Pitääkö Saksan purkaa homoseksuaalisuudesta annetut vankilatuomiot?

  • Artikkeli
  • Ihmisiä ja ilmiöitä
  • vaeltaja2006
  • 5
Hampurin kyljessä on Neuengammin keskitysleiri. Nykyisin se näyttää rauhan tyyssijalta.

Saksalla on ollut iso ongelma menneisyytensä kanssa. Natsiaikana keskitysleireille ja tuhoamiskeskuksiin vietiin ei-toivotut henkilöt. Sodan jälkeen suuri määrä homoja tuomittiin vankilaan vanhojen lakien perusteella. 1970-luvulla kommunistit saivat virkakiellon, ja monia virkamiehiä, mm. opettajia, irtisanottiin.

Kaksi viikkoa sitten laskettiin jälleen Keski-Euroopassa seppeleitä natsiajan uhrien muistomerkeille. Konkreettinen syy oli Auschwitzin vapautumisen muistopäivä 27. tammikuuta (1945). Berliinin homomuistomerkillä olivat paikalla mm. Liittopäivien varapuheenjohtaja Petra Pau (Linke), Berliinin maapäivien varapuheenjohtaja Anja Schillhaneck (Vihreät) ja liittohallituksen ihmisoikeusvaltuutettu Markus Löning. Myös juutalaisseurakuntien edustaja oli paikalla. Mainittakoon, että venäläinen TV-ryhmä oli paikalla kuvaamassa tilaisuutta. Samanlaisia tilaisuuksia pidettiin myös mm. Kölnissä ja Hampurissa.

Hampurissa paikallinen parlamentti päätti tammikuun lopulla, että nyt käynnistetään selvitystyö homoihin kohdistuneesta vainosta vuoden 1945 jälkeen, eli sodan jälkeen aina vuoteen 1969 saakka. Vaino oli laajaa, ja koko silloisen Saksan alueella arvioidaan n. 50 000 miehen saaneen vankilatuomion homoseksuaalisuuden vuoksi. Hampuri tulee olemaan ensimmäinen osavaltio, jossa systemaattisesti asia selvitetään. Myöhemmin selvitystyön tulokset julkistetaan näyttelynä ja kirjana.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Saksassa on vaadittu, että homoihin kohdistuvat tuomiot pitää purkaa ja tuomituille pitää maksaa kunnon hyvitys. Lokakuussa 2012 Berliini ja Hampuri vaativat Saksan liittoneuvostoa purkamaan homopykälän perusteella annetut tuomiot. Oikeusministeri kuitenkin vastusti tuomioiden purkua. Se rikkoisi vallanjaon periaattetta. Tuomioistuimet ovat itsenäisiä, eikä liittoneuvosto voi mennä purkamaan oikeuden antamia tuomioita. Asiaa vielä vahventaa se, että vuonna 1957 perustuslakituomioistuin piti Saksan tiukkaa homojen vastaista lakipykälää perustuslain mukaisena. Oikeusministerin mukaan riittää se, että vuonna 2000 Liittopäivillä hyväksyttiin päätöslauselma, jossa todettiin sodanjälkeisten tuomioiden loukanneen homomiesten ihmisarvoa.

Monet konservatiiviset poliitikot ovat halunneet puolustaa oikeusistuimien riippumattomuutta. Oikeudet ovat tehneet päätöksensä olemassa olevien lakien perusteella. Mutta on kuulunut myös muunlaisia ääniä. Berliinin oikeusasioiden valtiosihteeri sanoi, että nyt ei ole kysymys laeista, vaan vakavasta epäoikeudenmukaisuudesta. Jos tuomiot poistetaan, tuomioista kärsineet saavat hyvityksen. Suuri osa vankilatuomion saaneista joutui kantamaan sitä taakkaa koko loppuelämänsä. Se vaikutti mm. työnsaantiin.

5 kommenttia

Oikeusistuimien riippumattomuus on merkittävä asia. Jos tuomio on lakiin selvästi perustuva, on vastuu lainsäätäjällä. Toisaalta, perustuslakituomioistuin on vastuussa tekemästään lain ja perustuslain suhteen tulkinnasta, joten sekin voidaan ehkä pistää tilille. Käytännössä kai perustuslakituomioistuin pitäisi pistää käsittelemään asia silloisen perustuslain ja yksittäisen lain välillä uudelleen. Sen vastauksen perusteella voitaisiin ehkä puuttua vanhoihin tuomioihin.

Toisaalta, voisiko perustuslakituomioistuin oikein ottaa millään perusteella kantaa jo kumotun lain ja vanhan perustuslain väliseen suhteeseen? Vaikea tietää. Enkä usko, että oikeusoppineillekaan asia on helppo.
  • 2 / 5
  • puppeliassi
  • 9.2.2013, 12.14
tuomiot pitäisi purkaa ja kunnon korvaukset perään ja sanoa että vaikka kolmas valtakunta tuhoutui 1945 niin natsit olivat silti vallassa.