Oikeusistuimien riippumattomuus on merkittävä asia. Jos tuomio on lakiin selvästi perustuva, on vastuu lainsäätäjällä. Toisaalta, perustuslakituomioistuin on vastuussa tekemästään lain ja perustuslain suhteen tulkinnasta, joten sekin voidaan ehkä pistää tilille. Käytännössä kai perustuslakituomioistuin pitäisi pistää käsittelemään asia silloisen perustuslain ja yksittäisen lain välillä uudelleen. Sen vastauksen perusteella voitaisiin ehkä puuttua vanhoihin tuomioihin.
Toisaalta, voisiko perustuslakituomioistuin oikein ottaa millään perusteella kantaa jo kumotun lain ja vanhan perustuslain väliseen suhteeseen? Vaikea tietää. Enkä usko, että oikeusoppineillekaan asia on helppo.
Räytyy kai lähteä siitä, että kysymys on ihmisoikeuskäsitysten muuttumisesta. Ihmisoikeudet ja käsitykst ihmisoikeuksista eivät missään tapauksessa ole mitään "kuisia ja muutumattomia asioita". Sen aikaisia käsityksiä ei tietenkään missään tapauksessa voida hyväksyä tänä päivänä. Parlamentti voi pyytää anteeksi ja jopa säätää lainkin jolla korvauksia maksetaan, mutta sen EI missään tapauksessa pidä lähteä mitätömään tuomioita tai purkaa niitä.Oikea tapa edetä asiassa olisi, että Saksan perustuslakituomioistuin purkaisi oman vuoden 1959 tuomionsa jolla se katsoi epäinhimilliset ja loukkavat lait perustuslain mukaiseksi. Sen jälkeen voisi kuin asianosainen )mikäli on vielä elossa ja mikäli katsoo asian edelleen kiusaavan häntä) lähteä hakemaan tuomionsa purkamista. Kuten sanottua korvaukset vääryydestä voitaisiin maksaa ilman purkuprosessiakin. Ongelma on tietysti se, että kukaan ei voi eikä pidäkään voida pakottaa Saksan perustuslakituomioistuinta purkamaan omaa tuomiotaan.
Mitenkäs nuo natsien säätämien lakien mukaan, natsien tuomitsemien kaikkien muiden ihmisryhmien kohtalot?
Jotenkin muistelen että juutalaisille olisi jotain korvauksia maksettukin.
Mutta miten kävikään jehovan todistajille, romaneille ja monille muille ryhmille, joita natsit keskitys/tuhoamisleireilleen tuomitsivat.
Toko ymmärrän että uutisessa puhutaan noiden tapahtumien jälkeisistä, laeista, tuomioista ja asenteista. Mutta natsithan tiettävästi onnistuivat ihan jopa "demokraattisesti" säätämään lakinsa. Ja nehän lait kait sitten mitätöitiin myöhemmin ja mitätöitiin niiden nojalla langetetut tuomiiot ainakin juutalaisille. Enkä heidän kärsimyksiään vähättele sinällään.
Hei mutta mitenkäs tuo sama asia sitten Suomessa? Meilläkinhän vielä 1960-luvulla langetettiin ihan vastaavia tuomioita, eli jopa 2 vuoden tuomioita, kaikkiaan se yli 1000 itsenäisen Suomen ajalla. Tosin en tiedä, onko heistä enään yhtäkään elossa. Joskus on mietityttänyt, millaisista tapauksista noita tuomioita langetettiin meillä Suomessa? Yhden itä-suomalasia lesbojen tuomioita käsitelleen tutkimuksen olen nähnyt, mutta onkohan noista tuomituista muuta tietoa olemassa?