• Torontolainen

Poliisit kuin muisto pahemmilta ajoilta

Gay Villagen kulmilla on näkynyt jo useampana päivänä jonottain vankienkuljetusautoja, (sellaisia englantilaiseen maailmaan kuuluvia matalia kärryjä, Suomessa tuntemattomia). Village on muutaman korttelin päässä sekä lauantain kahakoista että täältä kaakkoon sijaitsevasta protestoijien leiriksi muodostuneesta puistosta. Tämä alue toimi ilmeisesti poliisiajoneuvojen stageing area -roolissa. Yön ja illan tunteina poliisit myös pysäyttelivät kadun kulkijoita, monet gay-paikoista poistuvia. - V-tuako noi täällä hengaa, kysyi moni. Täällä pitkään asuneille tilanne nimittäin palautti muistoja poliisin ratsioista gay-yrityksiin, baareihin ja bathouseihin, niinkin myöhään kuin 90-luvun puolivälissä. (Itse asiassa homojen vainoamiseen käytetyt rikoslain pykälät taitavat olla tässä maassa edelleen voimassa, cottaging, etc, pitää varmistaa lakimiestuttavilta.) Tiedossani ei ole, menivätkö poliisit ravintoloihin sisälle.
Paikallismedia on heijastanut torontolaisten yleistä suuttumusta siitä, että G20 tuotiin ihan ydinkeskustaan, tänne nousi nelimetrinen Berliinin muuri Convention Centerin ja lähikortteleihin ympärille. Linnoituksen puolustamiseen keskittyneet poliisit myöhästyivät pahasti protestiryhmien iskettyä muutamaa korttelia idempänä. Iskujen kohteet olivat pääasasiassa pankkeja ja amerikkalaisketjuja, mutta mukaan mahtui myös ihan tavallisia ma-ja-pa -ravintoloita ja kauppoja. Poliisi ilmoitti muuttavansa taktiikkaa.
Nyt muistutetaan, että kaupungin edustajat suosittivat G20:n pitämistä esim messukeskuksessa, muutama kilometri länteen, mutta Harperin ihmiset halusivat ydinkeskustaan.