Astronautti Sally Ride on kuollut (juttukommentit)

  • 1 / 3
  • JuhaniV
  • JuhaniV
  • 24.7.2012 22:06
BBC julkaisi juuri verkkosivustollaan laajan muistokirjoituksen/uutisen astronautti Sally Ridesta. Huomiotani kiinnitti se, että viiden vuoden pituisesta avioliitosta miehen kanssa kirjoitettiin kahden kappaleen verran tekstiä. Pitkän muistokirjoituksen aivan viimeisellä rivillä todetaan hänen jälkeensä jääneen äidin Carolin ja kumppani 27 vuoden ajalta, Tam O'Shaughnessy.

Mitään enempää sanottavaa elämänkumppanista ei löydy. Vain nimi aivan viimeisenä sanana koko tekstissä.

Jotenkin tuo tuntuu vähintäänkin epäkohteliaalta.
  • 2 / 3
  • Ossi Halme
  • 25.7.2012 22:19
Vielä oudommalta tuntuu suomalaisten lehtien julkaisemat uutiset, joissa koko aiheen yli on hypätty kokonaan. Mielestäni se on journalistin etiikan kannalta hyvin kyseenalaista. Poikkeuksena tietysti silloin, jos henkilö on (tai eläessään on) halunnut pitää yksityiselämänsä kokonaan poissa julkisuudesta. Yleensä kuolinuutisissa kuitenkin on tapana mainita, että jälkeen jäi avo-/aviopuoliso ja X kappaletta lapsia, tai että monennessako avioliitossa oli tms.

Sama ilmiö toistuu myös suomenkielisessä Wikipediassa monien henkilöiden kohtalla. Joskus koko asia kuitataan alle viiden sanan mittaisella lauseella jutun lopussa, vaikka henkilö olisi tehnyt ihmisoikeustyötä vuosikaudet ja vielä näyttävästi.

Olemmekohan me kuin ne kolme apinaa, joista yksi on kädet silmillä, toinen kädet korvilla ja kolmas kädet suun edessä (see no evil, hear no evil, speak no evil) ja hortoilemme sokkona ja mykkinä, kun muut juoksevat ohi?
  • 3 / 3
  • human
  • 26.7.2012 19:59
Kannattaisikohan meidän ottaa ihan projektiksi esim. täydentää suomenkielisen wikipedian tietoja? Sinnehän voisi kirjoittaa sekä suomalaisista hlbt-ihmisistä, että myös suomeksi erinäisestä joukosta maailman tunnettuja hlbt-ihmisiä - joskushan vielä unohdetaan se, että isohko osa Suomen vanhemman väen ihmisistä ei osaa englantia. Nythän siellä on suomeksi kovin vähän näitä tietoja ja ainakin varsin helppoa olisi tehdä tai täydentää noita uutisen laisten ihmisten suomenkielisiä wikipedia-tietoja. Wikipedia kuitenkin syntyy siitä, mitä me sinne tuotamme.

Luettelo tunnetuista homo- ja biseksuaaleista, suomeksi
http://fi.wikipedia.org/wiki/Luettelo_tunnetuista_homo-_ja_biseksuaaleista

vs englanniksi

http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_gay,_lesbian_or_bisexual_people

Sally Ride suomeksi
http://fi.wikipedia.org/wiki/Sally_Ride

vs englanniksi, missä on Personal life -osio, mikä suomenkielisestä osiosta uupuu
http://en.wikipedia.org/wiki/Sally_Ride

Wikipedian suomi-puolen homoseksuaalisuus-osiokin on näin tynkä
http://fi.wikipedia.org/wiki/Homoseksuaalisuus

verrattuna englanninkieliseen vastaavaan
http://en.wikipedia.org/wiki/Homosexuality

Kukas sen homokollien, lesbomirrien tai bissekattien ja transmisukoitten hännän nostaa, ellemme itse. Emmehän mekään huolehdi niin kauheasti heteroitten asioista, joten ehkemme voi odottaa heiltä sen enempää myöskään.

Kommenttia muokattu: 29.07.2012 klo 12:51