• aischa

Kevätajatuksia ja haaveita

Tänä keväänä ajattelin toteuttaa pitkäaikaisen unelman, kun tätä vapaa-aikaa nyt on riittämiin. Perustan ikkunalaudalleni ja myöhemmin parvekkeelle yrttitarhan. Siemeniä alkaa jo olla kaikkeen lähtöön, toteutus vain puuttuu. Muissa hankkimissani siemenissä oli ihan hyvät itävyysprosentit paitsi rosmariinissa. Sen prosentti oli vain 30. Rosmariini on ilmeisen hankala kasvatettava, mutta yritän kuitenkin. Parvekkeeni on niin lämmin, että jos idätys onnistuu, se saattaa jopa viihtyä näissä olosuhteissa :)

Ruoka on minulle äärettömän tärkeä asia. Jos eläisin omassa utopiassani, en hankkisi perusmarketista mitään syötävää. Ehkä jonain kauniina päivänä pääsen tähän. Välillä fantasioin myös ulkomailla asumisesta. Siis jossain niin etelässä, että voisi puutarhassa/parvekkeella kasvattaa kaikkea eksoottista tai ostaa torilta oikeasti tuoreena.

5 kommenttia

Myyrä

13.3.2013 19:25

Kovasti olen yrttejä partsilla kasvatellut. Ostan niitä pikkupurkkeja , missä jo melkoset vihdat. Jaan sitten parvekelaatikoihin, että mahtuuvat paremmin kasvamaan. Basilika on ollut vaikea , mutta varjoisa sopinee parhaiten. Rosmariini on ollut todella vaikea saada kasvamaan. Semmonen jo jyhkeevartinen sitten lähti kasvamaan..Lehtisalaatin tyngätkin tekee komeesti uusia lehtiä ja kaikki vesi muuttu todella nopeesti salaatiksi. Tilli ei ole onnistunut oikein. Persilja kasvaa todella isoks pensaaks...ja riittää kuivattavaksi asti.
Sitä ei kauheesti kuitenkaan kannata syödä, kun on diureetti, eli elimistön kaliumtasapainoon vaikuttaa...
Altakastelevat lienevät parhaita ja jos reissaa pitempään kantsii ottaa pois auringonpaahteesta..
Onnea idätykseen , nyt jo pukkaa kasvit uuttaa lehteä..:)

aischa

13.3.2013 22:40

Mulla oli viime kesänä basilika kasvamassa, jonka kasvatin ihan siemenestä alkaen. Se onnistui oikein mainiosti ja tuotti satoa pitkälle syksyyn. Timjami kasvoi myös ihan jees. Lehtisalaatin kanssa ei oikein onnistunut (ehkä oli liian kuuma paikka, kuka tietää). Näiden lisäksi kokeilen nyt tuota rosmariinia, minttua ja tomaattia. Ihan kiintoisaa tästä tulee ja ois huippua, jos saisin jonkilaisen sadon noista.

anne

2.4.2013 00:59

Olen asunut viimeiset 15 vuotta Tunisiassa, missä rosmariini kasvaa pienen ihmisen korkuiseksi pensaaksi. Siellä sitä ei kasvateta siemenestä, vaan oksan latvapistokkaasta juurruttamalla maalis-huhtikuussa. Voisi ehkä onnistua täälläkin, jos saisi jostain valmiin kasvin jaettavaksi? Yksi hyvä tapa, jota käytin monen latvapistokkaan juurruttamiseen oli puoliksi leikattu limsapullo. Alaosaan multaa, yläosa takaisin paikalleen (limittäin alaosan kanssa) ja voilà. Pullon suuhun rei'itetty muovikelmun pala ilmanvaihtoa varten, ensikastelun jälkeen ei tarvitse vettäkään lisätä.

anne

2.4.2013 01:02

(hupsista) halusin vielä toivottaa sinulle aischa pikaista paranemista! Kohta sen kesän on PAKKO tulla... :)

aischa

18.4.2013 15:51

Hei anne! Huomasin viestisi vasta nyt :) Kyllä mullekin kelpaisi tuollainen ympäristö! Jos nuo mun siemet ei tuota satoa, pitää koittaa tuota latvapistokasta ensikeväänä. Täällä saattaisi saada pistokkaan kaupan yrttiruukusta. Omani olen saanut ainakin itämään. Ruukusta löytyy kuusi alkua. Ne ovat elämänsä alkutaipaleen eläneet juuri noin happirei'illä varustetun kelmun alla. Olen toiveikas :)

Paraneminen on täällä edennyt oletuksen mukaan. Vielä on matkaa ns. normikuntoon, mutta jo tämä kipujen väheneminen ja kuntoutukseen keskittyminen ovat voittoja. Loppu on suurelta osin itsestä kiinni.