Astronautti Sally Ride on kuollut

  • Artikkeli
  • Ihmisiä ja ilmiöitä
  • vaeltaja2006
  • 3

Amerikkalainen astronautti Sally Ride on kuollut 61-vuotiaana haimasyöpään La Jollassa Kaliforniasssa. Vuonna 1977 hänet valittiin lehti-ilmoituksen kautta NASAn astronautiksi. Hakijoita oli 8000 ja heistä 35 valittiin. Valittujen joukossa oli kuusi naista. Heinäkuun 18. päivänä 1983 Sally Ride lähti mukaan Space-Shuttle Mission STS-7:lle. Hän oli ensimmäinen amerikkalainen nainen avaruudessa.

Sally Ridestä tuli monen tytön esikuva., todiste siitä, että nainenkin voi toimia vaativassa tehtävässä. Vuonna 1984 hän teki toisen avaruusmatkan. Muutamaa vuotta myöhemmin hän erosi NASAn palveluksesta ja hän aloitti professorina San Diegon yliopistossa. Myöhemmin hän kehui, että kokemus oli suurenmoinen.

Kuuluisuus auttoi häntä perustamaan oman säätiön, joka toiminnassaan haluaa tukea nuoria tyttöjä ja poikia tiede-, tekniikka- ja matematiikkaharrastuksissa. Erityisesti Sally Ride halusi tytöt mukaan teknisille aloille.

Sally Ride eli 27 vuotta yhdessä elämänkumppaninsa, biologin ja emeritus psykologian professorin Tam O'Shaughnessyn kanssa. Yhdssä he tekivät monia tieteellisiä kirjoja lapsille ja nuorille mm. ilmastonmuutoksesta ja avaruusaluksen lennosta.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Sally Riden postuumi coming-out tuli ilmeisesti yllätyksenä monille HLBTI-yhteisön ihmisille. Se käy ilmi mm. JoeMyGod- ja Towleroad-blogeista. Seksuaalisen suuntautumisensa lisäksi hän oli halunnut pitää salaisuutena sairastumisensa. Kuitenkaan tieteellisissä piireissä suhde naiseen ei ollut mikään salaisuus. Molemmat kävivät yhdessä konferensseissa ja ovat yhdessä monissa kuvissa. Amerikkalaisisa muistosanoissa huomataan myös jälkeenjäänyt Tam O'Shaughnessy. Eurooppalaisssa kommenteissa sellaisesta ei mainita mitään.


 

3 kommenttia

BBC julkaisi juuri verkkosivustollaan laajan muistokirjoituksen/uutisen astronautti Sally Ridesta. Huomiotani kiinnitti se, että viiden vuoden pituisesta avioliitosta miehen kanssa kirjoitettiin kahden kappaleen verran tekstiä. Pitkän muistokirjoituksen aivan viimeisellä rivillä todetaan hänen jälkeensä jääneen äidin Carolin ja kumppani 27 vuoden ajalta, Tam O'Shaughnessy.

Mitään enempää sanottavaa elämänkumppanista ei löydy. Vain nimi aivan viimeisenä sanana koko tekstissä.

Jotenkin tuo tuntuu vähintäänkin epäkohteliaalta.
Vielä oudommalta tuntuu suomalaisten lehtien julkaisemat uutiset, joissa koko aiheen yli on hypätty kokonaan. Mielestäni se on journalistin etiikan kannalta hyvin kyseenalaista. Poikkeuksena tietysti silloin, jos henkilö on (tai eläessään on) halunnut pitää yksityiselämänsä kokonaan poissa julkisuudesta. Yleensä kuolinuutisissa kuitenkin on tapana mainita, että jälkeen jäi avo-/aviopuoliso ja X kappaletta lapsia, tai että monennessako avioliitossa oli tms.

Sama ilmiö toistuu myös suomenkielisessä Wikipediassa monien henkilöiden kohtalla. Joskus koko asia kuitataan alle viiden sanan mittaisella lauseella jutun lopussa, vaikka henkilö olisi tehnyt ihmisoikeustyötä vuosikaudet ja vielä näyttävästi.

Olemmekohan me kuin ne kolme apinaa, joista yksi on kädet silmillä, toinen kädet korvilla ja kolmas kädet suun edessä (see no evil, hear no evil, speak no evil) ja hortoilemme sokkona ja mykkinä, kun muut juoksevat ohi?