 80 äö:lla paremmin toimeentuleva kuin 120 äö:lla oleva köyhän perheen lapsi.

Keskimääräinen äö homoilla jos tutkittaisiin olisi varmaan aika sama kuin heteroilla koska veikkaan että alle 70 äö olevia ei pahemmin homoiksi suvaita(siis ei hyväksytä että kehitysvammainen olisi homo tai yleensäkään seksuaalinen ihminen)
Homoille on melko tavanomaista kouluttautua matalapalkka-aloille, kuten perinteisiin kuntasektorin naisvaltaisiin ammatteihin (hoitsut jne) tai alhaisen kouluasteen ammatteihin, kuten ompelijaksi, kosmetologiksi tai kampaajaksi. Tätä taustoittaa monet muut syyt, kuten muuttaminen uuteen kaupunkiin (rämehomot) ja halu saavuttaa jonkinlainen hyvinvoinnin aste varhain. Viimeksi mainittu edellyttää yleensä nopeaa valmistumista. Tätä puolestaan voidaan selittää nuoruuden seksualisoinnin kautta. Monen teinihomon odotushorisontti on lyhyt: elämä on ohi kun viinan taikinamaiseksi vaivaama naama alkaa kurtistua ja roikkua.